15.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Το ταλέντο μόνο δεν φτάνει

Η είδηση ότι ο Μάνι Χάρις είναι υπ' ατμόν στη Λιέτουβος Ρίτας μόλις 18 μέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του δεν ξάφνιασε τους υποψιασμένους και όσους, τέλος πάντων, γνώριζαν κάποια πράγματα από την καριέρα του. Στη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και το ότι ο Μάνι Χάρις απέτυχε να δικαιώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε ο ίδιος στα χρόνια του στο πανεπιστήμιο, έχει συγκεκριμένους λόγους και αιτίες.

Ο Χάρις φοίτησε σε ένα από τα πιο γνωστά και δυνατά πανεπιστήμια του NCAA, το Μίσιγκαν. Στα τρία χρόνια που έμεινε εκεί, αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος έχοντας μέσο όρο καριέρας 17 πόντους ανά αγώνα. Ανάμεσα στα μύρια όσα επιτεύγματά του ξεχωρίζει τούτο: μαζί με τον θρύλο των Γουλβερίνς, Τζέιλεν Ρόουζ, είναι οι μοναδικοί παίκτες στην ιστορία του πανεπιστημίου που ξεπέρασαν τους 1600 πόντους μέσα σε μια τριετία.

Αυτός ο παίκτης, με αυτό το ταλέντο δεν επέλεγη από καμία ομάδα του ΝΒΑ στο ντραφτ του 2010. Ένας τραυματισμός του λίγο πριν από το ντραφτ, του στέρησε τη δυνατότητα να παίξει καλά στα pre draft camps και είναι αλήθεια πως έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποτυχία του. Ωστόσο είχαν ήδη να ακούγονται γι' αυτόν και κάποιες άλλες ανησυχητικές φήμες. Λίγους μήνες πριν από ντραφτ, για παράδειγμα, ο προπονητής του στο Μίσιγκαν Τζον Μπεϊλέιν, τον είχε αφήσει εκτός αποστολής από ένα παιχνίδι με το Περντιού, επειδή είχε υποπέσει σε πειθαρχικό πάραπτωμα στην προπόνηση.

Από τον ΛεΜπρόν στην... Κίνα

Παρ' όλα αυτά, χάρη στο ταλέντο του, βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Του το πρόσφεραν οι Κλίβελαντ Καβαλίερς και για μια διετία, με κάποια μικρά διαλείμματα στη D-League, υπήρξε συμπαίκτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Με αρκετά καλή παρουσία την πρώτη χρονιά, αλλά χωρίς να πείσει κανέναν να του δώσει εγγυημένο συμβόλαιο. 

Το καλοκαίρι του 2012 έφυγε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ. Μέχρι το καλοκαίρι του 2017, που συμφώνησε να έρθει στην ΑΕΚ, η μόνη ομάδα στην οποία έβγαλε μία ολόκληρη σεζόν ήταν η Αζοφμάς Μαριουπόλ στην Ουκρανία (2012-13). Κατά τα λοιπά, έκανε κάποια περάσματα από την Τουρκία (Τουρκ Τέλεκομ και Εσκισεχίρ, μη φανταστείτε τίποτα φοβερό...) και την Κίνα (μάλιστα ούτε καν στην "καλή" λίγκα, τη CBA, αλλά την NBL) και στο μεσοδιάστημα έπαιζε στη D-League και προσπαθούσε εις μάτην να βρει μια σταθερή δουλειά στο ΝΒΑ. Τυχαίο κι αυτό;

MVP, αλλά και ατομιστής

Στην ΑΕΚ πέρυσι ήρθε κατόπιν προσωπικής επιθυμίας του Μάκη Αγγελόπουλου. Κι έκανε την καλύτερη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας. Κέρδισε δύο κούπες (BCL και Κύπελλο Ελλάδας), ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και... έμεινε ως το τέλος της χρονιάς. Παρ' όλα αυτά δεν ήταν όλα ρόδινα.

Απ' όσα έγιναν γνωστά κατόπιν εορτής, ο Χάρις ήταν ένας παίκτης που ζούσε λίγο στον... κόσμο του. Δεν ήταν λάτρης της προπόνησης, δεν είχε πολλά πολλά με τους συμπαίκτες του και στον αγώνα νοιάζοταν μόνο για τον εαυτό του και τα στατιστικά του. Πολλές φορές αυτό ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Δεν ήταν και ο καλύτερος συμπαίκτης, ωστόσο τον ευνόησε το γεγονός πως πέρυσι το παιχνίδι της ΑΕΚ δεν είχε ιδιαίτερες αρχές και κατάφερε να αναδειχθεί με το ατομικό του ταλέντο και μόνο.

Πάντως δεν απέφυγε τη σύγκρουση με τον προπονητή του. Σε ένα παιχνίδι στα Τρίκαλα τον περασμένο Ιανουάριο είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον Ντράγκαν Σάκοτα στο ημίχρονο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τον βάλει στο "ψυγείο" για λίγες μέρες. Έκτοτε τον ανεχόταν μόνο και μόνο επειδή είχε το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ΑΕΚ πέρυσι και το σπάσιμό του θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό.

Έστω και υπ' αυτές τις συνθήκες, ο Μάνι Χάρις κέρδισε με την ΑΕΚ το Basketball Champions League και για λογαριασμό του τον τίτλο του MVΡ της διοργάνωσης. Όμως πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς να βρει ομάδα στην Ευρώπη! Όσο κι αν οι αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις, που φέρεται να είχε, μπορεί πράγματι να τον δυσκόλεψαν, εντούτοις προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν βρέθηκε καμία ομάδα στην Ευρωλίγκα, το Basketball Champions League ή το Eurocup που να αποφασίσει να τον εμπιστευτεί.

Κι αναγκάστηκε αυτός, ο MVP και τέταρτος σκόρερ του BCL, να πάει στα μέσα Σεπτεμβρίου να καλύψει κάποιο από τα κενά που άφησαν οι διεθνείς στον Ολυμπιακό και να παίξει σε ορισμένα φιλικά, μήπως τον δει κανείς και τον... θυμηθεί. Φυσικά, δεν υπήρχε περίπτωση ο Ντέιβιντ Μπλατ να πάρει παίκτη σαν κι αυτόν, όπως υπαινίχθηκε τότε μερίδα του Τύπου.

Κι αφού τελικά βρήκε τη Λιέτουβος Ρίτας στις 10 Οκτώβρη και με τη σεζόν να έχει ήδη αρχίσει, φεύγει κι από εκεί άρον άρον. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Είναι τυχαίο κι αυτό;

Μάλλον όχι...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ