27.9 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Το φάντασμα του Ματσιγιάουσκας! (pics + vids)

Όποιος δεν πιστεύει στις προλήψεις, θα μιλήσει απλώς για συμπτώσεις. Όποιος, όμως, νιώθει ότι υπερφυσικές δυνάμεις κινούν τα νήματα του σύμπαντος, μπορεί να κάνει λόγο ακόμα και για κατάρα! Μια κατάρα που έχει πέσει πάνω στον Ολυμπιακό και καταστρέφει κομβικές μεταγραφικές επιλογές του! Ο Κιμ Τιλί, που ήρθε φέτος από την Μπασκόνια για να ενισχύσει τη front line των "ερυθρολεύκων", τραυματίστηκε στους προσαγωγούς στην... προθέρμανση του εναρκτήριου αγώνα της Ευρωλίγκας και όχι μόνο δεν έπαιξε κόντρα στην πρώην ομάδα του, αλλά θα μείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον 4 μήνες. Θα επιστρέψει με το νέο έτος δηλαδή και να δούμε σε ποια κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και ο Ολυμπιακός θα έχουν φέτος τα προσδοκώμενα οφέλη από αυτή τη μεταγραφή.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο Ολυμπιακός δεν την παθαίνει για πρώτη φορά έτσι, αλλά για τέταρτη τα τελευταία 13 χρόνια! Άλλες τρεις φορές έχει χάσει με σοβαρό τραυματισμό στην αρχή της σεζόν νεοφερμένο ξένο παίκτη, με αποτέλεσμα ο αρχικός σχεδιασμός να πάει στράφι. Δικαίως, λοιπόν, θα μπορέσει να μιλήσει κανείς για κατάρα. Ωστόσο, οι "ερυθρόλευκοι" δεν είναι οι μόνοι στην Ελλάδα που έχουν πέσει θύματα τέτοιας κακοδαιμονίας, αν και είναι οι μόνοι με αυτή τη συχνότητα. Το basketa.gr έκανε μια μικρή έρευνα και εντόπισε άλλες δύο ανάλογες περιπτώσεις, ενώ κάπου στη... μέση τοποθετείται ο Μάικ Τζέιμς. Θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί, αφού πρώτα θυμηθούμε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις:

ΑΡΒΙΝΤΑΣ ΜΑΤΣΙΓΙΑΟΥΣΚΑΣ

Είναι η πιο κλασική περίπτωση κακοδαιμονίας. Σε ηλικία 26 ετών μετά από δύο σούπερ χρονιές με την Ταού στην Ευρωλίγκα κι ένα πέρασμα από το ΝΒΑ, υπογράφει ένα ηγεμονικό συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, είναι κλειστό και η συνολική αξία του ανέρχεται στα 9 εκ. Ευρώ! Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι τον προορίζουν για ηγέτη της ομάδας, τρίβουν τα χέρια τους από χαρά με τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που έγινε τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς στην Ιαπωνία, όμως λίγες μέρες αργότερα τα πάντα καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.

Σε φιλικό προετοιμασίας με τη Σκαφάτι στην Ιταλία ο Ματσιγιάουσκας κόβει τον αχίλλειο τένοντα του αριστερού του ποδιού! Οι γιατροί διαγιγνώσκουν ολική ρήξη. Πριν προλάβει καν να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού σε επίσημο παιχνίδι!

Χάνει ολόκληρη τη σεζόν 2006-07, επανέρχεται την επόμενη και δείχνει να είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, όμως από τον Ιανουάριο του 2008 και μετά αρχίζουν και πάλι οι τραυματισμοί. Ο ένας μετά τον άλλον. Το καλοκαίρι του 2008 αρχίζει και η δικαστική διαμάχη με τον Ολυμπιακό, που τον κατηγόρησε ότι ένας εξ αυτών των τραυματισμών ήταν αποτέλεσμα δικών του λαθών, και έγινε πλέον φανερό ότι δεν επρόκειτο να ξαναπαίξει μπάσκετ. Πράγματι, τον Ιούνιο του 2010 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Ο Ολυμπιακός στο μεταξύ είχε κερδίσει τη δικαστική διαμάχη και είχε καταφέρει να γλιτώσει τα δύο τελευταία χρόνια του συμβολαίου του Λιθουανού. Είχε όμως πληρώσει κανονικά τα δύο πρώτα, ήτοι 4,5 εκ. Ευρώ για να δει τον Ματσιγιάουσκας να φορά τη φανέλα της ομάδας μόλις στο μισό από αυτά τα δύο χρόνια...

ΕΟΥΡΕΛΙΟΥΣ ΖΟΥΚΑΟΥΣΚΑΣ

Της περίπτωσης Ματσιγιάουσκας είχε προηγηθεί αυτή ενός άλλου Λιθουανού. Του Εουρέλιους Ζουκάουσκας. O γιγαντόσωμος (ύψος 2,18μ.) και πολύ έμπειρος σέντερ είχε έρθει στον Ολυμπιακό σε ηλικά 32 ετών το καλοκαίρι του 2005, όταν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ανέλαβαν τις τύχες της ομάδας. Ήταν επιλογή του προπονητή Γιόνας Καζλάουσκας, που τον ήξερε πολύ καλά και τον εκτιμούσε απεριόριστα, άλλωστε μαζί είχαν κερδίσει την Ευρωλίγκα τη σεζόν 1998-99 με τη Ζαλγκίρις, ενώ είχαν συνεργαστεί και στην Εθνική Λιθουανίας. Τον προόριζε για βασικό σέντερ του Ολυμπιακού, όμως αναγκάστηκε να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα σχέδιά του πριν ακόμα φύγει ο Οκτώβρης του 2005.

Στις 29 εκείνου του Οκτώβρη οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν στην Πάτρα με τον Απόλλωνα και νίκησαν με 70-64, όμως ο Ζουκάουσκας τραυματίστηκε στον ώμο. Οι αρχικές εκτιμήσεις δεν έκαναν λόγο για κάτι πολύ σοβαρό, οι γιατροί είπαν πως μετά από ένα ή ενάμιση μήνα θα επέστρεφε. Τελικά δεν επέστρεψε ποτέ εκείνη τη σεζόν! Η αποθεραπεία του προφανώς δεν εξελίχθηκε όπως αρχικά αναμενόταν, ίσως και ο ίδιος να μην ήταν ιδιαίτερα συνεπής, η ουσία ωστόσο είναι πως όσο κι αν τον περίμενε ο Καζλάουσκας (και τον περίμενε πολύ), ο Εουρέλιους Ζουκάουσκας δεν φόρεσε άλλη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού. Έπαιξε μόνο σε αυτά τα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος και καθόλου στην Ευρωλίγκα. Πάντως την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στη Λιέτουβος Ρίτας και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2009 στην Ζαλγκίρις.

ΠΑΤΡΙΚ ΓΙΑΝΓΚ

Το καλοκαίρι του 2015 ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εμπιστεύτηκε τη θέση του βασικού σέντερ του Ολυμπιακού στον Πάτρικ Γιανγκ. Έναν Αμερικανό με σπουδαία αθλητικά προσόντα, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν, την παρθενική του στην Ευρώπη μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είχε καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έχοντας εξαιρετική παρουσία με τη Γαλατασαράι στην Ευρωλίγκα. Ξεκίνησε φουριόζος και με τον Ολυμπιακό, αλλά μετά από μόλις ένα μήνα η τύχη τού γύρισε την πλάτη. Στον αγώνα με την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη τραυματίστηκε στο γόνατο και οι γιατροί διέγνωσαν ρήξη χιαστών! Είχε προλάβει να παίξει σε 5 αγώνες της Ευρωλίγκας και άλλους τόσους του πρωταθλήματος και δεν έμελλε να παίξει σε άλλον τη σεζόν 2015-16. Ο Σφαιρόπουλος αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, πήρε τον Σον Τζέιμς, τον έδιωξε άρον άρον και εν τέλει δεν βρήκε άξιο αντικαταστάτη του.

Την επόμενη σεζόν ο Γιανγκ έπαιξε στον Ολυμπιακό, αλλά δεν ήταν ο ίδιος. Φοβισμένος, δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο της περιόδου να πείσει ότι είχε ξεπεράσει το πρόβλημά του και είχε βρει τα πατήματά του, με αποτέλεσμα να περάσει σχεδόν απαρατήρητος. Το καλοκαίρι έφυγε για το Μιλάνο, αλλά ακόμα δεν έχει παίξει σε αυτό, διότι είναι... τραυματίας!

ΒΙΚΤΟΡ ΣΑΝΙΚΙΤΖΕ

O Βίκτορ Σανικίτζε είναι ένας έμπειρος Γεωργιανός παίκτης, με θητεία σε σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες (Βίρτους Μπολόνια, Σιένα, Ούνιξ κλπ.), οπότε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ήρθε στον Άρη σε ηλικία 30 ετών, ο Δημήτρης Πρίφτης πόνταρε πολλά πάνω του. Δεν πρόλαβε, όμως, να δει τίποτα. Στον αγώνα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με τα Τρίκαλα χτύπησε σοβαρά στο γόνατο και οι γιατροί διέγνωσαν ρήξη επιγονατίδας! Δεν έπαιξε ξανά με τη φανέλα του Άρη ούτε στο πρωτάθλημα ούτε φυσικά στο Champions League. Ο Πρίφτης τον αντικατέστησε με τον Ταντίγια Ντραγκίσεβιτς και ο Σανικίτζε προσπαθεί να πάρει δικαστικά πλέον τα χρήματα που του οφείλει ο Άρης με βάση το συμβόλαιο που είχε υπογράψει. Ομάδα πάντως δεν έχει βρει ακόμα...

ΜΑΡΤΙΝΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥΣΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ

Ο Μαρτίνας Αντριουσκεβίτσιους θεωρήθηκε κάποτε ως ένα σπουδαίο ταλέντο του λιθουανικού μπάσκετ, κυρίως λόγω των 218 εκατοστών του κορμιού του. Κάποιοι... ιερόσυλοι μάλιστα είχαν τολμήσει να τον συγκρίνουν με τον μεγάλο Άρβιντας Σαμπόνις. Ως... κάποτε ταλέντο ήρθε το καλοκαίρι του 2011 στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν πρόλαβε να δείξει σχεδόν τίποτα. Τα συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να παίξει παρά μόνο σε πέντε αγώνες πρωταθλήματος και δύο για το Eurocup, μάλιστα στον τελευταίο εξ αυτών, ένα παιχνίδι με τη Σολέ στη Γαλλία τον Δεκέμβρη του 2011, χτύπησε στη μέση και δεν ξαναφόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ έκτοτε. Ο τραυματισμός ήταν αρκετά σοβαρός (δισκοκήλη), ο ΠΑΟΚ δεν ήθελε να περιμένει να αποθεραπευθεί πλήρως και τού έλυσε το συμβόλαιο.

Και ο Μάικ Τζέιμς

Η ιστορία του Μάικ Τζέιμς είναι λίγο πολύ γνωστή. Τον έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Κολοσσός το καλοκαίρι του 2014, τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου τον "έκλεψε" η Κάχα Λαμποράλ (νυν Μπασκόνια), αφού εδώ κανείς δεν τον είχε πάρει χαμπάρι ή δεν τολμούσε να τον κάνει δικό του φοβούμενος μην του πουν ότι ψωνίζει από χαμηλό ράφι, και χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να γίνει σταρ της Ευρωλίγκας. Ως τέτοιος ήρθε το καλοκαίρι του 2016 στον Παναθηναϊκό, αλλά πριν προλάβει να αρχίσει η σεζόν χτύπησε!

Σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις πριν από την πρεμιέρα του περσινού πρωταθλήματος με τον Προμηθέα (8 Οκτωβρίου) εκνευρίστηκε που ο Αργύρης Πεδουλάκης τον έδιωξε από την προπόνηση επειδή δεν εκτελούσε τις εντολές του και αποχωρώντας έριξε μια σε ένα τζάμι και το έσπασε. Αποτέλεσμα ήταν να κόψει το χέρι του και να πάει στο νοσοκομείο για να αποκαταστήσει τη ζημιά! 

Η διαφορά του σε σχέση με τις προηγούμενες περιπτώσεις είναι ότι ο τραυματισμός του δεν του κόστισε τη σεζόν. Μετά πό κάτι λιγότερο από δύο μήνες, στα τέλη Νοέμβρη του 2016, επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, χάνοντας μόνο τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα. Και από κάποια στιγμή και μετά αναδείχθηκε σε κρίσιμο πρωταγωνιστή του Παναθηναϊκού στην κατάκτηση του νταμπλ. Επομένως τα λεφτά του τα έβγαλε...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ