10.3 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Το χρηματιστήριο του Ολυμπιακού

Μετά τον Παναθηναϊκό χθες, το basketa.gr επιχειρεί σήμερα τη στατιστική σκιαγράφηση της πορείας των πρώτων εννιά αγωνιστικών της Ευρωλίγκα για τον Ολυμπιακό. Η σύγκριση των αριθμών του με τις υπόλοιπες 15 ομάδες της διοργάνωσης αλλά ακόμη και με τους αριθμούς του στην ιστορική διαδρομή του σε αυτήν, από το 2000 δηλαδή, οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

 

ΤΑ LIMIT UP

 

Το θετικό στοιχείο που ξεχωρίζει από τον Ολυμπιακό των εννιά πρώτων αγώνων του στη διοργάνωση, είναι η άμυνα. Με 71,55 πόντους παθητικό δεν έχει απλά τη 2η καλύτερη άμυνα πίσω μόνο από τη Φενέρμπαχτσε (έχει δεχτεί οχτώ περισσότερους πόντους) αλλά έχει και το 2ο μικρότερο παθητικό της ιστορίας του στη διοργάνωση. Χαμηλότερο και μάλιστα οριακά, ήταν μόνο αυτό της σεζόν 2014-15 την οποία ολοκλήρωσε με μέσο όρο 71,3 πόντων στην άμυνα.

 

Το άλλο ξεκάθαρα θετικό στοιχείο του φετινού Ολυμπιακού ως τώρα, είναι η συνέπεια με την οποία εκτελεί από μέση και κοντινή απόσταση. Σουτάρει με 54% στα δίποντα που ναι μεν τον κατατάσσει μόλις 7ο μεταξύ των ομάδων της φετινής διοργάνωσης όμως είναι το καλύτερο του της τελευταίας 4ετίας. Πέρσι είχε 50,6%.

 

Θετικά αποτιμάται η παρουσία της ομάδας και στο σύνολο των ριμπάουντ αφού με μέσο όρο 34,89 κατατάσσεται 4η στη διοργάνωση κι ας είναι αυτός ο χαμηλότερος μέσος όρος της στην τελευταία 3ετία.

 

 

ΤΑ LIMIT DOWN

 

Ο Ολυμπιακός είχε στις πρώτες εννιά αγωνιστικές μέσο όρο 76,67 πόντων στην επίθεση που είναι η 4η χειρότερη της διοργάνωσης μετά από εκείνες των Μάλαγα, Ερυθρού Αστέρα και Μπάμπεργκ. Παράλληλα είναι και η χειρότερη επίδοση του στην τελευταία 3ετία αφού είχε 74,3 πόντους τη σεζόν 2014-15.

 

Αν και βελτιώθηκε πολύ στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός «πληρώνει» το πολύ χαμηλό ποσοστό των πρώτων έξι αγώνων του για να έχει μόλις 31,8% στα τρίποντα. Αυτό τον κατατάσσει 13ο μεταξύ των 16 ομάδων της Ευρωλίγκα ενώ είναι και το χειρότερο του στην τελευταία 7ετία. Θα πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 2010-11 για να βρούμε χαμηλότερο (31,5%).

 

Ακόμη οι ερυθρόλευκοι με τα 9,33 επιθετικά ριμπάουντ ισοφάρισαν τη χειρότερη επίδοση τους στην τελευταία 9ετία –την ίδια είχαν και την περίοδο 2014-15- ενώ είναι 11οι συνολικά στη φετινή διοργάνωση.

 

Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη μεταξύ άλλων και ίσως κατά κύριο λόγο, φάνηκε στη δημιουργία της ομάδας αφού με μέσο όρο 15 ασίστ, ο Ολυμπιακός είναι μόλις 14ος πάνω από τον Παναθηναϊκό και την Εφές. Αυτός ο μέσος όρος είναι και ο χειρότερος της τελευταίας 7ετίας για τον Ολυμπιακό αν και, πάνω-κάτω, είναι στα περσινά επίπεδα (15,27).

 

Η απουσία ενός σέντερ φόβητρου, στα πρότυπα του Ντάνστον και του Μπιρτς, έχει αντίκτυπο στα κοψίματα αφού οι ερυθρόλευκοι κάνουν μόλις 1,77 τάπες και μοιράζονται με τη Ζαλγκίρις την τελευταία θέση αυτής της κατηγορίας στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται μάλιστα για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 14 χρόνων για τον Ολυμπιακό και τη 2η χειρότερη στην ιστορία του στην Ευρωλίγκα μετά τις 1,65 που είχε κατά μέσο όρο τη σεζόν 2003-04.

 

ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ

 

Εκεί όπου ο Ολυμπιακός είναι ουσιαστικά στα περσινά δεδομένα είναι:

 

*Οι βολές αφού σουτάρει με 73,2% ενώ πέρσι είχε 73,86% (είναι 11ος στη φετινή Ευρωλίγκα).

 

*Τα αμυντικά ριμπάουντ αφού έχει μέσο όρο 25,55 έναντι των 25,62 της περσινής σεζόν (είναι 3ος στη φετινή Ευρωλίγκα).

 

*Τα λάθη με μέσο όρο 12,44 έναντι των 12,56 της περσινής σεζόν (έχει τον 5ο μεγαλύτερο αριθμό της φετινής διοργάνωσης).

 

*Τα κλεψίματα με μέσο όρο 6,1 έναντι των 6,05 που είχε πέρσι (είναι 5ος στη φετινή Ευρωλίγκα).

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ