26.2 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Το «τσιπάκι» γύρισε τον Ιούνιο

Η αντίδραση του Παναθηναϊκού Superfoods όταν βρέθηκε να χάνει με διαφορά οκτώ πόντων (66-58) πέντε λεπτά πριν το φινάλε και η νίκη του (71-68) στο ντέρμπι της πρεμιέρας της Stoiximan.gr Basket League απέδειξαν ότι πλέον η ψυχολογία είναι με το μέρος της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ.

Οι «πράσινοι» μέχρι και τον περσινό τρίτο τελικό ήταν εκείνοι που δυσκολεύονταν πάρα πολύ να κλείσουν όπως έπρεπε τα παιχνίδια με τους «ερυθρόλευκους». Σ’ εκείνον τον αγώνα είχαν μπει στην τελική ευθεία με σημαντικό προβάδισμα στο σκορ, όμως είχαν «κολλήσει» στην επίθεση με αποτέλεσμα να ηττηθούν.

Από τότε μεσολάβησαν άλλα τρία ντέρμπι. Σε όλα νικητές αναδείχτηκαν οι νταμπλούχοι γεγονός που έδειξε ότι το «τσιπάκι» έχει γυρίσει. Απόψε (8/10), τα «safe plays» του Πασκουάλ έκαναν την εμφάνισή τους στην τελευταία περίοδο. Δύο τρίποντα του Κέι Σι Ρίβερς από τις 45 μοίρες και ριζική ανατροπή σκηνικού. Με την απουσία του Σπανούλη από το παρκέ ήταν φανερή η έλλειψη μίας «κολώνας» που θα προσπαθούσε να πάρει πάνω του τις προσπάθειες για να μην χάσει το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου τον έλεγχο.

Το παιχνίδι όπως αναμενόταν άλλωστε ήταν ποιοτικά κακό. Οι δύο αντίπαλοι ψάχνονταν, ενώ είχαμε αναφέρει και στο σχόλιο πριν την αναμέτρηση πως ενδεχόμενη απουσία του αρχηγού του Ολυμπιακού θα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την περιφέρεια. Κι αυτό διότι δεν υπήρχε το παραμικρό σύστημα που θα έβαζε σε ρυθμό τον Γιάνις Στρέλνιεκς. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα. Ακόμα και χωρίς τον Λεκαβίτσιους, ο Παναθηναϊκός είχε σαφώς περισσότερες επιλογές στο μπακόρτ.

Οι γηπεδούχοι πάντως κατάφεραν να περάσουν μπροστά τόσο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου όσο και στο αντίστοιχο κομμάτι του τρίτου δεκαλέπτου επειδή εκμεταλλεύτηκαν μία συγκεκριμένη αδυναμία του αντιπάλου τους. «Χτύπησαν» τα αργά πόδια του Ίαν Βουγιούκα με τον Τζαμέλ Μακ Λιν να πραγματοποιεί σπουδαία εμφάνιση, έστω κι αν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν μπόρεσε να γίνει όσο κυρίαρχος θα έπρεπε κι αναμενόταν πριν το τζάμπολ.

Στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Πασκουάλ έβαλε τη σφραγίδα του. Το καλάθι του Γκιστ στα 18’’ πριν το τέλος είναι βγαλμένο από το μπλοκάκι του Καταλανού τεχνικού ο οποίος είχε σχεδιάσει ακριβώς αυτό. Σκριν ψηλά από τον έμπειρο φόργουορντ/σέντερ κι άμεσο «κόψιμο» στη ρακέτα. Ο Καλάθης του έδωσε την μπάλα όπως έπρεπε κι εκεί σημειώθηκε το λέι απ που στην ουσία τελείωσε το ματς. Η επίθεση των «ερυθρόλευκων» φάνηκε να… εκπλήσσεται από το γεγονός ότι δεν έγινε γρήγορο φάουλ και πλέον όλα είχαν τελειώσει, έστω κι αν μείωσε ο Μακ Λιν με ελάχιστη άμμο στην «κλεψύδρα», σε μία φάση όπου ξανά η απουσία συστήματος ήταν πεντακάθαρη.

Προς το παρόν το μεγάλο κέρδος του Παναθηναϊκού είναι η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση. Πλέον μπορεί να προετοιμαστεί για την πρεμιέρα του στην Ευρωλίγκα χωρίς πίεση κι ενδεχομένως με τον Λεκαβίτσιους να προστίθεται στη φαρέτρα του Πασκουάλ. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει λύση στα προβλήματά του και να βρει τον τρόπο να ξεκινήσει καλά απέναντι στην Μπασκόνια, στον αγώνα που θα δώσει στα «Δύο Αοράκια», για την πρώτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ