28.3 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Τρίτη με… διαφορά

Για 35 λεπτά η ΑΕΚ έκανε επίδειξη δύναμης στο ΟΑΚΑ, στο τέλος έχασε τη σοβαρότητά της και παρά λίγο να χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια. Το Λαύριο μείωσε μια διαφορά 24 πόντων στους 5 μέσα σε πέντε λεπτά, αλλά τελικά η Ένωση με πρωταγωνιστή τον Πάντερ κατάφερε να κερδίσει με 96-86, κάλυψε το -8 της ήττας της στον πρώτο γύρο και απέκτησε προβάδισμα για την τρίτη θέση στην κανονική περίοδο

Η πρώτη περίοδος ήταν ισορροπημένη, παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ έδειξε από την αρχή ότι ήταν σε καλή μέρα, ειδικά επιθετικά. Φρόντισε να βάλει την μπάλα μέσα στη ρακέτα, εκεί όπου το Λαύριο δεν διαθέτει μεγάλα κορμιά και είναι ευάλωτο, είτε με τον Τζέιμς είτε με τις διεισδύσεις του Τζέιμς, αλλά είχε δύο προβλήματα. Πρώτον, έκανε αρκετά λάθη και δεύτερον, εμφάνιζε αμυντικές αδυναμίες. Ο Λαρεντζάκης έκανε καλή δουλειά πάνω στον Μουρ, ωστόσο ο Ντορόν Λαμπ, παρόλο που δεν σκόραρε, έκανε μεγάλη ζημιά μοιράζοντας σωστά την μπάλα, ενώ ο Μέιερ αναδείχθηκε σε μεγάλη απειλή είτε μέσα από το ζωγραφιστό είτε σουτάροντας απ' έξω.

Όλα άλλαξαν όταν ο Σάκοτα έβαλε στον αγώνα τον Βασίλη Ξανθόπουλο για να προφυλάξει τον Γκριν, που έκανε δύο φάουλ. Ο πολύπειρος διεθνής μας γκαρντ όχι μόνο πίεσε πιο αποτελεσματικά στην άμυνα, αλλά έκανε πολύ καλή δουλειά και στην επίθεση κυκλοφορώντας σωστά την μπάλα και πετυχαίνοντας ένα τρίποντο στο 9', που έμελλε να αποτελέσει την αφετηρία του σερί με το οποίο η ΑΕΚ ξέφυγε και επέβαλε το νόμο της στο πρώτο μέρος.

Στα επόμενα 5,5 λεπτά η Ένωση έκανε ένα επί μέρους σκορ 17-6 και πήραν προβάδισμα 14 πόντων (36-22), καθώς έλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ, σταμάτησε το transition του Λαυρίου και έπαιζε με σύνεση στην επίθεση βάζοντας συνεχώς την μπάλα μέσα στη ρακέτα, όπου από κάποια στιγμή και μετά δέσποσε η μορφή του Δημήτρη Μαυροειδή. Το Λαύριο προσπάθησε να αντιδράσει και μεταξύ 15' και 17' έκανε ένα σερί 10-2, χάρη σε δύο τρίποντα των Μέιερ και Νίξον και εκμεταλλευόμενο και μία τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Ντράγκαν Σάκοτα για διαμαρτυρία.

Μείωσε 38-32, όμως η ΑΕΚ ήταν καλά χθες και αντέδρασε άμεσα. Έτρεξε το δικό της σερί 10-2, αποκατέστησε το προβάδισμά της, που έφτασε και τους 15 πόντους (50-35) και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 52-39. Ο Μαυροειδής έκανε πάρτι στη ρακέτα του Λαυρίου, που δεν είχε έναν ψηλό στο μπόι του να τον σταματήσει, ο Χάρις ανέβηκε και πάλι στο τέλος, ο Ξανθόπουλος συνέχιζε να κάνει καλή δουλειά και η Ένωση έπαιζε μετά από αρκετό καιρό όμορφο και συνετό μπάσκετ. Το Λαύριο από την άλλη πλευρά ήταν πολύ ευάλωτο στην άμυνα και στην επίθεση ο Μουρ κάτι προσπάθησε να κάνει στο τέλος του πρώτου μέρους, αλλά ήταν μόνος, ενώ ο Σερέλης ξέχασε στον πάγκο τον Λαμπ, που είχε κάνει καλή δουλειά στην πρώτη περίοδο.

Μετά από αυτό το πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε βάλει το νερό στ' αυλάκι. Και στην τρίτη περίοδο προσπάθησε να ανεβάσει λίγο ρυθμό με τον Χάρις να παίζει σαν... δαιμονισμένος και τον Χάντερ να δίνει επιθετικές λύσεις. Η άμυνα, ωστόσο, ήταν η αφετηρία των πάντων, καθώς χάρη σε αυτήν η Ένωση έφτασε να προηγείται με 63-45 στο 25'. Το Λαύριο δεν μπορούσε να τρέξει, διότι δεν είχε εύκολο ριμπάουντ, αλλά και διότι οι επιστροφές της ΑΕΚ ήταν καλές, έτσι αναγκάστηκε να πάει πολύ στο 5 εναντίον 5, όπου όμως δεν είχε σωστή κυκλοφορία της μπάλας ούτε ψηλούς να ακουμπήσει την μπάλα μέσα, ενώ ήταν άστοχο από την περιφέρεια. Κι από τη στιγμή που η Ένωση έλεγχε τα ριμπάουντ, ήταν εύκολο γι' αυτήν να κρατά τη διαφορά ασφαλείας.

Στο 28' η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά τους 20 πόντους (69-49), το δεκάλεπτο έληξε με σκορ 74-56 και στην τελευταία περίοδο ανέβηκε μέχρι και τους 24 πόντους (80-56), καθώς η ΑΕΚ συνέχιζε να παίζει με πάθος καλή άμυνα και ο Γκριν μαζί με τον Τζέιμς έβαλαν το χεράκι τους στην επίθεση.

Όμως στο τελευταίο πεντάλεπτο το σκηνικό άλλαξε. Ο Σάκοτα έβγαλε τους Χάρις, Τζέιμς και Γκριν για να τους δώσει ανάσες ενόψει Στρασμπούρ, αλλά η αμυντική συνοχή της Ένωσης χάλασε και το Λαύριο βρήκε την ευκαιρία, άλλωστε έχει τους παίκτες να το κάνει και δεν θέλει πολύ. Μεταξύ 33' και 37' πέτυχε τέσσερα τρίποντα με τους Νίξον, Λαμπ, Περράκη και Μέιερ, η ΑΕΚ κόλλησε εντελώς επιθετικά και ο Μουρ με γκολ φάουλ μείωσε 80-71, ολοκληρώνοντας ένα σερί 15-0 για το Λαύριο!

Ο Σάκοτα έξαλλος αναγκάστηκε να ξαναβάλει στον αγώνα τους Χάρις και Τζέιμς, όμως το Λαύριο είχε πάρει φωτιά, καθώς ο Μουρ είχε πάρει την κατάσταση στα χέρια του, και στο 38' με νέο τρίποντο του Λαμπ μείωσε στους 7 (83-76)! Και παρά τις λύσεις που έδωσε ο Πάντερ, πλησίασε ακόμα περισσότερο, καθώς ο Μουρ δεν είχε σταματημό, ενώ και ο Λαμπ είχε βρει το χέρι του. Μάλιστα μετά από ένα τραγικό λάθος των παικτών της ΑΕΚ στην πίεση, που στα τελευταία λεπτά ασκούσε σε όλο το γήπεδο το Λαύριο, ο Λαμπ έβαλε ένα ακόμα τρίποντο 39'' πριν από το φινάλε μειώνοντας στους 5 πόντους (90-85).

Από εκεί και μετά το παιχνίδι έγινε ντέρμπι λόγω της διαφοράς. Η ΑΕΚ προσπαθούσε να καλύψει το -8 του πρώτου αγώνα και το Λαύριο να την υπερασπιστεί. Ο Τζέιμς με δυο βολές 25'' πριν από τη λήξη έκανε το 94-86, το Λαύριο έχασε στη συνέχεια δύο τρίποντα, με τα οποία θα μπορούσε να μειώσει και τελικά ο ήρωας των τελευταίων λεπτών για την ΑΕΚ, ο Κέβιν Πάντερ, κέρδισε φάουλ (που θα μπορούσε να δοθεί ως αντιαθλητικό) από τον Μουρ και έκανε το 96-86 δίνοντας στην Ένωση όχι μόνο τη νίκη, αλλά και τη διαφορά που επιθυμούσε για να αποκτήσει το πλεονέκτημα έναντι του Λαυρίου σε περίπτωση τελικής ισοβαθμίας.

Ο ΣΤΑΡ: Μπορεί στο τέλος να "καθάρισε" ο Κέβιν Πάντερ, όμως ο Μάνι Χάρις έκανε μια συγκλονιστική εμφάνιση σε όλο το παιχνίδι κι αν δεν τον έβγαζε ο Σάκοτα για να του δώσει ανάσες στην τελευταία περίοδο, θα είχε κάνει μεγάλα ρεκόρ. Τελείωσε τον αγώνα με 19 πόντους, 15 ριμπάουντ(!) και 5 ασίστ! Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: H AEK πήρε 47 ριμπάουντ έναντι 29 του Λαυρίου και είχε 31/53 δίποντα, έναντι 18/43 του Λαυρίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ