13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το «what if» του ΝτεΚόσεϊ και του Άρη (pics, vids)

Μία σωστή ή μία λανθασμένη απόφαση μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες με θετικό ή αρνητικό τρόπο και τελικά την ίδια τη δυναμική μιας ομάδας. Η περίπτωση του Κουίντον ΝτεΚόσεϊ είναι από εκείνες τις ιστορίες που αρχίζουν με το «what if». Επιτρέψτε μας την αγγλική διατύπωση αλλά είναι πιο κοντά στην αποτύπωση ενός μεγάλου «τι θα γινόταν, αν» για τον Άρη.

 


Ο Άρης δεν κέρδισε το Πρωτάθλημα, ούτε ξεμπέρδεψε με δύο νίκες με μπελάδες όπως αυτούς που είχε στις δύο προηγούμενες σεζόν. Έδειξε όμως ότι δεν είναι η κακή ομάδα που εμφανίστηκε στα δύο πρώτα ματς της σεζόν, στο Κύπελλο με τον Ιωνικό και στο Πρωτάθλημα με το Μεσολόγγι. Η παρουσία του Αμερικανού γκαρντ είναι ήδη ένα κερδισμένο «στοίχημα», αφού θα μπορούσε κάλλιστα αυτή τη στιγμή να μην βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

 


Στις αρχές Οκτωβρίου ο ΝτεΚόσεϊ ήταν υπ' ατμόν, αν δεν ήταν «τελειωμένος». Υπό την πίεση των δύο πρώτων αρνητικών αποτελεσμάτων και κυρίως της εικόνας που είχε η ομάδα, ο Άρης έψαξε μια γρήγορη αλλαγή. Βρήκε στο πρόσωπο του Μάριο Λιτλ τον παίκτη που θα του έδινε πιο εύκολο περιφερειακό σουτ όμως τα εξαιρετικά περιορισμένα οικονομικά δεδομένα της ομάδας που εξακολουθεί να δίνει μάχη επιβίωσης, επέβαλλε την απόφαση αποδέσμευσης κάποιου άλλου ξένου. Ο... κλήρος έπεσε στον ΝτεΚόσεϊ.

 


Ο Αμερικανός ζήτησε μία τελευταία ευκαιρία και ο Σάββας Καμπερίδης έπεισε τους διοικούντες να του προσφέρουν την «πολυτέλεια» των έξι ξένων, αφού τα συμβόλαια του Τσάλμερς και του Σούλερ που παρεμπιπτόντως συνεχίζουν να μην προσφέρουν τα αναμενόμενα, ήταν και είναι αδύνατο να «σπάσουν». Ο ΝτεΚόσεϊ πήρε την ευκαιρία που ζήτησε και ο Άρης γλίτωσε από ένα λάθος που θα μπορούσε να το πληρώσει στη συνέχεια.

 


Μετά τους πέντε πόντους με 2/7 σουτ στο ματς του Κυπέλλου με τον Ιωνικό και τους επτά πόντους με 3/11 σουτ στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος με το Μεσολόγγι, ο ΝτεΚόσεϊ υπό την απειλή της απώλειας της δουλειάς του, έγινε ξανά ο παίκτης που ξεχώριζε τόσο με τον Κόροιβο όσο και με το Λαύριο. Ήταν ο ηγέτης του Άρη στις δύο διαδοχικές, μεγάλες εντός έδρας νίκες επί του Ηρακλή και του Προμηθέα έχοντας συνολικά σε αυτά τα δύο παιχνίδια 41 πόντους, 6/8 βολές, 10/16 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 10 ριμπάουντ και 40 βαθμούς στο ranking!

 


Τι θα γινόταν λοιπόν αν η απόφαση του Άρη ήταν διαφορετική στις αρχές του Οκτωβρίου; Ο ΝτεΚόσεϊ θα έφευγε πριν καλά-καλά καταφέρει να αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει το βάρος μιας φανέλας πιο βαριάς από εκείνες που είχε φορέσει και ο Σάββας Καμπερίδης θα προσπαθούσε να βρει λύσεις εκ των έσω.

 

 


«Ψαριά» Καλαμπάκου στην... 3η Ιταλίας

 


Το καλοκαίρι του 2017, ο Νίνος Καλαμπάκος έψαχνε για λαβράκια σε κάθε μεριά του κόσμου για λογαριασμό του Κόροιβου. Είχε επιλέξει τον Μάρκους Πόσλεϊ από την G League, τον Τζάχι Κάρσον από τον Καναδά αλλά πήγε και στην άγονη, ευρωπαϊκή γραμμή. Είχε επιλέξει τον Άαρον Ράουντρι που προερχόταν από την παρουσία του στη Σλοβακία και τον Σακίλ Χάινς που έπαιζε στη Σουηδία. Μέσα σε αυτούς και ο Κουίντον ΝτεΚόσεϊ που προερχόταν από την παρουσία του στην Κιέτι που έπαιζε στην 3η κατηγορία της Ιταλίας!

 


Ο Αμερικανός τον δικαίωσε... πανηγυρικά. Τελείωσε τη σεζόν έχοντας μέσους όρους 13 πόντων, 5,5 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ, 1,2 κλεψιμάτων και μία σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων. Μία από αυτές στο ντεμπούτο του στην Basket League απέναντι στη σημερινή ομάδα του, τον Άρη. Είχε 17 πόντους, οχτώ ριμπάουντ και λάθος ούτε για... δείγμα, στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος 2017-18 και οδηγώντας τον Κόροιβο στον θρίαμβο με το εμφατικό 71-55.

 


Ο Κόροιβος έχασε στην ισοβαθμία με τον Πανιώνιο την παραμονή στην κατηγορία με ρεκόρ 7-19 αλλά ο ΝτεΚόσεϊ εντυπωσίασε, έχοντας διψήφιο αριθμό πόντων στα 19 από τα 26 παιχνίδια. Κορυφαία εμφάνιση του ήταν απέναντι στον Προμηθέα τον οποίο «σκότωσε» χθες. Στο ματς της Πάτρας για τη σεζόν 2017-18, είχε 24 πόντους, 9/14 δίποντα, 2/5 τρίποντα, τέσσερα ριμπάουντ, πέντε κλεψίματα και 26 βαθμούς στο ranking.

 

 

«Βετεράνος» ανάμεσα στους ρούκις του Λαυρίου

 


Μετά το πέρασμα του από τον Κόροιβο, ο ΝτεΚόσεϊ επέστρεψε στις ΗΠΑ -είχε φοιτήσει στο Temple από το οποίο αποφοίτησε ως ο 51ος που έφτασε τους 1.000 πόντους- περνώντας τη σεζόν 2018-19 σε δύο ομάδες της G-League (Maine Red Claws, Salt Lake City Stars) για να του δώσει το Λαύριο την ευκαιρία για μια δουλειά στην Ευρώπη. Ο Χρήστος Σερέλης έκανε τη... συνηθισμένη γύρα του στα κολέγια των ΗΠΑ με τους Άλμαν, Ουότσον, Τσούκου και Άουτλο αλλά στην περίπτωση του ΝτεΚόσεϊ πόνταρε στα σίγουρα.

 


Ο Αμερικανός μέχρι το πρόωρο φινάλε του περσινού Πρωταθλήματος είχε μέσους όρους ανάλογους της σεζόν του στην Αμαλιάδα αλλά με καλύτερα ποσοστά. Έβγαλε τη σεζόν με 12,8 πόντους, 52,4% στα δίποντα, 32,9% στα τρίποντα, 4,4 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ και 12,8 βαθμούς στο ranking. Η βραδιά στην οποία «έλαμψε» περισσότερο, εκείνη απέναντι στον ΠΑΟΚ έχοντας 22 πόντους, 5/6 βολές, 7/8 δίποντα, 1/4 τρίποντα, πέντε ριμπάουντ, επτά ασίστ και έξι κερδισμένα φάουλ, για να «γράψει» 31 βαθμούς στο ranking που του έδωσαν τον τίτλο του MVP της 11ης αγωνιστικής, έστω κι αν τον μοιράστηκε με τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ