11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τσαγκρώνης για το εμβόλιο κορονοϊού: «Χρειαζόμαστε υγιείς αθλητές» (vid)

Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης ήταν εκ των ομιλητών στην ημερίδα του ΠΣΑΤ με θέμα «Ο ελληνικός αθλητισμός εν καιρώ πανδημίας» και στάθηκε στην αναγκαιότητα του έγκαιρου εμβολιασμού των παικτών των εθνικών ομάδων.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, στη διαδικτυακή ημερίδα που έλαβε χώρα την Παρασκευή (18/12), τόνισε για το εμβόλιο κορονοϊού και το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν άμεσα οι Έλληνες διεθνείς: «Χρειαζόμαστε να έχουμε υγιείς αθλητές, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το στόχο μας».

Στην έναρξη της ομιλίας του, ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα ξεκινήσω λέγοντας πως αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, την πανδημία, και προέχει η δημόσια υγεία. Εν προκειμένω στον αθλητισμό, κυρίως η υγεία των αθλητών μας. Το μπάσκετ μπορεί να έχει την επαγγελματική κατηγορία των Ανδρών στις ελάχιστες εξαιρέσεις της αναστολής αγωνιστικής δράσης, όμως ο κύριος όγκος αυτού, τα αθλητικά σωματεία, πλήττονται.

Κατ’ αρχάς, οι εθνικές μας ομάδες, Ανδρών και Γυναικών, υποχρεώθηκαν να δώσουν καθοριστικούς αγώνες πρόκρισης για τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα χάνοντας το πλεονέκτημα της έδρας, είτε επειδή δεν υπήρχαν φίλαθλοι στις κερκίδες είτε επειδή υποχρεώθηκαν να δώσουν εκτός έδρας αγώνες υπό το καθεστώς της "φούσκας". H EOK διοργάνωσε μια τέτοια "φούσκα" στο Ηράκλειο της Κρήτης και ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Πολιτείας δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα, δεν είχαμε κρούσματα. Δεχθήκαμε τις ευχαριστίες και τις εύφημες μνείες τόσο από τη FIBA όσο και από τις συμμετέχουσες ομάδες».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε για τα χρονικά περιθώρια που είναι στενά: «Στο μπάσκετ αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει να το δούμε. Σε σχέση με τις εθνικές μας ομάδες στους Άνδρες υπάρχει η ανησυχία για την έγκαιρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, διότι, όπως ξέρετε, η Εθνική Ανδρών συμμετέχει στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Καναδά, με στόχο τη διεκδίκηση της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, μέσα στα χρονικά όρια που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας καλής προετοιμασίας της Εθνικής να έχουν ολοκληρωθεί τα εθνικά πρωταθλήματα.

Το μαζικό πλήγμα που έχει συμβεί σε όλες τις κατηγορίες που έχει ανασταλεί επί μακρώ η δράση, εκεί όπου οι παράγοντες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το άθλημα, σε κάθε άκρη της χώρας και είδαν τους πόρους τους να μηδενίζονται, αφού τόσο οι υποστηρικτές που βρίσκονται στις τοπικές κοινωνίες έχουν πληγεί και δεν μπορούν να συνεισφέρουν. Έχουν πληγεί και οι ίδιοι οι παράγοντες του μπάσκετ που μάχονται να συντηρήσουν τις δικές τους δουλειές και περιουσίες. Είναι ένα ζήτημα σοβαρό, το οποίο θα δούμε πώς θα ξεπεραστεί με τη βοήθεια της Πολιτείας».

Αναφορικά με την αβεβαιότητα που επικρατεί (και) στο μπάσκετ, συμπλήρωσε: «Υπάρχει άλλο ένα ζήτημα που αφορά στην αβεβαιότητα που νιώθουν οι αθλητές, οι προπονητές και όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα, καθώς βρίσκονται σε μια διαρκή αβεβαιότητα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης από την αρχή τήρησε ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις συμβουλές των ειδικών, έκανε αυτά ακριβώς που λέει η Πολιτεία και συνέχεια προσπαθεί να βρει λύσεις για να ξεκινήσουν τόσο οι προπονήσεις όσο και οι αγώνες. Δεν αρκούν οι προπονήσεις, χρειαζόμαστε αγώνες!

Στις αρχές του Φεβρουαρίου η εθνική ομάδα των Γυναικών συμμετέχει στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2021, διεκδικεί την πρόκρισή της, χωρίς να έχει αγώνες στα πόδια της. Αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, κάτι για το οποίο πρέπει να φροντίσει τόσο η ομοσπονδία όσο και η Πολιτεία. Να βρούμε, δηλαδή, μια καλή λύση ως προς το πότε θα ξεκινήσουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή παρουσία και μια πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών.

Κατανοούμε πως ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να προταχθεί ποτέ εναντίον της δημόσιας υγείας! Προέχει η δημόσια υγεία! Για αυτό και ουδέποτε διανοηθήκαμε ως ομοσπονδία να ξεφύγουμε στο ελάχιστο από τις επιταγές των επιστημόνων, που μεταφράζονται σε εντολές της Πολιτείας. Τηρούμε αυστηρά κάθε οδηγία και επουδενί πήραμε μέρος σε φτηνούς λαϊκισμούς και ανεύθυνες κορόνες απλά για να ακουστούμε».

Κλείνοντας, επεσήμανε για τον εμβολιασμό: «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια σχετικά με τον εμβολιασμό των αθλητών των εθνικών μας ομάδων. Είναι κάτι που πρέπει να το δει η Πολιτεία, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, γιατί έχουμε προκριματικές φάσεις, το Προολυμπιακό Τουρνουά και χρειαζόμαστε να έχουμε υγιείς αθλητές για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το στόχο μας».

Στην ημερίδα του ΠΣΑΤ συμμετείχαν ακόμα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Εύη Μωραϊτίδου και η απελθούσα Βούλα Κοζομπόλη, πρόεδροι ομοσπονδιών, εκπρόσωποι συνδέσμων προπονητών, παικτών και διαιτητές.

Εκτός από τον Παναγιώτη Τσαγκρώνη, από το χώρο του μπάσκετ συμμετείχαν ακόμα ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ Κωνσταντίνος Μπούσιας και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΠΚ Παρασκευάς Μουρατίδης.

https://www.youtube.com/watch?v=-GFSC1D8LmY



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ