9.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το τρίποντο δεν είναι πια αυτονόητο

Μπορεί να ήταν απλά μία κακή νύχτα. Δεν έμπαιναν τα σουτ από την περίμετρο για τον Παναθηναϊκό στο Μόναχο και αυτή ήταν μία από τις εξηγήσεις της ήττας που ήρθε στις λεπτομέρειες από την Μπάγερν.

 

Οι “πράσινοι” βρήκαν μόνο τέσσερις φορές τον στόχο από τα 6,75 σε σύνολο 20 προσπαθειών, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 19 αγώνων τους στην Ευρωλίγκα αφού τέσσερα εύστοχα τρίποντα είχαν και στο εντός έδρας παιχνίδι της 17ης αγωνιστικής της περσινής διοργάνωσης κόντρα στην Μπαρτσελόνα. 4/20 τρίποντα λοιπόν ενώ είχαν προηγηθεί τα 7/20 του παιχνιδιού με τη Μακάμπι που μπορεί να μην μοιάζει με κακή επίδοση όμως το 35% σε εντός έδρας ματς δεν είναι στα στάνταρ του Παναθηναϊκού.

 


Το δείγμα γραφής είναι μικρό, αυτές οι δύο αγωνιστικές δηλαδή με τα 7/40 τρίποντα. Στο Πρωτάθλημα άλλωστε απέναντι στον Ήφαιστο και τον Άρη, ο Παναθηναϊκός είχε 22/47 τρίποντα. Το τρίποντο όμως φαίνεται ότι παύει πια να είναι εύκολο, σχεδόν αυτονόητο όπως δηλαδή τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ο Λάνγκφορντ και ο Τόμας είναι συνεπείς στατιστικά όμως δεν μπορούν να βασιστούν στο μακρινό σουτ τους, όχι τουλάχιστον σε κάθε παιχνίδι. Ο Λοτζέσκι που είναι η πιο ασφαλής επιλογή από μακριά δεν γίνεται να μένει στο παρκέ για περισσότερα από 10-15 λεπτά ενώ οι υπόλοιποι μόνο “average” μπορούν να θεωρηθούν για τα δεδομένα της διοργάνωσης, από το τρίποντο.

 

Του βγήκε το κοντό σχήμα

 

Σε ένα ματς με πολλά λάθη, ο Παναθηναϊκός έκανε 17 -όσα και η Μπάγερν- που ήταν πέρσι η χειρότερη επίδοση των 34 αγώνων του στη διοργάνωση. Τόσα είχε κάνει στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

 

Η πεντάδα με τα τρία γκαρντ -Λεκαβίτσιους, Παππά, Λάνγκφορντ- και τους Μήτογλου, Γκιστ δίδυμο ψηλών, ήταν η πιο παραγωγική για τον Παναθηναϊκό. Στα 4:17 στα οποία έμεινε στο παρκέ έκανε το μεγαλύτερο από τα επιμέρους σκορ του “τριφυλλιού” (14-4) ενώ στον αντίποδα αυτή που είχε το μεγαλύτερο, αρνητικό συντελεστή πόντων (10-17) ήταν εκείνη των Καλάθη, Λάνγκφορντ, Παπαπέτρου, Τόμας και Λάσμε που συνυπήρξαν για 7:02.

 


Μπορεί οι “πράσινοι” να είχαν ένα παραπάνω επιθετικό ριμπάουντ από την Μπάγερν (10-9) όμως οι Γερμανοί ήταν πιο αποτελεσματικοί στις δεύτερες επιθέσεις του κάνοντας επιμέρους σκορ 18-12. Αυτό το -6 σε ματς που κρίθηκε στον πόντο, ασφαλώς και έπαιξε τον ρόλο του. Έτσι κι αλλιώς το παθητικό των 18 πόντων από επιθετικά ριμπάουντ είναι μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι στο προηγούμενο παιχνίδι του με το Μακάμπι είχε δεχτεί μόλις έξι.

 

Παρά την ήττα ο Παναθηναϊκός μπορεί ασφαλώς να κρατήσει στα θετικά στοιχεία, το πολύ υψηλό ποσοστό του από τη γραμμή του φάουλ αφού εκτέλεσε με 90,47%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περσινή σεζόν δεν έφτασε ποτέ το 90%. Μεγαλύτερη επίδοση του ήταν εκείνη του Μιλάνου που ήταν πολύ κοντά στη χθεσινή. Στο Μόναχο είχε 19/21 και πέρσι στο Μιλάνο 19/22 για να ηττηθεί και πάλι στον πόντο (96-95).

 

 

Σε ατομικό επίπεδο...

 

Ο μοιραίος, για την τελευταία φάση, Τζέιμς Γκιστ έγινε ο 6ος παίκτης στην ιστορία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, που φτάνει τα 150 παιχνίδια με την πράσινη φανέλα. Παράλληλα με τους επτά πόντους του, ο Αμερικανός ξεπέρασε τους 1.400 με το “τριφύλλι” στη διοργάνωση.

 

Εννιά πόντους είχε μέχρι χθες, στα πέντε προηγούμενα παιχνίδια του στη διοργάνωση ο Ντίνος Μήτογλου που στο Μόναχο σημείωσε 10 που προφανώς αποτελούν ατομικό ρεκόρ όπως ακόμη τα έξι ριμπάουντ -πήρε τα πέντε από τα 10 επιθετικά του Παναθηναϊκού- τα 21 λεπτά συμμετοχής και οι 11 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης.

 

Με τη μία ασίστ που είχε κόντρα στην Μπάγερν, ο Νίκος Παππάς έφτασε τις 118 στην Ευρωλίγκα και ξεπερνώντας κατά μία τους Άριελ ΜακΝτόναλντ και Μάικ Μπατίστ, ανέβηκε στη 12η θέση της σχετικής λίστας του Παναθηναϊκού.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ