22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το ΣΕΦ η γη και η πατρίδα τους (vids)

Με τους Αμερικανούς να εναλλάσσονται με ταχύτατους ρυθμούς από τη μία σεζόν στην άλλη, πολλές φορές ακόμη και στη διάρκεια της ίδιας σεζόν, για τον Ολυμπιακό η υπογραφή διετούς συμβολαίου με τον Σακίλ ΜακΚίσικ ενώ εξελίσσεται η περίοδος, είναι κάτι που έρχεται κόντρα στο γενικότερο ρεύμα. Αποτελεί ασφαλώς δείγμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αμερικανού γκαρντ αλλά πιθανώς και ένδειξη της διάθεσης να «χτιστεί» κάτι που δεν θα αλλάζει κάθε οχτώ μήνες.

 


Ο ΜακΚίσικ διανύει τη δεύτερη σεζόν του στο ΣΕΦ αφού αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο Ολυμπιακός βγήκε στην αγορά προκειμένου να καλύψει ή να επιχειρήσει να καλύψει το κενό που δημιούργησε ο τραυματισμός του Βασίλη Σπανούλη. Η πανδημία και το πρόωρο τέλος της σεζόν δεν του επέτρεψε να κάνει περισσότερες από τρεις εμφανίσεις. Η μία από αυτές όμως στο «αιώνιο» ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν εντυπωσιακή, με τον Αμερικανό να σημειώνει 22 πόντους. Με 13,7 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ, τα τρία εκείνα παιχνίδια με Μακάμπι, Παναθηναϊκό και Εφές ήταν το «διαβατήριο» για μία δεύτερη σεζόν στον Πειραιά.

 


Στη φετινή σεζόν είναι ένας από τους σχετικά σταθερούς στον ασταθέστατο Ολυμπιακό. Προσφέρει 10,9 πόντους, 2,4 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 1,3 κλεψίματα σε 23:24. Την Παρασκευή ήταν όαση για τους «ερυθρόλευκους» στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με 20 πόντους, 4/8 τρίποντα, πέντε ριμπάουντ και δύο ασίστ και δύο μέρες μετά ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου του ως το καλοκαίρι του 2023. Αν το εξαντλήσει και διανύσει τέσσερις σεζόν στον Πειραιά, θα γίνει μόλις 5ος ξένος που θα το κάνει με τον Ολυμπιακό.

 


Από το 1988 όταν και μπήκαν στη ζωή του ελληνικού μπάσκετ με μεγαλύτερη σταθερότητα οι ξένοι παίκτες με τη συμμετοχή τους στο Πρωτάθλημα, υπήρξαν οχτώ ξένοι παίκτες με τουλάχιστον τρεις σεζόν στο λιμάνι. Από αυτούς μόνο τρεις ήταν Αμερικανοί. Σε αυτές τις λίστες θα μπει ο ΜακΚίσικ.

 


Ο ξένος με τα περισσότερα χρόνια στο ΣΕΦ ήταν βέβαια ο Νίκολα Μιλουτίνοφ που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2015 και αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι. Έφυγε για τη Μόσχα μετρώντας 116 συμμετοχές Πρωταθλήματος (21ος στα χρόνια της Basket League) και 135 εμφανίσεις Ευρωλίγκας (6ος στην αντίστοιχη «ερυθρόλευκη» λίστα). Ο Σέρβος είναι ο μόνος ξένος στην ιστορία του Ολυμπιακού που φόρεσε για πέντε χρόνια τη φανέλα του.

 


Εφόσον εξαντλήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε, ο ΜακΚίσικ θα μπει στη λίστα των ξένων που πέρασαν τέσσερα χρόνια στον Πειραιά. Πριν από αυτόν, το έκαναν ένας Ισπανός, ένας Σέρβος και ένας Αμερικανός...

 


Ιγνάθιο Ντε Μιγκέλ έπαιξε στον Ολυμπιακό από το 1999 ως το 2003. Αποχώρησε με 129 συμμετοχές Πρωταθλήματος (είναι 18ος στη σχετική λίστα) και 51 συμμετοχές Ευρωλίγκας (είναι πλέον 25ος στην αντίστοιχη λίστα).

 


Μίλος Τεόντοσιτς φόρεσε τα ερυθρόλευκα από το 2007 ως το 2011. 10 χρόνια μετά, είναι 17ος σε συμμετοχές Πρωταθλήματος (132) και 10ος σε συμμετοχές στην Ευρωλίγκα (80).

 


Ματ Λοτζέσκι είναι ο τελευταίος από τους τρεις... τετραετείς του Ολυμπιακού. Έπαιξε στο ΣΕΦ από το 2013 ως το 2017 και σήμερα είναι 26ος σε συμμετοχές Πρωταθλήματος (99) και 9ος σε συμμετοχές στην Ευρωλίγκα (91).

 

 

Σε τρία χρόνια έχτισαν τον μύθο τους

 


Θέση στην κατηγορία των ξένων παικτών που έκαναν σπίτι τους το ΣΕΦ, έχουν άλλοι τέσσερις παίκτες. Εκείνοι που πέρασαν τρία χρόνια στον Πειραιά...

 


Ζάρκο Πάσπαλι, ο πρώτος μεγάλος ξένος στην ιστορία του Ολυμπιακού, φόρεσε τη φανέλα του από το 1991 ως το 1994. Σε αυτά τα χρόνια μέτρησε 100 αγώνες και 2.531 πόντους Πρωταθλήματος. Παράλληλα έκανε 38 εμφανίσεις στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τον Ολυμπιακό, σημειώνοντας 851 πόντους.

 


*Τον δικό του μύθο έχτισε στον Πειραιά και ο Ντέιβιντ Ρίβερς, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού για τρεις αλλά όχι συνεχόμενες σεζόν. Από το 1995 ως το 1997 και στη σεζόν 2000-01. 20 χρόνια μετά είναι ένας από τους πέντε ξένους στην ιστορία του Ολυμπιακού, με τριψήφιο αριθμό αγώνων Πρωταθλήματος (103).

 

*Λιγότερο... λαμπερή είναι η ιστορία του Γιοτάμ Χαλπερίν στον Ολυμπιακό, ωστόσο ο Ισραηλινός πέρασε τρία χρόνια στο ΣΕΦ, από το 2008 ως το 2011. Με 82 συμμετοχές Πρωταθλήματος είναι ο 6ος ξένος των «ερυθρόλευκων» στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος ενώ παράλληλα, με 54 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα μοιράζεται την 20ή θέση με τον Γιάνις Στρέλνιεκς.

 


*Αν και η τριετία του στο λιμάνι χαρακτηρίστηκε και από τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν και εν τέλει δεν του επέτρεψαν να δώσει όσα πραγματικά μπορούσε, ο Έι Σι Λο ήταν ένας από τους πιο ξεχωριστούς Αμερικανούς στην «ερυθρόλευκη» ιστορία. Έπαιξε για τον Ολυμπιακό από το 2011 ως το 2014 και πέραν των τίτλων -δύο Ευρωλίγκες και ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας- μέτρησε 51 αγώνες στην Basket League (60ός συνολικά και 24ος ξένος του Ολυμπιακού) κι άλλα τόσα στην Ευρωλίγκα (26ος στην αντίστοιχη λίστα).

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ