21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το σοκ από μία σεζόν κεκλεισμένων των θυρών

H πιο σοβαρή είδηση που βγήκε από την τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού και των φορέων του αθλητισμού στη χώρα μας με την ομάδα των ειδικών επιστημόνων-λοιμοξιολόγων είναι το ότι δεν προβλέπεται να ξαναγίνουν αγώνες με την παρουσία θεατών στις εξέδρες αν πρώτα δεν βρεθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Είναι κάτι που έχει αρχίσει να συζητιέται εδώ και αρκετό καιρό στον υπόλοιπο κόσμο και το λέμε πλέον ανοικτά κι εδώ.

Αν δεν εξασφαλιστεί η ανοσία του πληθυσμού μέσω ενός εμβολίου, παραμένει επικίνδυνη η συνάθροιση πάρα πολλών ατόμων σε έναν χώρο, ειδικά αν αυτός είναι κλειστός, όπως τα γήπεδα του μπάσκετ.

Και όπως ίσως θα έχετε καταλάβει παρακολουθώντας την επικαιρότητα, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση το εμβόλιο. Διότι δεν φτάνει να βρεθεί, αλλά πρέπει αμέσως μετά να αποδειχθεί με πάσα βεβαιότητα ότι δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες. Πρέπει, δηλαδή, να γίνουν πάρα πολλές δοκιμές σε ανθρώπους και να γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων τους, ώστε να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Κι αφού συμβεί κι αυτό, θα πρέπει να εγκριθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, να τεθεί σε μαζική παραγωγή από τις φαρμακοβιομηχανίες και να ενταχθεί προς διάθεση στα δημόσια συστήματα υγείας των κρατών, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό από όλο τον κόσμο.

Όμως όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Δεν είναι πολλοί οι ειδικοί που εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα έχουμε εμβόλιο μέσα στο 2020. Κι αν συνυπολογίσετε το χρόνο που χρειάζεται μετά από όλα τα παραπάνω για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να αρχίσει να οικοδομείται η ανοσία, φαντάζει όλο και πιο δύσκολο να προλάβει να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα μέσα στη σεζόν 2020-21. Βαδίζουμε, δηλαδή, ολοταχώς προς μία σεζόν κεκλεισμένων των θυρών!

Δείτε τι δήλωσε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Ιαπωνίας Γιοσιτάκε Γιοκοκούρα: "Δεν λέω πως δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι του 2021, αλλά θεωρώ πως θα είναι πραγματικά δύσκολο να γίνουν εφόσον μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο"! Αν, δηλαδή, συζητάμε να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πρόσφατα μετατέθηκαν για τον Ιούλιο του 2021, επειδή δεν θα υπάρχουν θεατές στις εξέδρες, τι μπορούμε να πούμε για την σεζόν, που θα αρχίσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα λήξει τον Ιούνιο του 2021;

Είναι προφανές πως η κανονικότητα στις ζωές μας μας θα αργήσει να επιστρέψει. Και ο επαγγελματικός αθλητισμός και εν προκειμένω το μπάσκετ, βρίσκονται ενώπιον καταστάσεων που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Μια ολόκληρη σεζόν με αγώνες που δεν θα μπορέσει να τους παρακολουθήσει κανείς από τις εξέδρες των γηπέδων, έμοιαζε πριν από μερικές εβδομάδες με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πλέον είναι κάτι παραπάνω από πιθανό και οι συνέπειές του προμηνύονται δραματικές.

Δεν είναι μόνο η "παγωμένη" εικόνα των άδειων γηπέδων, που δεν είναι καθόλου οικεία σε κανέναν και πολύ περισσότερο στους αθλητές, η απόδοση των οποίων σίγουρα θα επηρεαστεί. Είναι κυρίως η οικονομική ζημιά την οποία θα υποστούν όλες οι ομάδες και η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Ας μιλήσουμε λίγο με αριθμούς, τουλάχιστον έτσι όπως διακινούνται σήμερα στην πιάτσα και είναι απλώς ενδεικτικοί. Ακούγεται ότι ο Παναθηναϊκός, που κάθε χρόνο διαθέτει τουλάχιστον 8-9.000 κάρτες διαρκείας, υπολογίζει ότι θα χάσει γύρω στα 3 εκατομμύρια Ευρώ από μια σεζόν κεκλεισμένων των θυρών! Η ΑΕΚ, που διαθέτει πολύ λιγότερα εισιτήρια γενικότερα, υπολογίζει τη ζημιά της στο μισό εκατομμύριο Ευρώ.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που έχει 10.000 κόσμο στο γήπεδό της σε κάθε εντός έδρας αγώνα της, βασίζει το 60% του προϋπολογισμού της στα έσοδα από τα εισιτήρια! Αντιλαμβάνεστε πού θα πάει το μπάτζετ της αν αυτά τα έσοδα μηδενιστούν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη Ζαλγκίρις, η οποία στο καινούριο μεγάλο γήπεδό της πουλά τα περισσότερα εισιτήρια από κάθε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας. Η Στρασμπούρ, που έχει κι αυτή γεμάτο σε κάθε εντός έδρας αγώνα της το χωρητικότητάς 6.000 θέσεων γήπεδό της, λέγεται ότι έχει ήδη υποτετραπλασιάσει το μπάτζετ της για τους ξένους! Κι αν συνεχίσει κανείς να ψάχνει, θα βρει πολλά ανάλογα παραδείγματα.

Συνυπολογίστε σε όλα τα παραπάνω ότι τα άδεια γήπεδα θα προκαλέσουν μειωμένα έσοδα από χορηγίες, ενώ σημαντικά μειωμένα θα είναι και τα τηλεοπτικά συμβόλαια, καθώς οι ομάδες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τέτοιου είδους μηνύματα, παρόλο που είναι προφανές πως η τηλεθέαση δεν επηρεάζεται από τις άδειες εξέδρες.

Η οικονομική ζημιά για τα επαγγελματικά κλαμπ του μπάσκετ φαίνεται ότι θα αγγίξει τα όρια του σοκ την επόμενη σεζόν, εφόσον αυτή διεξαχθεί σε άδεια γήπεδα. Ακόμα κι αν, όπως πολλοί αναμένουν, οι παίκτες ρίξουν αναγκαστικά τα κασέ τους. Πιθανόν να δούμε ανακατατάξεις στο συσχετισμό δυνάμεων, που πριν από λίγο καιρό δύσκολα θα φανταζόμαστε.

Κι αν το εμβόλιο είναι μια λύση για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, το επαγγελματικό μπάσκετ θα πρέπει να φανεί πολύ πιο δημιουργικό προκειμένου να αναχαιτίσει το οικονομικό... τσουνάμι που έρχεται.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ