32.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Το Ρέθυμνο διέσυρε την ΑΕΚ!

Το γενναίο Ρέθυμνο πέτυχε την παρθενική του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα θριαμβεύοντας επί της απογοητευτικής ΑΕΚ με . Μεγάλο παιχνίδι από τους Χριστοδούλου και Φράνκαμπ, κανείς όμως δεν υστέρησε από την ομάδα της Κρήτης, η οποία έλεγξε σε όλο τον αγώνα τον ρυθμό και στο τέλος άντεξε στην πίεση που πήγε να ασκήσει ο αντίπαλός της. Η ΑΕΚ ήταν ξανά τραγική, με πολλά κενά στην άμυνα, χωρίς πλέι μέικερ και πλάνο στην επίθεση. Η απουσία των τραυματιών Σλότερ και Γιάνκοβιτς ασφαλώς δεν αποτελεί δικαιολογία για το ότι η Ένωση βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της βαθμολογίας της Basket League, ισοβαθμώντας με το Ρέθυμνο και άλλες τρεις ομάδες.

Το παιχνίδι είχε απρόσμενο ξεκίνημα και εν γένει εξέλιξη στο πρώτο ημίχρονο, καθώς κόντρα σε όλα τα προγνωστικά η ομάδα που κυριάρχησε ήταν το Ρέθυμνο. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν να προηγούνται στο έκτο λεπτό με 17-3, έχοντας εκμεταλλευτεί την απόλυτη ανυπαρξία της ΑΕΚ στο παρκέ. Για μια ακόμα φορά ο Ρέι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη θέση του πλέι μέικερ, ο Λάνγκφορντ ήταν "κρύος", ο Κακλαμανάκης δεν μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να αναπληρώσει τον τραυματία Σλότερ, ειδικά στην άμυνα, και η Ένωση όχι μόνο δεν μπορούσε να σκοράρει, αλλά δεν ήταν σε θέση ούτε άμυνα της προκοπής να παίξει.

Το Ρέθυμνο παίζοντας απλά, κυριαρχώντας στα ριμπάουντ και με τους Φράνκαμπ, Γκόρντον, Χάρις να βρίσκουν διαδρόμους στην αντίπαλη άμυνα και να δίνουν λύσεις σουτάροντας με καλά ποσοστά, έχτισε από πολύ νωρίς μια μεγάλη διαφορά και διατήρησε το προβάδισμα ως το τέλος του ημιχρόνου.

Μετά το 6' ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έβαλε τον Γκίκα στην πεντάδα μαζί με τον Ματσιούλις και τον Τσαλμπούρη σε θέση σέντερ και η εικόνα της ΑΕΚ βελτιώθηκε κάπως. Η άμυνα έγινε πιο αποτελεσματική, η μπάλα γύρισε καλύτερα στην επίθεση και στο 12' το σκορ έγινε 20-14 με τον Τσαλμπούρη να παίζει καλά και να δίνει λύσεις σε άμυνα και επίθεση.

Το Ρέθυμνο πάντως δεν έχασε την ψυχραιμία του. Από κάποια στιγμή και μετά εκμεταλλεύτηκε την αστοχία των παικτών της ΑΕΚ από την περιφέρεια και καθώς ο Χριστοδούλου μπήκε δυναμικά στην επιθετική εξίσωση, αποτελώντας μια πολύ αξιόπιστη επιθετική επιλογή, δεν επέτρεψε στη διαφορά να πέσει περισσότερο. Διατήρησε το προβάδισμα, προηγήθηκε ξανά με διαφορά 10 πόντων (29-19, 35-25 και 43-33) πριν ο Λάνγκφορντ με ένα ακόμα τρίποντο στο τέλος κάνει το 43-36 στη λήξη του ημιχρόνου.

Tο σκηνικό όχι μόνο δεν άλλαξε στην τρίτη περίοδο, αντίθετα το Ρέθυμνο εδραίωσε την κυριαρχία του ελέγχοντας απόλυτα το παιχνίδι. Θωράκισε πολύ καλά τη ρακέτα του, ελέγχοντας τα ριμπάουντ και αποτρέποντας τις διεισδύσεις, εκμεταλλεύτηκε την αστοχία του Λάνγκφορντ, που προσπάθησε να βγει μπροστά, αλλά ανεπιτυχώς, και με τους Χριστοδούλου, Φράνκαμπ να συνεχίζουν το... βιολί τους στην επίθεση, κατάφερε να μεγαλώσει και πάλι τη διαφορά.

Στο 29' οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με +15 (61-46) απέναντι σε μια ΑΕΚ που πελαγοδρομούσε. Η άμυνά της έμπαζε χωρίς κάποιον σέντερ να μπορεί να θωρακίσει τη ρακέτα της, ενώ στην επίθεση έπαιζε χωρίς πλέι μέικερ και χωρίς πλάνο. Ο Παπαθεοδώρου επέμεινε αρχικά στον Ρέι, μετά έβαλε τον Τολιόπουλο χωρίς να δει ιδιαίτερη διαφορά, κάποια στιγμή έβαλε μαζί στους ψηλούς τους Χρυσικόπουλο και Ματσιούλις, αλλά ούτε αυτό το σχήμα του έδωσε κάτι. Η Ένωση σκόραρε μόλις 12 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και έμοιαζε πεσμένη στο καναβάτσο.

Στην τελευταία περίοδο ο Τολιόπουλος θέλησε να βγει μπροστά και με συνεχόμενους πόντους προσπάθησε να παρασύρει τους συμπαίκτες του στην ΑΕΚ, όμως το Ρέθυμνο διατηρούσε τον έλεγχο του αγώνα βρίσκοντας πολλές λύσεις απέναντι σε μια αποδιοργανωμένη άμυνα. Ο Φράνκαμπ έκανε ό,τι ήθελε από τη θέση του πόιντ γκαρντ, ο Χότον κυριαρχούσε στις μάχες των ριμπάουντ, ο Καμπερίδης βοηθούσε κι αυτός και η διαφορά δεν έπεφτε κάτω από τους 8-10 πόντους.

Δυόμισι λεπτά πριν απο το τέλος, πάντως, η ΑΕΚ κατάφερε να μειώσει στους 6 (71-65) χάρη σε ένα εντυπωσιακό coast-to-coast του Σαντ Ρος κι ένα τρίποντο του Λάνγκφορντ αμέσως μετά. Σε εκείνο το σημείο το Ρέθυμνο φάνηκε να λυγίζει. Η ΑΕΚ αύξησε ακόμα περισσότερο τη πίεση στην περιφέρειά της και με ένα ακόμα κλέψιμο και κάρφωμα του Λάνγκφορντ μείωσε 71-67. Όμως στη συνέχεια ο Χριστοδούλου πέτυχε ένα μεγάλο καλάθι, ο Χρυσικόπουλος στα 45'' αστόχησε σε τρίποντο και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

ΔΙΔΥΜΟ-ΦΩΤΙΑ: Το Ρέθυμνο οφείλει τη νίκη κατά βάση σε δύο πρόσωπα. Τον Ανδρέα Χριστοδούλου, που ήταν ο πρώτος σκόρερ με 19 πόντους κι ένα μεγάλο καλάθι στο 39', το οποίο ουσιαστικά "κλείδωσε" τη νίκη. Και τον Κόνερ Φράνκαμπ, ο οποίος ήταν ο "εγκέφαλος" της ομάδας σκοράροντας 17 πόντους, μοιράζοντας 9 ασίστ και κάνοντας ό,τι ήθελε απέναντι στην άμυνα της ΑΕΚ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Το Ρέθυμνο μάζεψε 40 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 11 επιθετικά, έναντι μόλις 25 της ΑΕΚ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ