23.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τρίτος τελικός: Τα κλειδιά για το πλεονέκτημα του 2-1

Ο τρίτος τελικός ανέκαθεν έδινε τεράστιο προβάδισμα στην ομάδα που τον κέρδιζε, στη μάχη για τον τίτλο και μόλις 4 φορές σε 24 χρόνια (από την περίοδο 1992-93 του ΕΣΑΚΕ δηλαδή όπου άρχισαν να γίνονται "καθαρές" σειρές πλέι οφ χωρίς μεταφορά των αγώνων της κανονικής περιόδου) αυτός που έφυγε νικητής από το game 3  των τελικών δεν πανηγύρισε τον τίτλο.

Μάλιστα και στις τέσσερις φορές εμπλεκόμενοι ήταν οι δύο αντίπαλοι του αποψινού (21.00 - Cosmotesports 4) ζευγαριού με τον Ολυμπιακό να κάνει δύο φορές το 2-1 και άλλες δύο να μειώνει σε 1-2 τη σειρά, αλλά τελικά να χάνει δύο φορές με 3-2 και άλλες δύο με 3-1 τον τίτλο από τον Αιώνιο αντίπαλό του.

Αρα αυτό και μόνο δείχνει ότι ο αποψινός νικητής δεν "κλειδώνει" τον τίτλο απλά είναι δεδομένο ότι θα τον έχει πλησιάσει στον υπέρτατο βαθμό. Ο μεν Ολυμπιακός γιατί θα έχει κρατήσει το μαξιλαράκι της έδρας για ενδεχόμενο 5ο τελικό, ο δε Παναθηναϊκός γιατί θα έχει την ευκαιρία να τελειώσει το πρωτάθλημα σε έναν τελικό στην έδρα του την Πέμπτη.

Οσο βαθαίνει η σειρά λοιπόν, η επιρροή των δύο προπονητών, του Γιάννη Σφαιρόπουλου και του Τσάβι Πασκουάλ θα παίζει όλο και πιο κομβικό ρόλο στην εξέλιξη των αγώνων. Οι δύο προπονητές βλέπουν στην πράξη τα συνεχόμενα παιχνίδια και επεμβαίνουν όχι επί...χάρτου (και στο βίντεο) αλλά άμεσα στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε απόψε από πλευράς γηπεδούχων, εάν θα υπάρξει και πάλι μεγαλύτερη αξιοποίηση παικτών όπως ο Δημήτρης Αγραβάνης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, που μπορούν να πάρουν προσπάθειες και να κάνουν τη διαφορά (έγκειται όμως και στη δική τους πνευματική συγκέντρωση και όχι μόνο στο προπονητικό τίμ) και το πως θα διαχειριστούν το μαρκάρισμα του Γιάννη Μπουρούση με ενδεχόμενη βοήθεια, ώστε να μην φθαρεί πάλι γρήγορα ο πιο αποτελεσματικός σέντερ τους (Νίκολα Μιλουτίνοφ).

Ενα άλλο ζητούμενο είναι πως θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να πάρει ταυτόχρονη επιθετική ενέργεια (έστω συνδυαστικά σε ασίστ και πόντους) από Βασίλη Σπανούλη και Ερικ Γκρίν σε πιθανό διάστημα που θα παίξουν μαζί καθώς ο Αμερικάνος έδειξε ότι είναι καλύτερος από το 1/9 σουτ που είχε στο πρώτο παιχνίδι στο ΣΕΦ.  Τέλος κομβικό είναι το πως θα βγει το μαρκάρισμα στον Κέισι Ρίβερς, που μέχρι τώρα (με κύριο εκφραστή τον Κώστα Παπανικολάου) πάει αρκετά καλά για τους Πειραιώτες σε σχέση με όλα τα προηγούμενα παιχνίδια μέσα στη χρονιά.

Από πλευράς Παναθηναϊκού η "απομόνωση" στον πάγκο για όσο χρειαστεί του Σίγκλεντον ήταν το κλειδί στο δεύτερο τελικό και λογικά θα χρησιμοποιηθεί και απόψε, ενώ το τσιπάκι στο μυαλό του Τζέιμς (δεν επιχείρησε καν τρίποντο την Πέμπτη) είναι σημαντικό για τους Πράσινους να είναι το ίδιο με το δεύτερο και όχι με τον πρώτο τελικό.  Το να περάσει η μπάλα στον Μπουρούση που και σκοράρει από τη ρακέτα αλλά και διαδρόμους ανοίγει, είναι το μυστικό.

Αν και κομβικό σημείο για τους φιλοξενούμενους θα είναι η αγωνιστική συμπεριφορά του Νίκ Καλάθη (ακόμα και αν δεν σκοράρει αρκετά παίζει ρόλο εάν θα βοηθήσει για παράδειγμα σε ριμπάουντ και ασίστ) που είναι ο παίκτης βαρόμετρο για τη συνολική εικόνα του Παναθηναϊκού.  Η ψυχολογική ανάσταση του Νίκου Παππά είναι έναν ακόμα όπλο στην πράσινη φαρέτρα, εφόσον ο έμπειρος γκαρντ συνδυάσει και πάλι το πάθος με το μυαλό.

 

Photo Credit: Eurokinissi 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ