22.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το trade που (δεν έγινε) άλλαξε το ΝΒΑ

Σαν σήμερα (9/12) πριν από 8 χρόνια, διαδραματίστηκε ίσως η πιο περίπλοκη υπόθεση trade στην ιστορία του ΝΒΑ, η οποία, αφενός ακυρώθηκε, αφετέρου προκάλεσε αλυσιδωτές εξελίξεις, που άλλαξαν το χάρτη της λίγκας και συνεχίζουν να επηρεάζουν κάποιες ομάδες μέχρι και σήμερα. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το εν λόγω trade ενέπλεκε τρεις ομάδες, τους Νιού Όρλεαν Χόρνετς (σημερινούς Πέλικανς), τους Λος Άντζελες Λέικερς και τους Χιούστον Ρόκετς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κρις Πολ θα έφευγε από τους Χόρνετς για να ενταχθεί στο δυναμικό των Λέικερς και ως αντάλλαγμα η ομάδα από τη Νέα Ορλεάνη θα έπαιρνε τους Λαμάρ Όντομ, Λουίς Σκόλα και Γκόραν Ντράγκιτς από το Χιούστον, ενώ οι Ρόκετς με τη σειρά τους θα αποκτούσαν τον Πάου Γκασόλ από τους Λέικερς και ένα πικ πρώτου γύρου των Νικς, το οποίο είχαν εξασφαλίσει σε προηγούμενο trade οι Χόρνετς. 

Μόλις 45' λεπτά μετά την σύναψη αυτής της συμφωνίας, ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, Ντείβιντ Στερν, άσκησε βέτο και το trade δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. 

Λογικό να αναρωτηθείτε πως είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς οι Χόρνετς αντιμετώπιζαν τεράστια οικονιμικά προβλήματα και από το 2002, είχαν αγοραστεί από τους υπόλοιπους 29 ιδιοκτήτες ομάδων της λίγκας, με ίσο μετοχικό κεφάλαιο, κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του κομισάριου Στερν, ο οποίος λειτουργούσε και ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών. 

Όπως καταλαβαίνετε υπήρχε τεράστια σύγκρουση συμφερόντων, καάποιοι από τους άλλους ιδιοκτήτες εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους και έτσι ο Στερν αποφάσισε να ασκήσει βέτο στην ανταλλαγή, προφασιζόμενος "μπασκετικούς λόγους". Ότι, δηλαδή, οι Λέικερς  θα δημιουργούσαν μια υπερομάδα, με αρκετούς σούπερ σταρς, καταργώντας τους κανόνες του fair-play. 

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης δεν λήγει εκεί, καθώς μόλις μία εβδομάδα αργότερα, ο Στερν ενέκρινε ένα trade που έστειλε τον Κρις Πολ στην έταιρη ομάδα τους Λος Άντζελες, τους Κλίπερς.  Ο CP3 απαιτούσε την άμεση ανταλλαγή του και απειλούσε ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιο του, το οποίο έληγε το επερχόμενο καλοκαίρι. Ο Στέρν δεν είχε άλλη επιλογή, εφόσον η ομάδα δεν θα αποκομούσε κανένα αντίτιμο αν ο Πολ έφευγε στη free agency. 

Aς δούμε τώρα την αλληλουχία των εξελίξεων, μετά τη μετακόμιση του Πολ στους Κλίπερς. Πρώτα απ'όλα,  η Νέα Ορλεάνη, χάνοντας τον Πολ, κέρδισε το νούμερο ένα του ντραφτ το 2012, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Άντονι Ντέιβις. Και όπως όλοι ξέρουμε, η ιστορία επαναλαμβάνει τον εαυτό της και η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι,  ο Ντείβις απαίτησε κι αυτός trade πέρσι, προκειμένου να βρεθεί στους Λέικερς, το οποίο, ωστόσο, πραγματοποίθηκε με καθυστέρηση κάποιων μηνών.

Ακόμη, η απόφαση του Ντοκ Ρίβερς, να φύγει από τους Σέλτικς και αναλάβει τους Κλίπερς, των οποίων διατελεί προπονητής μέχρι και σήμερα, πάρθηκε εξαιτίας της απόκτησης του Πολ. Κάπως έτσι, οι Κλίπερς, πραγματοποίησαν τα καλύτερα ρεκόρ νικών-ηττών στην ιστορία τους, τις 5 σεζόν που αγωνίστηκε με τη φανέλα τους ο 34χρονος πόιντ γκαρντ. Φέτος, με τους Καουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ, η ομάδα στοχεύει στο βήμα παραπάνω. 

Στην αντίπερα όχθη, ξεκίνησε η κατρακύλα των Λέικερς, οι οποίοι μη αποκτώντας τον Πολ, άργησαν να εντάξουν στο δυναμικό τους και τον Ντουέιτ Χάουαρντ, με τον τελευταίο, μετά την άφιξή του, να τσακώνεται διαρκώς με τον Κόμπι Μπράιαντ, λόγω της ανυπαρξίας ενός τρίτου πόλου, που θα κρατούσε τις ισορροπίες. Η προσθήκη του Στιβ Νας, οποίος βρισκόταν στη δύση της καριέρας του, δεν βοήθησε, με αποκορύφωμα τη ρήξη αχιλείου που υπέστη ο Κόμπι. 

Η ανάκαμψη των Λέικερς ξεκίνησε δειλά δειλά μόλις πέρσι, με την απόκτηση του Λεμπρόν και αναμένεται να δούμε που μπορεί να φτάσει φέτος, μετά και την ταραχώδη υπόθεση και απόκτηση του Άντονι Ντέιβις

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η Νέα Ορλεάνη, φέτος απέκτησε εκ νέου το νούμερο ένα του draft, τον πολλά υποσχόμενο Ζάιον Ουίλιαμσον, εντούτοις ο νεαρός αστέρας, είναι ιδιαίτερα επιρρπής σε τραυματισμούς και δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσφέρει στην ομάδα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι αυτό το στόρι θα έχει happy end και δεν θα βρεθούμε, εκ νέου, μπροστά σε ένα τρελό σενάριο ανταλλαγής. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ