17.7 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Τριάντα χρόνια στην κορυφή!

Με μια λιτή, αλλά γεμάτη συναίσθημα εκδήλωση η ΕΟΚ τίμησε την επέτειο των 30 χρόνων από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Από εκείνο το ανεπανάληπτο θαύμα, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του μπάσκετ στη χώρα μας και σημάδεψε την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Οι αναμνήσεις πλημμύριζαν την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου "Δαΐς" κάθε φορά που στη γιγαντοοθόνη προβάλλονταν βίντεο με αποσπάσματα από το αξέχαστο Ευρωμπάσκετ. Και η συγκίνηση ήταν έκδηλη σε πολλές περιπτώσεις.

Όταν ο Κώστας Πολίτης είδε στην οθόνη το απόσπασμα με τη μητέρα του να τον επισκέπτεται στο ξενοδοχείο αμέσως μετά τον θρίαμβο της 14ης Ιουνίου. Όταν το "αύριο", ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, τίμησε τον Φάνη Χριστοδούλου. Οταν ο Μιχάλης Κακιούζης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς τίμησαν τον Νίκο Λινάρδο και τον Λιβέρη Ανδρίτσο αντίστοιχα, ως η γενιά που διαδέχθηκε τους πρωταγωνιστές του '87 με την ίδια επιτυχία. Όταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης τίμησε τον Αργύρη Καμπούρη. Στον Ολυμπιακό ο ένας, στον Παναθηναϊκό ο άλλος, αλλά η Εθνική ομάδα ενώνει. Όταν ο Κώστας Πετρόπουλος τίμησε τον Παναγιώτη Φασούλα.

Όταν ο Γιάννης Μπουρούσης ως αρχηγός της σημερινής Εθνικής τίμησε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο ως τον αρχιτέκτονα του οικοδομήματος του σύγχρονου ελληνικού πάσκετ. Όταν ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΟΚ Ζαχαρίας Αλεξάνδρου, παρά την προχωρημένη ηλικία του, πήρε το μικρόφωνο και έκανε ειδική μνεία στους πρωτεργάτες αυτής της επιτυχίας. Όταν ο μικρός Φίλιππος πήρε από τα χέρια του Τάκη Τσαγκρώνη το βραβείο για τον παππού του, τον αείμνηστο Φίλιππο Συρίγο. Η φωνή του ήταν συνέχεια παρούσα στην αίθουσα.

Όμως τη δήλωση της βραδιάς έκανε ο Νίκος Φιλίππου: "Ένα μόνο πράγμα νιώθω σαν αγκάθι στην καρδιά μου. Από το 1987 που ανεβήκαμε στο βάθρο, δεν έχουμε καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί". Ήταν το παράπονό του για τις απουσίες που σημειώθηκαν. Ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Μέμος Ιωάννου δεν ήταν παρόντες.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες επισης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, καθώς επίσης ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος τίμησε τον Κώστα Πολίτη. Στις οθόνες προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, ενώ μεταδόθηκαν δύο γραπτά μηνύματα του Βαλερί Τιχονένκο και του Σεργκέι Γιοβάισα, των ηττημένων εκείνου του αξέχαστου τελικού.

Photo credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ