21.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Το Πο δεν έχει σχέση με την Ιθάκη

Μπορεί η αποστολή της ΑΕΚ να πέρασε τη δική της Οδύσσεια για να φτάσει ως το Πο, τα ξημερώματα της Δευτέρας ταξιδεύοντας με αεροπλάνα και βαπόρια, όμως αυτός ο τόπος στους πρόποδες των Πυρηναίων δεν συγκρίνεται με τη μαγευτική Ιθάκη.

Το Πο είναι μια τυπική πόλη της γαλλικής περιφέρειας. Από τις πολλές που μπορείς να δεις αν επισκεφθείς τη Γαλλία και ίσως και τις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Με το ιστορικό κέντρο της, τα χτισμένα με βάση τους κανόνες της γαλλικής αρχιτεκτονικής κτίρια και τους λιθόστρωτους δρόμους όχι μόνο ανέγγιχτα από την καταστροφική μανία του μοντέρνου ανθρώπου, αλλά και καλοδιατηρημένα, με τα εμπορικά καταστήματα, με τις brasserie και τα καφέ, με τον καθεδρικό του Αγίου Μαρτίνου να δεσπόζει πίσω ακριβώς από την Boulevard des Pyrenees.

Τον κεντρικό δρόμο, που βρίσκεται σε έναν φυσικό εξώστη με θέα τα επιβλητικά Πυρηναία Όρη. Το φυσικό σύνορο της Γαλλίας με την Ισπανία. Αυτό είναι το πιο όμορφο κομμάτι της πόλης. Η θέα είναι πραγματικά εξαιρετική, γι’ αυτό άλλωστε κατά μήκος του δρόμου βρίσκεις τα καφέ και τα εστιατόρια παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Θυμίζει λίγο τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Θησείο, μόνο που αντί για την Ακρόπολη έχεις θέα στα Πυρηναία.

Κι αν θες να τραβήξεις μια φωτογραφία και να την ανεβάσεις στο facebook με το κινητό σου, δεν χρειάζεται να χαλάσεις τα δεδομένα σου, γιατί έχεις δωρεάν wi-fi. Όπου κι αν πας στην πόλη, σε όποιο κατάστημα κι αν μπεις, η πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι ελεύθερη και άμεση, χωρίς να ζητάς από τον μαγαζάτορα τον κωδικό, χωρίς τίποτα. Ανοίγεις τη συσκευή και έχεις Ίντερνετ. Όπως θα γινόταν και στην Ελλάδα πριν από έξι χρόνια, όταν το είχε εξαγγείλει ο αλήστου μνήμης πρωθυπουργός Σαμαράς, κι ακόμα περιμένουμε. Αλλά είπαμε, το Πο δεν έχει σχέση με την Ιθάκη.

Δεν έχει, επίσης, μόνο Γάλλους. Μέσα στην πόλη οι Γάλλοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, αλλά στην ευρύτερη περιοχή συναντάς και πολλούς Βάσκους. Άλλωστε το γαλλικό τμήμα της χώρας των Βάσκων μαζί με το Μπεάρν, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Πο, αποτελούν τα δύο κομμάτια της επαρχίας Πυρηναίων-Ατλαντικού. Και τα σύνορα με την Ισπανία απέχουν μόλις 50 χιλιόμετρα.

Εκτός από Γάλλους και Βάσκους, η περιοχή έχει και αρκετούς μετανάστες. Όπως μπορείς να δεις κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, οι περισσότεροι είναι ενταγμένοι πλέον στον κοινωνικό ιστό. Σαν τον συμπαθή Ιρανό ταξιτζή, που μας κατέβασε το πρωί από το ξενοδοχείο στο κέντρο. Έφυγε από το Ιράν πριν από 35 χρόνια, όταν η θρησκευτική επανάσταση των μουλάδων έκανε τη ζωή στη χώρα αφόρητη για ανθρώπους με ελεύθερο πνεύμα. Προσπαθούσε να μας εξηγήσει ότι η περσική γλώσσα έχει πολλές ομοιότητες με τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ακόμα και με την ελληνική. Και ήταν φανερό πως αγαπούσε πλέον την καινούρια πατρίδα του, το Πο.

Όπως το αγαπούν όλοι οι κάτοικοι του. Γι’ αυτό το κρατούν καθαρό και περιποιημένο. Τουλάχιστον το κέντρο του, που είναι και το πιο όμορφο κομμάτι του.

Για την ομάδα μπάσκετ πάλι, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι. Δηλαδή την αγαπούν, αλλά τελευταία δεν τα πάει καλά και τους έχει απογοητεύσει. Τόσο, ώστε να μην είναι καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον της. Ένας άλλος ταξιτζής, βέρος Γάλλος αυτός, ήταν σίγουρος χθες ότι η ΑΕΚ θα νικήσει την Πο-Ορτέζ με 15-20 πόντους διαφορά! "Ναι, αλλά είναι κουρασμένη η ΑΕΚ και έχει ταλαιπωρηθεί πολύ για να φτάσει εδώ. Έχασε τις βαλίτσες της και τώρα που μιλάμε οι παίκτες δεν έχουν παπούτσια για να παίξουν", του επισημάναμε, αλλά αυτός απτόητος επέμενε: "Και ξυπόλητοι να παίξετε, θα νικήσετε"!

Τ’ άκουσε αυτό ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και δαγκώθηκε: "Τέτοια λένε, αλλά εγώ ξέρω ότι η Ορτέζ έχει κερδίσει τις δύο καλύτερες ομάδες του ομίλου. Δεν είναι καθόλου εύκολο το παιχνίδι", είπε. Και πολύ καλά έκανε.

Γιατί σε τελευταία ανάλυση, η Ιθάκη της ΑΕΚ σε αυτή την Οδύσσεια που βιώνει από το μεσημέρι της Κυριακής δεν είναι το Πο, αλλά η νίκη στο Πο. Γι’ αυτό ήρθε και πρέπει να προσέξει πολύ για να το πάρει…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ