22.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Το «clasico» της EuroLeague γίνεται στο Τελ Αβίβ (vids)

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται απόψε (19/12, 21.05) στην έδρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, σ' ένα από τα πιο κλασικά ντέρμπι της Ευρωλίγκας.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας με ρεκόρ 9-5 βρίσκονται στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ η «ομάδα του λαού» βρίσκεται στο 10-4 κι απολαμβάνει τη μοναξιά της τέταρτης θέσης. Όπως καταλαβαίνει κανείς ο αγώνας έχει όλα τα στοιχεία ούτως ώστε να εξελιχθεί σε «σκυλομαχία».

Το «τριφύλλι» προέρχεται από τη μεγάλη νίκη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε στο άδειο ΟΑΚΑ, ενώ το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου έφυγε με το διπλό από την έδρα της ουραγού Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Η Μακάμπι θα έχει σημαντικές απουσίες καθώς εκτός λόγω τραυματισμών έχουν τεθεί οι Ταρίκ Μπλακ, Όμρι Κάσπι, Νέιτ Ουόλτερς και Τζον Ντι Μπαρτολομέο, ενώ αποκτήθηκε ο Άαρον Τζάκσον για να προσφέρει λύσεις στην περιφέρεια.

«Τα κλειδιά»

Δύο πράγματα θα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός αν θέλει να μείνει στο... κόλπο μέχρι το τέλος του αγώνα. Αρχικά τα ριμπάουντ. Ειδικά στο γήπεδό τους, οι Ισραηλινοί πηγαίνουν μανιωδώς για το επιθετικό ριμπάουντ το οποίο τους δίνει δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες, αλλά παράλληλα ενθουσιάζει και τον κόσμο ο οποίος δημιουργεί ακόμα πιο «ζεστή» ατμόσφαιρα. Εκτός από τη δεδομένη άμυνα, οι «πράσινοι» θα πρέπει να αποφύγουν τα πολλά λάθη. Απέναντι στη Φενέρμπαχτσε έκαναν εύκολα το λάθος και θα πρέπει να έχουν διδαχτεί από αυτό το πάθημά τους το οποίο λίγο έλειψε να τους κοστίσει στο παιχνίδι. Στο επιθετικό κομμάτι, ο Νικ Καλάθης θα κληθεί να «κουβαλήσει» ξανά την ομάδα στις πλάτες του, αλλά θα είναι σημαντικό να βρουν ρυθμό και να προσφέρουν σκορ κι άλλοι παίκτες, όπως για παράδειγμα ο Ντεσόν Τόμας. Κομβικό ρόλο ίσως παίξει και η ευστοχία από τη γραμμή των βολών, με την ελληνική ομάδα να έχει γίνει αρκετά άστοχη στα τελευταία παιχνίδια.

Οι αριθμοί

Οι δύο ομάδες είναι σχεδόν ισάξιες με βάση τα στατιστικά. Ο Παναθηναϊκός είναι λίγο καλύτερος στην επίθεση και οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου λίγο ανώτεροι στην άμυνα. Αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, η αναμέτρηση θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Δείτε τη στατιστική σύγκριση των δύο αντιπάλων ΕΔΩ.

Οι παλιόφιλοι

Ο Ταϊρίς Ράις γυρνάει στο γήπεδο στο οποίο έπαιξε μόλις μία χρονιά ως παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά παρ' όλα αυτά λατρεύτηκε. Κι αυτό συνέβη δικαιολογημένα, καθώς ο Αμερικανός γκαρντ του Παναθηναϊκού οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας την αγωνιστική περίοδο 2013/14. Πρώην παίκτης του κλαμπ είναι και ο Ντεσόν Τόμας, με τη Μακάμπι να αποτελεί τον τελευταίο του σταθμό πριν την άφιξή του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2018. Αντιμέτωποι θα τεθούν όμως και δύο πρώην συμπαίκτες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν. Ο λόγος για τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Οθέλο Χάντερ. Οι δυο τους συνυπήρξαν για μία διετία στον Ολυμπιακό (2014-16), φτάνοντας μάλιστα μέχρι και τον τελικό του Final 4 του 2015 στη Μαδρίτη, αλλά έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι, χάνοντας από τη Ρεάλ.

Το παρελθόν

Ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι έχουν έντονο παρελθόν. Στο Final 4 του 2002 οι «πράσινοι» νίκησαν στον ημιτελικό της Μπολόνια με 83-75 και στη συνέχεια στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Τρία χρόνια αργότερα, στη Μόσχα, η «ομάδα του Λαού» πήρε την εκδίκησή της με 91-82, λίγο πριν σηκώσει εκείνη την κούπα του πρωταθλητή Ευρώπης. Η τελευταία τους συνάντηση σε τελική φάση Ευρωλίγκας ήρθε το 2011. Στον τελικό του Final 4 της Βαρκελώνης ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε με 78-70 και πήρε το έκτο του και τελευταίο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Σε σύνολο 24 αγώνων οι «πράσινοι» έχουν νικήσει 13 φορές και οι μεγάλοι τους αντίπαλοι 11. Στο Τελ Αβίβ η Μακάμπι προηγείται με 6-4, άρα το «τριφύλλι» θα παίξει και κόντρα στην παράδοση. Πάντως ο Παναθηναϊκός έχει φύγει νικητής στις δύο από τις τρεις πιο πρόσφατες επισκέψεις του στη «Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα».

Θυμηθείτε ορισμένες από τις «μάχες» των δύο ομάδων στο Τελ Αβίβ:

https://www.youtube.com/watch?v=Mz_WHbT8iFA

https://www.youtube.com/watch?v=T7m7r5sDy-Q

https://www.youtube.com/watch?v=-suMeW-r_Ro

https://www.youtube.com/watch?v=41E9-rS4Vws



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ