Λίγες μέρες μετά την "εσωτερική αλληλογραφία" του προέδρου του ΠΣΑΚ, Ανδρέα Γλυνιαδάκη προς τα μέλη του συνδέσμου, με τα οποία τα ενημέρωνε ότι "θα πιέσουμε για μείωση ξένων", ο γενικός γραμματέας Βασίλης Ξανθόπουλος έκανε συγκεκριμένη την στόχευση μιλώντας για τέσσερις ξένους σε κάθε ομάδα.
Με την λογική της διαπραγμάτευσης, λοιπόν, ο ΠΣΑΚ θα στοχεύσει τους πέντε ξένους, με την μείωση να είναι ευχή όση κι αν είναι αυτή, αλλά να θεωρείται και δύσκολη. Δεν είναι μόνο οι ομάδες που παίζουν Ευρώπη και έχουν πιο "δυνατή φωνή" στις αποφάσεις, που δύσκολα θα δεχτούν να συντηρούν δύο ομάδες. Είναι και πολλές μικρομεσαίες που κρίνουν πιο value for money τους Αμερικανούς... λαχεία και ποντάρουν εκεί, φαινόταν εξάλλου από την συχνή παρουσία εννέα και δέκα Αμερικανών στα παρκέ της τελευταίας Basket League.
Το μέτωπο των ξένων όμως δεν είναι και το μοναδικό ανοιχτό. Εχουν δημιουργηθεί κι άλλα μετά την έντονη διαπραγμάτευση του ΠΣΑΚ με τους ιδιοκτήτες για το ποσοστό των φετινών αμοιβών και ειδικά μετά από κάποια "βαριά" φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε.
Ανεπίσημα, για την ώρα, γίνεται... σούσουρο στον ΕΣΑΚΕ για απρόσμενες συμμαχίες και υπενθυμίζονται φράσεις των τηλεδιασκέψεων όπως "τους Ελληνες τους έχω για συμπλήρωμα επειδή δεν μπορώ να έχω μόνο ξένους" ή, "κανονικά μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έπρεπε να πληρωθούν κάποιοι που δεν έπαιξαν Μάρτιο". Οπως επίσης λέγεται ότι σε αρκετές ομάδες υπήρξαν κατ' ιδίαν συμφωνίες με χαμηλόμισθους για πλήρη αποπληρωμή τους, χωρίς αυτό να "διαφημιστεί", στο πλαίσιο ειλικρινών ανθρώπινων σχέσεων.
Αυτό το σκέλος πάντως, δεν πρόκειται να έχει συνέχεια. Ο ΠΣΑΚ κάνει την δουλειά του, όπως η διοίκησή του κρίνει καλύτερα, ο ΕΣΑΚΕ και οι ιδιοκτήτες κοιτάζουν πλέον την επόμενη ημέρα που δεν θα είναι εύκολη για κανέναν.