22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το “Hoop Bus” της ισότητας (vids, pics)

Το μπάσκετ μας φέρνει πιο κοντά... Σε ένα γήπεδο, σε ένα παρκέ, σε ομάδες στα social media... Το μπάσκετ έπαιξε καθοριστικό ρόλο με την παρουσία αφροαμερικάνων σε ομάδες τόσο του ΝΒΑ όσο και του NCAA να σπάσουν προκαταλήψεις, να ανοίξουν μάτια και μυαλά. Το Hoop Bus δεν είναι παρά μία ακόμη εκδοχή του ίδιου θέματος: Το μπάσκετ ενώνει!

"Θα δείξουμε σε όλους τι σημαίνει μία αγάπη. Θα σπάσουμε τα στερεότυπα που υπάρχουν. Θα ενοχλήσουμε ανθρώπους που λένε "εγώ δεν είμαι μαύρος δεν με νοιάζει". Το μπάσκετ επιτρέπει στους ανθρώπους να έρθουν κοντά ανεξάρτητα από το που προέρχονται. Ανοίγει συζητήσεις και δημιουργεί άμεσα δεσμούς".

Ο Νικ Άνσον, εμπνευστής αυτού του ιδιόμορφου λεωφορείου λέει: "Είμαι ακτιβιστής και αρχιτέκτονας του μπάσκετ. Το Hoop Bus ήταν κάτι που υπήρχε στο μυαλό μου εδώ και μια δεκαετία. Προχωράω με βάση τις αρχές που ο ίδιος ο Τζέιμς Νέισμιθ είχε όταν "γέννησε" το μπάσκετ. Θέλουμε να δείξουμε πως το μπάσκετ είναι η κοινή μας ιστορία και πως πραγματικά φέρνει τον κόσμο κοντά. Έχουμε κάνει μια διαφορετική κατασκευή για αυτήν την περιοδεία. Θέλουμε ότι κάναμε στο Λος Άντζελες να το κάνουμε σε όλη τη χώρα".

Αρχικός σκοπός είναι να ξαναχτιστούν γήπεδα σε όλη τη χώρα στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα κατά του ρατσισμού και υπέρ της κοινωνικής ισότητας. Ο Ράιαν Τζόουνς, υπεύθυνος για τα social media και παραγωγός τονίζει πως "σκοπός είναι να ενώσει διαφορετικούς ανθρώπους μέσα από το μπάσκετ, την αρχιτεκτονική και τη μόδα". Ο Φρι Χέστερ, που ανήκει επίσης στο τιμ προσθέτει: "Έχω αντιμετωπίσει κοινωνική ανισότητα, έχω κατηγορηθεί, έχω μπει φυλακή άδικα και έπρεπε να παλέψω για την ελευθερία μου. Οπότε ξέρω πολύ καλά τι σημαίνουν όλα αυτά. Είμαστε οι Freedom Writers του 2020".

Ο λόγος περνά στον Τζόρνταν Σάουδερλαντ, ο οποίος με τα καρφώματά του ξεσηκώνει τον κόσμο: "Θέλουμε να στείλουμε όλοι ένα μήνυμα θετικό, μήνυμα αγάπης".

Ο Νέιτ Κέιλ, πρόεδρος του όλου εγχειρήματος στέκεται στην επιρροή που είχε η πορεία για τον Τζορτζ Φλόιντ στην Ουόσινγκτον: "Πήρε διάσταση το εγχείρημά μας. Θέλουμε να μοιράσουμε το μήνυμα για αγάπη και ενότητα μέσα από το μπάσκετ".

Η διαφορετικότητα είναι το σήμα κατατεθέν και της ίδια της ομάδας του Hoop Bus. "Έχουμε ανθρώπους με πολύ διαφορετική προέλευση και καταγωγή. Έχουμε ήδη σχεδόν διασχίσει όλη τη χώρα αρχίζοντας από το Λος Άντζελες. Ακόμη και σε μικρές πόλεις ο κόσμος ξέρει ήδη για το Hoop Bus και έρχεται να μας βρει, να παίξουμε, να συζητήσουμε. Είναι σαν να έχει γίνει πλέον το όχημα της αλλαγής. Σε μια μικρή πόλη στο Τέξας ήρθε όλη η κοινότητα όταν φτιάχναμε ένα ανοιχτό γήπεδο. Και μόνο να έβλεπες τη χαρά στα πρόσωπα των παιδιών ήταν απίστευτο. Είναι κάτι που έχει την επίδρασή του ακόμη και αφού φύγουμε από την πόλη".

Το Hoop Bus συνεχίζει... Όπως λένε οι άνθρωποι που υψώνουν τη δική τους φωνή μέσα από το μπάσκετ και τα γήπεδα που φτιάχνουν σε κάθε πόλη, δεν έχουν αλλάξει και πολλά εδώ και 57 χρόνια, από τότε που Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μιλούσε για το δικό του όνειρο, από τότε όταν το 1963 οδήγησε την πορεία προς την Ουόσινγκτον για την κοινωνική δικαιοσύνη. Να που το μπάσκετ κάνει και με αυτόν τον τρόπο ένα βήμα μπροστά...

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ