16.1 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Το τείχος των Δακρύων φοβίζει τη Μακάμπι

Ο κατήφορος της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Ευρωλίγκα δεν έχει προηγούμενο και ουσιαστικά πρόκειται για τη χειρότερη ομάδα που έχει παρουσιάσει στη διοργάνωση από την περίοδο 2001-02 όπου και διεξήχθη η πρώτη ενiαία Ευρωλίγκα.

Η όλη εικόνα μοιάζει με εφιάλτη, αν και όπως λένε οι άνθρωποι που είναι κοντά στην ομάδα, ο εφιάλτης είναι άλλος και ακούει στο όνομα Χάποελ Ιερουσαλήμ !
Η ομάδα της πρωτεoύσας βρίσκεται ήδη στα ημιτελικά του Γιούροκαπ
, το οποίο αν καταφέρει να το κατακτήσει, θα σπάσει το μονοπώλιο της Μακάμπι στην Ευρωλίγκα και το Ισραήλ θα έχει πλέον δύο ομάδες στην κορυφαία διοργάνωση.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού αλλά και όσοι βρεθήκαμε στο Τελ Αβίβ, είδαμε για πρώτη φορά αυτό το κοινό που συνήθως «τρυπούσε» τα αυτιά των αντιπάλων, να μην έχει τη δύναμη να πανηγυρίσει έστω κάποια καλάθια της ομάδας του και να μην βγαίνει σχεδόν η φωνή του.

«Θυμίζει περισσότερο θέατρο ή όπερα, έτσι δεν είναι ;» μας ρώτησε ο κύριος που καθόταν δίπλα μας στα δημοσιογραφικά και ήταν ο παλιός διαιτητής Τόντ Γουόρνικ, που είχε «σφυρίξει» το μεγάλο ημιτελικό Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία στο Ευρωμπάσκετ του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο δρόμο προς το θρίαμβο για το μεγαλύτερο έπος του ελληνικού μπάσκετ.

«Η Μακάμπι κατάφερε να χάσει το λαϊκό έρεισμα που είχε εδώ και δεκαετίες, δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη του κόσμου και όλοι είναι απογοητευμένοι» μας λέει ο βετεράνος διαιτητής και μας το επιβεβαιώνουν και οι συμπατριώτες του δημοσιογράφοι.

«Μοιάζει με εφιάλτη, έτσι δεν είναι» ;
τους ρωτάμε, για να πάρουμε αρνητική απάντηση !
«Οχι, αυτό είναι ένα απλά ένα κακό όνειρο, ο πραγματικός εφιάλτης παραμονεύει λίγο πιο νότια».

Ο εφιάλτης λοιπόν των φίλων αλλά και των ανθρώπων της Μακάμπι, λέγεται Χάποελ Ιερουσαλημ !
Η ομάδα της πρωτεύουσας μπορεί να είναι (ασθμαίνοντας) μόλις 5η στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, αλλά βρίσκεται ήδη στα ημιτελικά του Eurocup και περιμένει τον νικητή του αγώνα Βαλένθια-Χίμκι (οι δύο ομάδες είναι στο 1-1) όπου με 2-1 νίκες θα περάσει στα ημιτελικά.

Αν κατακτήσει τον τίτλο θα πάρει εισιτήριο για την Ευρωλίγκα (η Μακάμπι θα είναι συνέχεια εκεί γιατί έχει 10ετές συμβόλαιο) και πλέον η μητρόπολη του ισραηλινού μπάσκετ - που είναι παραδοσιακά το Τελ Αβίβ – θα κινδυνεύει σοβαρά.

Ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος της Μακάμπι Σιμόν Μιζράχι έριξε και εφέτος πολλά εκατομμύρια (πάνω από 25 είναι το μπάτζετ της ομάδας) αλλά δεν έγιναν σωστές επιλογές και ακόμα αποζημιώνονται ξένοι και προπονητές.

Την ίδια στιγμή στη Χάποελ, με προπονητή τον Ιταλό Σιμόνε Πιανιτζάνι γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά με τον πρόεδρο, Δρ. Ορι Αγιόν να έχει ρίξει και αυτός πολλά χρήματα με την ομάδα να έχει δημιουργήσει ένα κορμό έμπειρων παικτών όπως ο φόργουορντ Μαλίκ Χέρστον, που πέρυσι αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, ο άλλοτε γκάρντ του Ολυμπιακού Γιοτάμ Χαλπερίν, ο σέντερ Αμαρε Στουντεμάιρ ο Ισραηλινός φόργουορντ Λιόρ Ελιγιάχου αλλά και άλλοι. Ηδη έχει κάνει σημαντικές νίκες εφέτος, ενώ ήταν από τις πρώτες ομάδες που πέρασε στα προημιτελικά του Γιούροκαπ με δυο νίκες επί της Τενερίφης.

Στη Μακάμπι λοιπόν ζούν έναν εφιάλτη και μόνο στη σκέψη ότι η Χάποελ μπορεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και να είναι αυτή που θα πάρει και την πρωτοκαθεδρία του μπάσκετ στη χώρα. Αν γίνει κάτι τέτοιο οπως λένε κάποιοι δημοσιογράφοι με δόση μαύρου χιούμορ, το τείχος των Δακρύων αναμένεται να μεταφερθεί από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβίβ για να έχουν ένα χώρο να ξεσπούν οι φίλοι της ομάδας του λαού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ