29.7 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Το σπίτι του Ντούβιερ «μύριζε» μπάσκετ από μακριά

Οι εποχές που το να φέρει μια ελληνική ομάδα παίκτη από την Αυστρία ισοδυναμούσε με ανέκδοτο, έχουν περάσει προ πολλού. Δεν είναι τόσο ότι υποχώρησε το επίπεδο του πρωταθλήματος μας, όσο το ότι το μπάσκετ πλέον παίζεται σε καλό επίπεδο και σε άλλες χώρες πέραν των μπασκετικά ανεπτυγμένων.

 

Συν τις άλλοις πολλοί Ευρωπαίοι μαθαίνουν το μπάσκετ στις ΗΠΑ σπουδάζοντας σε κάποιο κολλέγιο κι αυτόματα αποκτούν αμερικανική, αθλητική παιδεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Μπράις Ντούβιερ που έφερε ο Άρης. Μόνο που ο 26χρονος φόργουορντ έχει ένα ακόμη επιπλέον πλεονέκτημα. Το σπίτι του «μύριζε» μπάσκετ από μακριά.

 

Ο πατέρας του Μπράις Ντούβιερ, Ράντι με τη Σάντρα που επίσης παίζει μπάσκετ

 

Ο πατέρας του νέου παίκτη της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ο Ράντι Ντούβιερ, έπαιξε μπάσκετ επαγγελματικά στην Αυστρία τη δεκαετία του 80. Παντρεύτηκε την Έμι και έκαναν μια μεγάλη οικογένεια καθώς ο Μπράις είναι ένα από τα πέντε παιδιά τους. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν ήταν απόλυτα μπασκετικό και κάπως έτσι βρήκαν τον δρόμο τους τα περισσότερα από αυτά αφού εκτός του Μπράις, μπάσκετ έπαιξαν δύο από τα αδέρφια του. Ο Ράιαν αρχικά στο Hutchinson Community College και στη συνέχεια στο Baker University αλλά και η Σάντρα που φοίτησε στο Μισούρι.

 

Με τις δίδυμες αδερφές του Σάντρα και Τζέιμι

 

Για τον Μπράις Ντούβιερ λοιπόν η επιλογή του μπάσκετ ως τρόπος ζωής, ήταν σχεδόν αυτονόητη. Ο γεννημένος στο Σάλτσμπουργκ νέος παίκτης του Άρη, φοίτησε αρχικά στο λύκειο Σέντγουϊκ του Κάνσας και στη συνέχεια πήγε στο κολλέγιο σπουδάζοντας διοίκηση επιχειρήσεων στο Texas A&M.

 

Η Σάντρα Ντούβιερ έπαιξε μπάσκετ στο Μισούρι

 

Το μπάσκετ όμως τον συνόδευε διαρκώς. Ακόμη και στην στρατιωτική ακαδημία του Σέντγουϊκ με την οποία είχε πολύ καλές εμφανίσεις. Συμπεριλήφθηκε μάλιστα στην κορυφαία 20άδα της πολιτείας του Κάνσας από το περιοδικό VYPE.

 

Στη διετία 2011-13 ήταν στο Northern Colorado και τον Μάιο του 2013 μετακινήθηκε στο Texas A&M όμως αναγκάστηκε να μείνει έξω από το γήπεδο τη σεζόν 2013-14 λόγω των κανονισμών του NCAA. Ο προπονητής του κολεγίου Ουίλις Ουίλσον είχε πει σχετικά: «Τον γνωρίζω από τη συμμετοχή του στα καμπ που κάναμε στο Χιούστον. Είναι αθλητικός παίκτης που έχει καλή αίσθηση το σουτ. Παράλληλα ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει και ο χαρακτήρας του είναι εξαιρετικοί. Αυτά είναι τα στοιχεία που ψάχνουμε στους παίκτες μας, χαρακτήρα, σκληράδα και ταλέντο».

 

 

Με την οικογένεια σκορπισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, το skyping είναι απαραίτητο

 

Ο τελευταίος προπονητής υπό τις οδηγίες του οποίου αγωνίστηκε ο Ντούβιερ, ο τεχνικός της Μπλου Μπάσκετ του Τρεβίλιο της Ιταλίας, o Αντριάνο Βερτεμάτι είχε πει όταν η ομάδα του ανακοίνωσε την απόκτηση του Αυστριακού: «Ο Μπράις έχει τα χαρακτηριστικά που αναζητούσαμε. Αθλητικότητα και φυσική κατάσταση στοιχεία που είναι σημαντικά για τον ρόλο του. Είναι ένας επικίνδυνος παίκτης και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για ένα παιδί που δουλεύει πολύ και έχει μεγάλη φιλοδοξία να βελτιωθεί».

 

Στις συστατικές που τον ακολουθούν, ο Ντούβιερ εμφανίζεται να είναι ένα «4άρι» με καλή αμυντική παρουσία και συνεπές σουτ. Έχει ποικιλία κινήσεων στο «low post» απ’ όπου συχνά εκτελεί εκτός ισορροπίας.

 

Ο Άρης είχε φέρει και τον 1ο Αυστριακό στην Ελλάδα, τον Ρομπ Ρένφροε

 

Ο 2ος Αυστριακός

Στα 30 χρόνια που συμπληρώνονται από τότε που επιτράπηκε η συμμετοχή ξένων παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ντούβιερ είναι μόλις ο 2ος Αυστριακός. Ο πρώτος είχε έρθει και πάλι για λογαριασμό του Άρη. Ήταν ο Ρομπ Ρένφροε που ξεχώριζε περισσότερο για το παρουσιαστικό του με τα δύο κοτσιδάκια στο μούσι του παρά για τις αθλητικές ικανότητες του. Τον είχε επιλέξει ο Στιβ Γιατζόγλου για τον Άρη της σεζόν 2001-02 όμως ο Αυστριακός που είχε όπως και ο Ντούβιερ αμερικανική παιδεία, δεν έδωσε τίποτα. Έπαιξε σε 16 παιχνίδια πρωταθλήματος στα οποία είχε συνολικά εννιά πόντους και 27 ριμπάουντ.

 

Από τα προκριματικά του περασμένου Αυγούστου

 

Η Εθνική Αυστρίας

Ο νέος παίκτης του Άρη είναι διεθνής με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Τον περασμένο Αύγουστο έπαιξε στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ κόντρα σε Ολλανδία και Αλβανία έχοντας σε τέσσερα ματς μέσους όρους 4,5 πόντων και 2,5 ριμπάουντ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ