19.4 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Το NCAA βάζει ατζέντηδες στα πανεπιστήμια!

Έστω και εν έτει 2018, το NCAA συνειδητοποίησε ότι όσον αφορά το μπάσκετ λειτουργεί και το ίδιο σε απόλυτα επαγγελματικό πλαίσιο και δεν μπορεί πλέον να έχει την απαίτηση οι φοιτητές-αθλητές να θεωρούνται αυστηρά ερασιτέχνες. Βάζει, λοιπόν, νερό στο κρασί του και προχωρά σε ορισμένες πολύ σημαντικές παραχωρήσεις αναφορικά με τους μαθητές ή φοιτητές που θα θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ΝΒΑ πριν αποφοιτήσουν ή πριν πάνε καν στο πανεπιστήμιο.

Πιο σπουδαίες από αυτές είναι αφενός η δυνατότητα που θα παρέχεται εφεξής στους πρωτοκλασάτους μαθητές και φοιτητές να προσλαμβάνουν ατζέντη σε ρόλο συμβούλου για ενδεχόμενη μεταπήδησή τους στο επαγγελματικό μπάσκετ και αφετέρου η δυνατότητα να επιστρέφουν στο σχολείο αν δεν επιλεγούν στο ντραφτ. Πολύ σημαντικά βήματα αυτά, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα ένας φοιτητής-αθλητής μπορούσε να χάσει την υποτροφία του αν είχε πάρει ως δώρο από κάποιον ένα ζευγάρι παπούτσια...

Πιο αναλυτικά οι αλλαγές στους κανονισμούς του NCAA, που έχουν επίσης ως στόχο να δώσουν κίνητρα σε όσους φοιτητές επιλέγουν πρόωρα να γίνουν επαγγελματίες, να ολοκληρώνουν κάποια στιγμή τις σπουδές τους, είναι οι εξής:

-Οι αθλητές των γυμνασίων μπορούν να κάνουν περισσότερες επίσημες επισκέψεις σε πανεπιστήμια (είναι οι επισκέψεις που χρηματοδοτούνται πλήρως από τα πανεπιστήμια) προκειμένου να διευκολυνθούν στην επιλογή τους. Τέτοιες επισκέψεις θα μπορούν να γίνονται από την τρίτη τους χρονιά στο γυμνάσιο.

-Οι πιο καλοί απόφοιτοι γυμνασίων και οι κορυφαίοι κολεγιακοί παίκτες θα μπορούν να προσλαμβάνουν ατζέντη, που θα τους βοηθά με πληροφορίες για το επαγγελματικό μπάσκετ και πώς μπορούν να γίνουν επαγγελματίες. Αυτοί οι ατζέντηδες θα πρέπει να έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση από το NCAA.

-Οι φοιτητές-αθλητές θα μπορούν να πάρουν μέρος στο ντραφτ του ΝΒΑ κι αν δεν επιλεγούν, θα μπορούν να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο, εκτός κι αν το ΝΒΑ ή η Ένωση Παικτών αποφασίσουν διαφορετικά στο μέλλον. Αυτό που ισχύει τώρα είναι ότι οι φοιτητές-αθλητές μπορούν να δηλώσουν μεν συμμετοχή στο ντραφτ και να πάρουν μέρος στο ΝΒΑ combine, αλλά μέχρι και 10 μέρες μετά το combine θα πρέπει να έχουν αποσύρει την υποψηφιότητά τους, αν θέλουν να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο.

-Τα πανεπιστήμια της πρώτης κατηγορίας του NCAA θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δίδακτρα και τα βιβλία των αθλητών που άφησαν το σχολείο και αργότερα επέστρεψαν σε αυτό για να πάρουν το πτυχίο τους. Κι αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν αυτά τα έξοδα, το NCAA θα φτιάξει ένα ταμείο για να τα βοηθήσει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ