26.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το πρώτο ριμπάουντ του Μπουρούση (vids)

Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι από το βράδυ της Πέμπτης 9/3 ο πρώτος ριμπάουντερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Έχει φτάσει τα 1569 και ανέβηκε στην κορυφή της λίστας, αλλά λογικά δεν θα μείνει για πολύ. Ο Φελίπε Ρέγες βρίσκεται πίσω του με 1568 ριμπάουντ και αν σήμερα πάρει δύο ριμπάουντ στον αγώνα της Ρεάλ με τον Ερυθρό Αστέρα, θα τον περάσει. Σε κάθε περίπτωση η μονομαχία των δύο θα συνεχιστεί ως το τέλος της σεζόν και θα είναι σκληρή.

Πότε, όμως, πήρε το πρώτο ριμπάουντ στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα ο Γιάννης Μπουρούσης; Πρέπει να αντρέξουμε στη σεζόν 2002-03, πριν από 14 χρόνια δηλαδή. Τότε έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση ο Μπουρούσης σε ηλικία 19 ετών φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο Ντράγκαν Σάκοτα τον έριξε για πρώτη φορά σε παιχνίδι της Ευρωλίγκας την 3η αγωνιστική, στο Paladozza της Μπολόνια απέναντι στη Φορτιτούντο (ή Σκίπερ, όπως την έλεγαν εκείνο τον καιρό). Σε εκείνο το παιχνίδι πήρε το πρώτο από τα 1569 ριμπάουντ του στην Ευρωλίγκα, ένα αμυντικό. Ήταν 23 Οκτωβρίου 2002, η ΑΕΚ έχασε με 82-76 και εκτός από το ριμπάουντ, ο Μπουρούσης είχε πετύχει τότε και τους πρώτους του πόντους στη διοργάνωση (4).

Ακολούθησαν από τότε 14 σεζόν με έξι διαφορετικές ομάδες (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Μιλάνο, Ρεάλ, Μπασκόνια, Παναθηναϊκός) για να φτάσει ο Μπουρούσης τα 1569 ριμπάουντ, που δεν θα είναι τόσα φυσικά, αφού συνεχίζει ακάθεκτος. Η πιο παραγωγική του σεζόν σε αυτό τον τομέα, πάντως, ήταν η περσινή με την Μπασκόνια. Μάζεψε τα περισσότερα τόσο σε απόλυτο αριθμό (251) όσο και σε μέσο όρο (8,65).

Κι ο ανταγωνιστής του; Ο Φελίπε Ρέγες, που είναι και τρία χρόνια μεγαλύτερος, έκανε το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 2000-01 φορώντας τη φανέλα της Εστουντιάντες, απέναντι μάλιστα σε ελληνική ομάδα. Το Περιστέρι, με το οποίο έπαιξε στις 19 Οκτωβρίου 2000 στη Μαδρίτη. Ο Ρέγες μάζεψε τότε το πρώτο από τα 1568 ριμπάουντ του (συνολικά σε εκείνο τον αγώνα μάζεψε 2), πέτυχε και τους πρώτους 3 πόντους του, αλλά η Εστουντιάντες δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα απέναντι στον αλησμόνητο Αλφόνσο Φορντ, που με 35 πόντους είχε οδηγήσει το Περιστέρι του Αργύρη Πεδουλάκη στη νίκη με 91-86.

Το ενδιαφέρον με τον Ρέγες είναι ότι με εξαίρεση εκείνη την πρώτη σεζόν στην Εστουντιάντες, οπότε μάζεψε συνολικά 49 ριμπάουντ, δεν έχει φορέσει άλλη φανέλα πλην αυτής της Ρεάλ. Από το 2004 αγωνίζεται αδιαλείπτως σε αυτή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ