30.8 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Το σύμβολο της γενιάς της κρίσης

Τη δεκαετία του 2010 η Ελλάδα άλλαξε πρόσωπο. Η άγρια λιτότητα, που της επιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους της, και τα πλήθη των μεταναστών και προσφύγων που εγκλωβίστηκαν σε αυτήν, πάλι εξαιτίας της στάσης των Ευρωπαίων φίλων και εταίρων της, προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου κρίση. Όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική, κρίση αξιών, την οποία θα εξακολουθήσουμε να νιώθουμε στο πετσί μας για πολλά χρόνια ακόμα και η οποία, ταυτόχρονα, μας υποχρέωσε να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες αναζητούσαμε εναγωνίως κάποια success stories, από τα οποία θα αντλούσαμε δύναμη για να πιστέψουμε ότι η ζωή δεν τελείωσε επειδή βάλαμε λουκέτο στο μαγαζί ή μας πήρε η τράπεζα το σπίτι, η κοινωνία μας δεν διαλύθηκε επειδή κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι "οι ξένοι ήρθαν να μας πάρουν τις δουλειές" σπέρνοντας το μίσος και τον διχασμό.

Ένα από αυτά τα success stories είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το δεύτερο παιδί μιας πάμπτωχης οικογένειας μεταναστών από την Αφρική, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, μεγάλωσε στην Ελλάδα, πήρε τα πρώτα εφόδια για τη ζωή του στην Ελλάδα, πάλεψε σκληρά για την επιβίωση τη δική του και της οικογένειάς του στην Ελλάδα και έβαλε τις βάσεις για το μέλλον του στην Ελλάδα πριν γνωρίσει τη δόξα και την καταξίωση στο εξωτερικό. 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε από την ελληνική κοινωνία στα χρόνια της πιο βαθιάς κρίσης της. Και είναι πια το σύμβολο της γενιάς αυτής της κρίσης, χάρη στην παγκόσμια ακτινοβολία που εκπέμπει.

Κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει για πολλά χρόνια ακόμα κάθε Έλληνα περήφανο. Ακόμα και αυτούς τους γραφειοκράτες που έβαζαν κάποτε εμπόδια στο να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Ακόμα και αυτούς που αρνήθηκαν με την ψήφο τους στη Βουλή την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο Γιάννης όλης της Ελλάδας.

Και η Ελλάδα μπορεί να καυχιέται ότι στα χρόνια της πιο σκληρής και βάρβαρης κρίσης ανέδειξε από τα σπλάχνα της τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα του κόσμου...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ