14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το ολικό «λίφτινγκ» της πρωταθλήτριας Μπασκόνια

Όταν το βράδυ της 30ης Ιουνίου η Μπασκόνια κατακτούσε το τέταρτο πρωτάθλημα Ισπανίας της ιστορίας της, δεν περίμεναν πολλοί ότι περίπου 20 μέρες αργότερα θα έπρεπε να χτίζει την ομάδα της σχεδόν από μηδενική βάση.

Η απόφαση ήταν ειλημμένη από τον Χοσεάν Κερεχέτα κι αφορούσε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ. Ο έμπειρος παράγοντας γνώριζε ότι ο Τόκο Σενγκέλια θα μετακόμιζε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως δεν είχε αποφασίσει ακόμα για το μέλλον του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, πριν το φινάλε της σεζόν.

Η κατάκτηση του τίτλου όμως και ο θρίαμβος επί της Μπαρτσελόνα έκαναν τον άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού να νιώθει ασφαλής στη θέση του και στις 2/7 ανακοινώθηκε ότι θα συνεχίσει στο «τιμόνι» των Βάσκων και τη νέα σεζόν. 

Το έμψυχο δυναμικό που θα έχει στη διάθεσή του όμως θα είναι πολύ διαφορετικό.

Ο Σενγκέλια έσπευσε να χρίσει για διάδοχό του τον Λούκας Βιλντόζα και τον Ιλιμάνε Ντιόπ. Πράγματι, οι δυο τους είναι από τα σταθερά μέλη της ομάδας και δεν φαίνεται ότι θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.

Οι υπόλοιποι τρεις «σίγουροι» που ανήκαν από την περασμένη σεζόν στην ομάδα και θα συνεχίσουν και του χρόνου είναι ο Ακίλε Πολονάρα, ο Γιουσουφά Φολ και ο Ζόραν Ντράγκιτς.

Στον «αέρα» βρίσκεται ο Πιέρια Χένρι ο οποίος δεσμεύεται με συμβόλαιο με το σύλλογο, όμως αυτό είναι αρκετά «βαρύ» και τα ενδεχόμενα είναι δύο. Το πρώτο να δεχτεί μείωση αποδοχών για να παραμείνει στους πρωταθλητές Ισπανίας και το δεύτερο να μείνει ελεύθερος για να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Οι πέντε που έφυγαν

Αμέσως μετά το φινάλε της σεζόν αποχώρησαν πέντε σημαντικά μέλη της ομάδας. Ο ένας ήταν ο Σενγκέλια ο οποίος θα συνεχίσει στην ΤΣΣΚΑ, ενώ κάποια «διαζύγια» προκάλεσαν αίσθηση. Ο Σέιβον Σιλντς αποδέχτηκε την πρόταση της Αρμάνι Μιλάνο και μετακομίζει στη Λομβαρδία όπου ελπίζουν ότι φτιάχνουν ομάδα για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα.

Εκτός από τον Αμερικανοδανό πάντως, ελεύθερος έμεινε και ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και του Πανελευσινιακού, Μάικλ Έρικ, με τον Νιγηριανό σέντερ να υπογράφει στην Τουρκία και στην Τουρκ Τέλεκομ

Παρελθόν αποτέλεσαν όμως και δύο παίκτες που αποτελούσαν σταθερές στην περιφέρεια της Μπασκόνια την τελευταία τριετία.

Ο λόγος για τον Ουρουγουανό κόμπο γκαρντ Τζέισον Γκρέιντζερ ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τον Αμερικανό σουτέρ, με διαβατήριο από τη Γεωργία, Ματ Τζάνινγκ. Αμφότεροι είχαν αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2020 κι έμειναν ελεύθεροι.

Οι πρώτες κινήσεις

Ένα χαρακτηριστικό του κλαμπ της Βιτόρια είναι ότι γνωρίζει καλά πως πρέπει να κινηθεί στην αγορά για να ενισχυθεί εγκαίρως με παίκτες που εφόσον μείνουν για καιρό ελεύθεροι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών ομάδων και θα γίνει η απόκτησή τους σαφώς πιο δύσκολη.

Η κατεύθυνση που έχει κινηθεί φέτος το καλοκαίρι η Μπασκόνια είναι ακριβώς αυτή. Ο Τονί Γιεκίρι έλαμψε στην περσινή Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Βιλερμπάν και είχε μπει στα «ραντάρ» αρκετών ομάδων. Οι Βάσκοι όμως κινήθηκαν πιο γρήγορα απ' όλους κι απέσπασαν την υπογραφή του.

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και ο Ρόκας Γκιεντράιτις. Ο Λιθουανός σμολ φόργουορντ εντυπωσίασε με τα χρώματα της Άλμπα Βερολίνου κι έδειξε τις ικανότητές του κυρίως στον τομέα του σκοραρίσματος, σουτάροντας εκπληκτικά μετά από σκριν. Και σε αυτήν την περίπτωση η Μπασκόνια «δούλεψε» την υπόθεση και τον έκανε δικό της.

Η τρίτη και τελευταία έως τώρα προσθήκη αφορά τον Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ είναι ένας παίκτης ο οποίος φημίζεται για το υψηλό ποσοστό του στα σουτ τριών πόντων. Γι' αυτό το προσόν άλλωστε τον επέλεξαν ο Δημήτρης Ιτούδης στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Εργκίν Αταμάν στην Αναντολού Εφές. Τέτοιοι παίκτες αρέσουν στον Ιβάνοβιτς και τον πρόσθεσε στο ρόστερ των πρωταθλητών Ισπανίας.

Το ερωτηματικό

Έχοντας καλύψει τις περισσότερες θέσεις έως τώρα, μετά τις αποχωρήσεις ορισμένων παικτών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί ποιος παίκτης θα αποκτηθεί για να καλύψει τη θέση «2». Ο Ιβάνοβιτς αν μπορούσε θα ήθελε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να είχε ξανά στη διάθεσή του τον Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, ωστόσο επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, θα πρέπει να φανεί ποιος θα είναι ο εκλεκτός για να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα σκοραρίσματος από τη θέση του σούτινγκ γκαρντ...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ