23.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το όνομα-γλωσσοδέτης και η σημασία του (vids+pics)

Το επώνυμο ενός διεθνή παίκτης της Ρουάντας αποτέλεσε τον απόλυτο γρίφο στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 και προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο σε όσους επιχείρησαν να το προφέρουν, ακόμα και να το γράψουν.

Θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως Ζαν-Ζακ Ουίλσον Ενσομποζουαμπιοσενουμπουκίζα ή Νσομποζουαμπιοσενουμουκίζα. Το πιθανότερο είναι πως καμία από τις δύο δεν είναι η σωστή προφορά του, αφού ο 20άχρονος γκαρντ έχει επώνυμο-γλωσσοδέτη, που ελάχιστοι μπορούν να το πουν ή να το γράψουν σωστά. Η Ρουάντα αποκλείστηκε από την τελική φάση της διοργάνωσης, που θα λάβει χώρα το διάστημα 31 Αυγούστου με 15 Σεπτεμβρίου στην Κίνα, αλλά τον Αφρικανό σίγουρα θα τον ξαναβρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Οι βλέψεις του, άλλωστε, είναι υψηλές...

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, μάλιστα, προσπάθησε να αποσαφηνίσει την κατάσταση, αφιερώνοντας κείμενο για το νέο αστέρι της Ρουάντας με το περίεργο όνομα. «Επειδή είμαι Χριστιανός, το όνομά μου σημαίνει πως μπορώ να κάνω τα πάντα εξαιτίας του Θεού», αποκάλυψε ο ίδιος, τον οποίο ο προπονητής του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, Βλαντ Μπόσνιακ, τον αποκαλεί Ζαν-Ζακ Ουίλσον παραβλέποντας το 22 γραμμάτων επώνυμό του.

«Του είπα πως θα τον αποκαλώ έτσι, αλλά του είπα και κάτι ακόμα. Πως είναι μόλις 20 ετών, οπότε έχει τουλάχιστον δέκα χρόνια μπροστά του να κάνει κάτι για να μην τον θυμούνται για το όνομά του, αλλά για την ποιότητά του ως παίκτης. Στην Αφρική είναι δύσκολο να φθάσεις στην Εθνική της χώρας σου όσο είσαι νεαρός ακόμα κι αν μπεις δεν βγαίνεις. Στη Ρουάντα είμαστε ευάλωτοι στην περιφέρεια, έτσι τον επέλεξα για αναπληρωματικό. Έπαιξε σαν 19χρονος, έδειξε βελτίωση και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι», ανέφερε σχετικά ο Σέρβος ομοσπονδιακός τεχνικός.

«Το όνειρό μου στο μπάσκετ είναι το απόλυτο. Θέλω να παίξω στο ΝΒΑ. Το ίνδαλμά μου ήταν πάντα, και ακόμα είναι, ο Ντέρικ Ρόουζ εξαιτίας των λέι απ του και των καρφωμάτων του. Μου αρέσει και ο Κάιρι Ίρβινγκ, επίσης», δήλωσε από την πλευρά του ο διεθνής από τη Ρουάντα που δεν θέλει να τον γνωρίζουν μόνο για το επώνυμό του, αλλά και για την καριέρα του. Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του πήρε τη θέση, στο ρόστερ, του βετεράνου Αριστίντ Μπουγκάμπι και σε τέσσερα ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ζώνης, είχε κατά μέσο όρο 3,8π., 1,3 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ, 2,8 κλεψίματα, αλλά και 2,3 λάθη σε 15.8’.

Μία από τις προσπάθειες του σχολιαστή να προφέρει σωστά το επώνυμό του:

Σε αυτή τη φάση ο σχολιαστής προτίμησε να μην προσπαθήσει καν να τον κατονομάσει...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ