14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το τελείωσε όταν… το αποφάσισε (vids)

Η ομάδα του Ολυμπιακού είχε να αντιμετωπίσει την πιο αδύναμη ομάδα μέχρι στιγμής στην Euroleague. H Alba μέχρι σήμερα εμφανίζεται αποδυναμωμένη στην διοργάνωση και για αγωνιστικούς αλλά όπως όλοι και για ιατρικούς λόγους. Άλλωστε αναβλήθηκαν κάποια από τα παιχνίδια τους και δεν βρίσκονταν σε αγωνιστικό ρυθμό. Πριν το παιχνίδι αναλύοντας τους Γερμανούς μπορούσε να σταθεί κανείς σε 4 στοιχεία :

-Επίθεση

  • Στην επίθεση τους όπως και πέρσι παίζουν σε ψηλό ρυθμό , αλλά είναι μη αποτελεσματικοί φέτος 
  • Επίσης εκτελούν τις πιο πολλές επιθέσεις στα πρώτα δευτερόλεπτα τις κατοχής με πολλά γρήγορα τρίποντα

-Άμυνα

  • Είναι η χειρότερη άμυνα στην Euroleague
  • Είναι πολύ ψηλά σε κλεψίματα

Έχοντας αυτά λοιπόν υπόψιν μπορούμε να πούμε ότι είδαμε 2 δεκάλεπτα καθοριστικά για το παιχνίδι , το πρώτο και το τρίτο. 

Τι είδαμε στο πρώτο δεκάλεπτο

Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έπαιξε το παιχνίδι όπως ακριβώς θα το ήθελε η Alba. Με τα 8 λάθη και κάποια από αυτά να οδηγούν σε ανοιχτό σουτ στον αιφνιδιασμό όπως αυτό 

 

 

 

ή με τους παίκτες του Ολυμπιακού να μην αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να δώσουν φάουλ και να δέχονται απλά βολές χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος όπως σε αυτήν την φάση. 

 

 

Στέκομαι στην επίθεση λοιπόν σαν το βασικό πρόβλημα στο πρώτο δεκάλεπτο , η οποία με τα λάθη αλλά και κακές επιλογές για σουτ έφεραν ένα “ανακάτεμα” στο παιχνίδι και στην ψυχολογία των παικτών. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι στο ξεκίνημα χρησιμοποιήθηκε ο Livio Jean-Charles στην αρχή του αγώνα σαν PF. Ο λόγος που το αναφέρω είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρει καθόλου ρυθμό στο σουτ ( δεν φημίζονταν για αυτό άλλωστε μέχρι τώρα ) , κάτι το οποίο υπεραπλουστεύει πολύ τα πράγματα για την αντίπαλη άμυνα όπως πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από τα 2 ελεύθερα στην ουσία σουτ που του έδωσαν. Ο παίκτης που τον μάρκαρε σχεδόν τον αγνοεί και βοηθάει τους υπόλοιπους. 

 

 

 

 

Πέρα από αυτό έκανε τα 3 λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο και Είναι ένας γρίφος όταν θα αγωνίζεται σε αυτήν την θέση ποια θα είναι οι υπόλοιποι μέσα στο γήπεδο καθώς χωρίς πολλούς μη σταθερούς σουτέρ τις περισσότερες βραδιές είναι πρόβλημα. Αναφέρομαι αρκετά σε αυτόν γιατί τελικά ο ίδιος παίκτης με την απόδοση του στο 3ο δεκάλεπτο αλλά σε άλλη θέση βοήθησε να γυρίσει ο διακόπτης. 

Small ball στο 3ο δεκάλεπτο 

Όλο το σκηνικό άλλαξε στο 3ο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός βγήκε πιο δυνατά και σε άλλες ταχύτητες από τα αποδυτήρια. Οδήγησε τον αντίπαλο σε 7 λάθη τα οποία πολύ γρήγορα μετέτρεψε πολλές φορές με πολύ ωραίο μπάσκετ σε καλάθι στην απέναντι μεριά. Χαρακτηριστική η παρακάτω φάση : Ο Παπανικολάου ο οποίος ήταν εξαιρετικός για ένα παιχνίδι ακόμη διάβασε την φάση και με κλέψιμο ξεκίνησε αλλά και τελείωσε το FAST BREAK με μια εξαιρετική assist !

 

 

 

Λίγο αργότερα πάλι περίπου ίδια φάση :

 

 

Θα έλεγα ότι καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα ήταν όταν μετά από ένα time out του Reneses , ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να πάει με τον Livio Jean-Charles σαν σέντερ βάζοντας τον Βεζένκοφ σαν PF. Αυτό βοήθησε να μειώσει την ζημιά με την παρουσία στην επίθεση του Γάλλου και να αποκομίσει μόνο τα θετικά της καλής αμυντικής του διάθεσης στο παιχνίδι. Οι Γερμανοί πήγαν απέναντι του με τον Thiemann κάτι το οποίο δεν λειτούργησε για αυτούς. Όταν βρίσκεις ρυθμό μέσα από την άμυνα και τα κλεψίματα , ξαφνικά όλα λειτουργούν καλύτερα και έτσι μπήκαν και κάποια δύσκολα σουτ 3π ( Σπανούλης , McKissic , Παπανικολάου ) και έτσι το παιχνίδι πλέον ήταν στον έλεγχο του Ολυμπιακού. 

Αποτίμηση

Ο Ολυμπιακός έπαιζε με μια ομάδα που φέτος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην αρχή της διοργάνωσης. Μια από τις χειρότερες άμυνες και χειρότερη επίθεση. Σίγουρα η νίκη πάντα είναι το ζητούμενο αλλά πρέπει και να προσπαθεί κανείς να μην κάνει την ζωή του δύσκολη γιατί κάποιες φορές θα το πληρώσεις ακριβά. Η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει σταθερές πάνω στις οποίες θα περπατήσει αλλά θέλει χρόνο και υπομονή αυτό. Το καινούργιο στοιχείο το οποίο λειτούργησε σήμερα ήταν η παρουσία του Γάλλου σαν σέντερ που τελικά “ξεκλείδωσε” την νίκη στο παιχνίδι. Υπάρχει ένα ρητό που λέει “ Δεν χάνεις ποτέ. Απλά κερδίζεις η μαθαίνεις.” Ο Ολυμπιακός σε αυτό το μάτς το άλλαξε και έτσι “κέρδισε και έμαθε” χωρίς τελικά να χάσει ! 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ