18.3 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Το «El Clásico» είναι εδώ με Στράτο και Γιόνας…

Και τώρα Εl Clásico! Οι δυο τους κοινώς: Ρεάλ - Μπαρτσελόνα! Οι... αιώνιοι της Ισπανίας ο ένας απέναντι στον άλλον, με το τζάμπολ να δίνεται στις 19.00 (Cosmote TV) στη Μαδρίτη. Δυο δικοί μας άνθρωποι θα είναι εκεί, δύο τύποι που γνωρίζουν καλά και τα δικά μας... El Clásico, το δικό μας πρωτάθλημα. Ο Γιόνας Ματσιούλις της «βασίλισσας» και ο Στράτος Περπέρογλου των μπλαουγκράνα είναι εδώ και μας λένε τα υπέρ, τα κατά, τη δυσκολία της χρονιάς, σχολιάζουν τα λευκά μαντήλια και την «κηδεία» από τις τρεις συνεχόμενες ήττες και πολλά πολλά ακόμη. Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ οι δύο φόργουορντ είναι κοντά μας...

Βάλσαμο το ντέρμπι

Όχι πως η πορεία τους φέτος είναι παρόμοια. Κάθε άλλο... Το τελευταίο διάστημα και οι δύο προβλημάτισαν όμως. Λίγο η Ρεάλ Μαδρίτης, λίγο παραπάνω η Μπαρτσελόνα. Όπως επίσης και οι δύο πήραν βαθιές ανάσες μέσω Ευρωλίγκας: Η πρώτη μέσα από μια επιβλητική νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα, η δεύτερη μέσα από ένα καλό θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην Ούνιξ Καζάν.

«Μετά από τρεις ήττες στη σειρά ήταν σαν να... ξεσπάσαμε στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα», παραδέχεται ο Ματσιούλις. «Ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια εμφάνιση, να βρούμε την αυτοπεποίθησή μας ξανά. Αυτό που συνέβαινε ήταν απλά περίεργο για όλους. Δεν βρίσκαμε ρυθμό με τίποτα. Παίξαμε πολύ άσχημα σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια, άσχημα για τα δεδομένα αυτής της ομάδας και τις απαιτήσεις. Ευτυχώς την Παρασκευή παίξαμε όπως έπρεπε, όπως μπορούμε και πάντα είναι καλό να έχεις μια τέτοια παρουσία πριν από το El Clásico. Κι αυτοί πήραν μια καλή νίκη, είναι σε μια καλή στιγμή, οπότε θα είναι για μια ακόμη φορά ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι».

Ο Περπέρογλου ξεκινάει από αυτό το «δύσκολο»... Είναι μια λέξη άλλωστε που χαρακτηρίζει όλη τη χρονιά της Μπαρτσελόνα: «Είναι όντως έτσι... Νικήσαμε την Ούνιξ Καζάν, αλλά ξέρουμε πως οι ελπίδες μας για πρόκριση στην Ευρωλίγκα είναι ελάχιστες. Έτσι αναγκαστικά το πρωτάθλημα γίνεται ο αποκλειστικός μας στόχος. Ένα πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό, κάτι που φαίνεται και στη βαθμολογία. Όλες οι ομάδες είμαστε μαζί. Και εννοείται πως κάθε φορά που παίζουμε με τη Ρεάλ είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για την ομάδα σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρισκόμαστε. Είναι ιδιαίτερο παιχνίδι για εμάς και για τον κόσμο και το γνωρίζουμε πολύ πολύ καλά».

Αντιπαλότητα, αλλά από άλλο πλανήτη

Και οι δύο παραδέχονται πως το κλίμα κάπως αλλάζει όταν πλησιάζει αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι. Και πως έχει τη σημασία του. Όμως οι συγκρίσεις με την Ελλάδα και το ντέρμπι των αιωνίων, μάλλον σταματάνε εκεί.

«Σίγουρα υπάρχει η αντιπαλότητα, αλλά δεν έχει καμία σχέση και με το τι γίνεται στην Ελλάδα», ξεκαθαρίζει ο Έλληνας φόργουορντ και περιγράφει σκηνικά που και να τα βλέπεις δεν τα πιστεύεις πολλές φορές: «Εμείς παίζουμε στη Μαδρίτη και μπορείς να δεις κόσμο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα μέσα στο γήπεδο και να μην τους πειράζει κανείς. Υπάρχει αθλητική αντιπαλότητα, που ελπίζω και το λέμε συνέχεια, και κάποια στιγμή να δούμε και την Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, αλλά... Εδώ πηγαίνουμε στη Μαδρίτη και φίλοι της Ρεάλ βγάζουν φωτογραφίες μαζί μας. Έχει ένα μπαρ απέναντι που πηγαίνουν φίλοι της Ρεάλ και το πούλμαν μας σταματά ακριβώς εκεί και δεν γίνεται απολύτως τιποτα. Λένε και κάτι ισπανικά, αλλά δεν τα καταλαβαίνω όλα, οπότε διατηρώ και κάποιες επιφυλάξεις», καταλήγει γελώντας...

 

«Στην Ελλάδα ένιωθες την ατμόσφαιρα να αλλάζει»

Ο Λιθουανός ήταν από αυτούς που έδειχνε να απολαμβάνει αυτά τα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στην Ελλάδα. Κατανοεί την ιδιαιτερότητά τους. Αναφέρει κι άλλα ανάλογα ντέρμπι σε άλλες χώρες όπως το Ζαλγκίρις Κάουνας – Λιέτουβος Ρίτας στη δική του πατρίδα, τονίζοντας πως υπάρχουν παντού, αλλά... «ίσως στην Ισπανία είναι διαφορετικό, γιατί δεν είναι τόσο... επιθετικός ο κόσμος. Από την άλλη το παιχνίδι εδώ είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου. Κάθε φορά που θα συναντηθούμε είναι μια διαφορετική ιστορία, κάθε φορά έχεις ένα όμορφο παιxνίδι να δεις και να παίξεις. Όλοι οι επαγγελματίες μπορούν να νιώσουν αυτή την ατμόσφαιρα, όλοι θέλουμε να παίξουμε αυτά τα παιχνίδια. Στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικά. Μέρες πριν μιλάνε όλοι για το ντέρμπι. Ίσως γιατί στην Ελλάδα πραγματικά νούμερο ένα άθλημα νομίζω πως είναι το μπάσκετ. Εδώ το ποδόσφαιρο επισκιάζει τα πάντα. Στην Ελλάδα μιλάνε γι’ αυτό που είχε συμβεί τότε, και τη νίκη που είχε πάρει εκείνος, και πως είχε κερδίσει ο ένας κάποτε και ο άλλος πριν ή μετά...Είναι άλλη ατμόσφαιρα τελείως. Τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν ένιωθες την ατμόσφαιρα να αλλάζει, την πίεση... Οι προπονητές αν τους ρωτούσες θα σου έλεγαν πως θα προτιμούσαν να χάσουν σε έναν αγώνα Ευρωλίγκας, παρά στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Εδώ όλα αρχίζουν λίγο πριν, λίγες ώρες πριν το τζάμπολ».

«Αν χάναμε με 40 στην Ελλάδα, αλλάζαμε χώρα»

Οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες δύο φορές φέτος. Την πρώτη φορά νίκησαν οι Καταλανοί (85-75). Τη δεύτερη οι Μαδριλένοι διέσυραν την Μπαρτσελόνα με διαφορά κατά κάτι μικρότερη των 40 πόντων (63-102) στο Παλαού Μπλάου Γκράνα. Μια ήττα που δεν... χωνεύεται εύκολα. Ο Στράτος Περπέρογλου πήγε όμως μια βόλτα με τη σύζυγό του λίγες ώρες μετά. Και μάλιστα ανέβασε σε μια φωτογραφία στα social. Δεν γίνεται να μην απορείς με όσα γίνονται στη χώρα μας: «Καλά στην Ελλάδα αν χάναμε με 40 πόντους θα έπρεπε να αλλάξουμε χώρα», τονίζει αφοπλιστικά ο Στράτος χαμογελώντας, αλλά εννοώντας κάθε λέξη προφανώς για να πρσοθέσει: «Αυτό είναι που σου λέω. Το μπάσκετ είναι μπάσκετ και τελειώνει μόλις τελειώνει το παιχνίδι. Η ζωή συνεχίζεται μετά από αυτό. Και ειδικά εδώ, είμαστε στη σκιά του ποδοσφαίρου. Δεν είναι και ότι σε σταματούν παντού στο δρόμο. Μπορεί να σε σταματήσει κάποιος για μια φωτογραφία, για ένα αυτόγραφο,αλλά δεν σε ενοχλούν.»

«Οι φίλαθλοι στην Ελλάδα έχουν... έντονο χρώμα»

Ο Γιόνας με τη σειρά του παραδέχεται κι αυτός πως «ναι, μπορείς να πας για καφέ μετά τον αγώνα. Είναι άσχημο να χάνεις, το νιώθουμε πρώτοι εμείς, αλλά δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Εκεί καλύτερα να μείνεις στπίτι! Όλοι οι φίλαθλοι όπου πας θα σου μιλάνε για το παιχνίδι, οι αντίπαλοι θα στο θυμίζουν και είναι διαφορετικά. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας όμως. Όπως είπα παίζουμε αυτά τα παιχνίδια περισσότερο για τον κόσμο. Και για τις νίκες φυσικά, αλλά χωρίς τον κόσμο αυτή τη δουλειά δεν είναι και τόσο ελκυστική, τόσο ενδιαφέρουσα. Ο κόσμος δίνει το χρώμα και στην Ελλάδα ο κόσμος έχει ιδιαίτερα έντονα χρώμα», καταλήγει γελώντας.

Όσο για το +39 του προηγούμενου αγώνα; Το ξεχνάς ή όχι; «Πρέπει να το ξεχάσουμε, αλλά από την άλλη σίγουρα δεν το έχουν ξεχάσει στην Μπαρτσελόνα.. Έχουν περηφάνεια, είναι ένα σκορ που τους πλήγωσε και σίγουρα θα προσπαθήσουν να δείξουν πως ήταν ένα λάθος και τέλος. Κι εμείς πρέπει να το ξεχάσουμε, γιατί αν πούμε «εντάξει νικήσαμε με 40 τότε, άντε θα νικήσουμε με 20 σήμερα», θα είναι το μεγαλύτερο λάθος. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα δύσκολο και πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».

«Δεν είναι νεκροί, είναι σαν τα πληγωμένα ζώα»

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου άλλωστε. Και το τόνισε στους παίκτες του ουκ ολίγες φορές. «Μας το είπε όσο πιο παραστατικά μπορούσε. Δεν είναι «νεκροί». Είναι σαν τα πληγωμένα ζώα, έτοιμα να παλέψουνγ για τη ζωή τους. Είναι πληγωμένοι και απέναντί μας θα βρούμε πολύ καλούς παίκτες, που έχουν περηφάνεια και θέλουν να δείξουν πως είναι λάθος ότι έγινε στην Ευρωλίγκα. Ξέρουν πως έχουν μια πιθανότητα να βελτιώσουν το κλίμα και την κατάσταση με μια νίκη απέναντί μας, μια καλή πορεία, μια καλή θέση στην κανονική περίοδο. Η συγκέντρωσή τους είναι πλέον εκεί. Μπορούν να παλέψουν για έναν τίτλο. Κι εμείς αντιδράσαμε μετά την ήττα με 10 στον πρώτο γύρο».

«Τους έχουμε στενοχωρήσει πολύ φέτος!»

Ο Περπέργολου αρνείται να σκεφτεί τραυματισμούς, δύσκολο πρόγραμμα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά παραδέχεται πως το πρωτάθλημα μπορεί να δώσει αυτό που αναζητά η ομάδα: «Δεν αναζητούμε δικαιολογίες. Αλήθεια... Ούτε καν... Δεν παίζουμε καλά. Είναι τραγική η χρονιά μέχρι τώρα. Υπάρχει ένας στόχος μπροστά μας πια, να σώσουμε κάτι και αυτό το κάτι είναι το πρωτάθλημα. Όχι πως για τα δεδομένα της Μπαρτσελόνα είναι αρκετό. Αλλά θα βοηθήσει να «πάρουμε» λίγη από την πικρή γεύση που έχουμε αφήσει στον κόσμο με τις ήττες που έχουμε κάνει. Αν τελειώσει η χρονιά καλά, θα είναι διαφορετικά. Έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη χροινά και με τη νίκη της Κυριακή δεν θα αλλάξει κάτι φοβερά. Έχουμε τρεις δύσκολους μήνες μπροστά μας ακόμη. Αλλά είναι ιδιαίτερο παιχνίδι. Αν μπορέσουμε να πάρουμε μια νίκη θα είναι πολύ θετικό γιατί σίγουρα και ο κόσμος θα το χαρεί κάπως, γιατί τους έχουμε στενοχωρήσει πολύ φέτος».

«Δυσάρεστο κλίμα, τεράστια πίεση»

Η Μπαρτσελόνα του Στράτου Περπέρογλου και του Γιώργου Μπαρτζώκα και του Αλέξανδρου Βεζένκοφ, βρίσκεται στην ίδια θέση με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ισπανικό πρωτάθλημα. Όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται αυτό, με τόσα που ακούμε για τους Καταλανούς. Βρίσκονται και οι δύο στο 15-6. Η δαφορά γίνεται στην Ευρωλίγκα. Εκεί που η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πρώτη (19-6) και έχει περάσει ήδη και μαθηματικά στα πλέι οφ, ενώ η Μπαρτσελόνα 11η με ρεκόρ 10-15. Τα λευκά μαντήλια έχουν βγει ουκ ολίγες φορές στην εξέδρα του Παλαού Μπλάου Γκράνα.

«Είναι δυσάρεστο το κλίμα, δεν μπορώ να πω ψέματα», τονίζει με ειλικρίνεια, όπως πάντα, ο Περπέρογλου: «Δεν είναι όμως πως η ομάδα δεν προσπαθεί. Αυτό είναι λάθος να το πει κάποιος. Προσπαθεί... Αλλά και η πίεση είναι τεράστια. Από την αρχή είχαμε πολλούς τραυματισμούς και αν σε πάρει λίγο η κάτω βόλτα... Καμιά φορά παίζει ρόλο και η ψυχολογία από ένα σημείο και μετά. Δεν είναι εύκολο. Και η Ρεάλ Μαδρίτης είχε κι αυτή τη στιγμή τρεις συνεχόμενες ήττες. Όλες οι ομάδες έχουν σκαμπανεβάσματα».

«Οι τρεις ήττες είναι σαν... κηδεία γι’ αυτή την ομάδα»

Η Ρεάλ Μαδρίτης προχωρούσε ακάθεκτη... Μέχρι που μετά από 26 εντός έδρας νίκες έχασε στο γήπεδό της από την Γκραν Κανάρια. Μετά έχασε και από τη Γαλατάσαραϊ στην Τουρκία, μια ήττα που κανείς δεν περίμενε. Και μετά ήρθε και η εκτός έδρας ήττα από την Ιμπεροστάρ Τενερίφε του Γιώργου Μπόγρη. Ο Γιόνας Ματσιούλις παίρνει τη σκυτάλη από τον Στράτο: «Σε αυτή την ομάδα τρεις ήττες στη σειρά είναι σαν... κηδεία. Κανείς δεν το περιμένει, παρά το ότι ξέρουν, ξέρουμε πως μπορεί να συμβεί. Ήταν καλό που μετά τον αγώνα με την Τενερίφη είχαμε λίγες μέρες να μιλήσουμε, να ξεκουραστούμε, να προπονηθούμε όπως έπρεπε ως ομάδα. Μπορέσαμε να φτιάξουμε κάποια πράγματα που δεν λειτουργούσαν σωστά και επιστρέψαμε σε μια καλή εμφάνιση που συνοδεύτηκε από μια νίκη».

Όλοι μπορούν να χάσουν από όλους

Το El Clásico είναι προ των πυλών... Και όλα μπορεί να συμβούν, γιατί αυτοί οι αγώνες είναι λες και έχουν τη δική τους ξεχωριστή ζωή, τους δικούς τους κανόνες. Από την άλλη σε ένα πρωτάθλημα όπως το ισπανικό, η αλήθεια είναι πως όλα μπορεί να συμβούν γενικότερα. Οι δύο φόργουορντ το ξέρουν. Όπως το ξέρουν και οι δύο ομάδες, που βλέπουν την Ιμπεροστάρ Τενερίφη στην κορυφή, μια ομάδα από την οποία και οι δύο έχασαν στο... νησί.

«Είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και έχει μπει σε σωστές βάσεις», λέει χωρίς να αναζητήσει την παραμικρή δικαιολογία ο Περπέρογλου: «Η Τενερίφη είναι η έκπληξη μέχρι τώρα. Αλλά όχι χωρίς λόγο. Αν δει κάποιος το παιχνίδι της, καταλαβαίνει πως είναι σκληρή ομάδα που παίζει σε υψηλά στάνταρ. Και ο ένας δικός μας, ο Γιώργος (Μπόγρης) κάνει μια απίστευτη χρονιά και είναι σημαντικός παράγοντας αυτής της πορείας της. Και εκτός από το αγωνιστικό, δείχνει πως έχει και καλό κλίμα ως ομάδα.Βγάζει καλό κλίμα προς τα έξω και αυτό είναι κάτι που δύσκολα το βρίσκεις και παίζει το δικό του ρόλο. Από την άλλη παίζει χωρίς άγχος και πίεση. Ίσως από εδώ και πέρα να υπάρχει και γι’ αυτούς μια διαφορετική πίεση. Είναι αλλιώς το «πρέπει» κι αλλιώς να απολαμβάνεις το παιχνίδι και να προχωράς.»

«Δεν ησυχάζεις με κανέναν αντίπαλο!»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση του Γιόνας Ματσιούλις. Και δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετική, όταν η "βασίλισσα" έζησε το σοκ της ήττας στη Σεβίλλη.

«Είναι δύσκολο να παίζεις δύο – τρία παιχνίδια την εβδομάδα όλα σε υψηλό επίπεδο. Εδώ δεν μπορείς να χάσεις τη συγκέντρωσή σου. Στην Ελλάδα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν απόσταση από τις άλλες ομάδες. Εδώ αν είσαι συγκεντρωμένος 40 λεπτά στο παιχνίδι, μπορεί να χάσεις εκεί που δεν το περιμένεις. Υπάρχουν 5-6 ομάδες που παίζουν πολύ καλά και θα έλεγα πως είναι σε επίπεδο Ευρωλίγκας και βλέπετε πως φιγουράρουν ψηλά στη βαθμολογία και πολύ κοντά η μία στην άλλη. Δεν μπορείς να ησυχάσεις με κανέναν αντίπαλο... Ούτε καν με αυτούς που είναι χαμηλά στη βαθμολογία. Παίζουν με μεγλαύτερη ενέργεια, θέλουν νικήσουν και να αποδείξουν κάτι. Πρέπει να είσαι έτοιμος να παίξεις!»

Το σίγουρο είναι πως τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και η Μπαρτσελόνα, τόσο ο Γιόνας Ματσιούλις, όσο και ο Στράτος Περπέρογλου θα είναι έτοιμοι! Για το δικό τους παιχνίδι, για τη δική τους νίκη, για να βοηθήσουν τη δική τους ομάδα, για να κάνουν χαρούμενο το δικό τους κόσμο... Με λιγότερη επιθετικότητα ίσως, με ίδια περηφάνεια όμως και όλα όσα φέρνει μαζί του ένα El Clásico… Εκεί, εδώ ή αλλού...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ