21.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το ΟΑΚΑ και το δώρο του Ολυμπιακού

H ήττα του Παναθηναϊκού στο Κάουνας ψαλιδίζει σημαντικά, αν δεν εκμηδενίζει, τις πιθανότητες να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη τετράδα και ταυτόχρονα τον βάζει σε περιπέτειες όσον αφορά και αυτήν ακόμα την παρουσία του στα πλέι οφ. Όχι μεγάλες, όμως.

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι για την πρόκρισή του στην οκτάδα. Αν μάλιστα σήμερα ο Ολυμπιακός τού κάνει δώρο τη νίκη επί της Νταρουσάφακα, τότε αυτό το χέρι θα είναι... πολύ πάνω. Δείτε γιατί.

Αν χάσει η Νταρουσάφακα στο ΣΕΦ, η απόστασή της από την όγδοη θέση και τον Παναθηναϊκό θα παραμείνει στις δύο νίκες. Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός υπερτερεί στην ισοβαθμία μαζί της (κατά έναν πολύτιμο πόντο), τότε για να τον προσπεράσει η Νταρουσάφακα, θα πρέπει στις πέντε αγωνιστικές που απομένουν ως το τέλος της κανονικής περιόδου να κάνει τρεις νίκες περισσότερες από αυτόν.

Ας δούμε το πρόγραμμα των δύο ομάδων ως το τέλος:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 
Ρεάλ (μέσα)
Μιλάνο (μέσα)
Μπασκόνια (έξω)
ΤΣΣΚΑ (μέσα)
Μακάμπι (έξω)

ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ 
Μπαρτσελόνα (μέσα)
ΤΣΣΚΑ (έξω)
Γαλατασαράι (μέσα)
Μπάμπεργκ (έξω)
Ερυθρός Αστέρας (μέσα)

Αν ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευτεί απόλυτα το ΟΑΚΑ, όπως κάνει μέχρι σήμερα (έχει χάσει μόνο από τον Ολυμπιακό με το buzzer beater του Πρίντεζη στην αρχή της σεζόν), τότε περνάει στα πλέι οφ, ακόμα κι αν η Νταρουσάφακα κάνει 5/5. Αν η Νταρουσάφακα χάσει στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ, όπως είναι το πιο λογικό, και πάρει τα άλλα τέσσερα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός έχει την πολυτέλεια να χάσει κι ένα παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Ακόμα κι έτσι, περνάει.

Η κατάσταση θα γίνει λίγο πιο δύσκολη αν η Νταρουσάφακα κερδίσει σήμερα τον Ολυμπιακό. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, αν ο Παναθηναϊκός πάρει και τα τρία παιχνίδια που απομένουν στο ΟΑΚΑ, περνάει.

Το "τριφύλλι" έχει κι άλλο ένα πλεονέκτημα. Υπερτερεί στις ισοβαθμίες τόσο με την Εφές όσο και με τον Ερυθρό Αστέρα, με τους οποίους αυτή τη στιγμή ισοβαθμεί, ενώ εκκρεμεί ο εκτός έδρας αγώνας με την Μπασκόνια, την οποία πάντως έχει νικήσει στο ΟΑΚΑ (άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχει δύο ήττες από καμία ομάδα). Αυτό τον βοηθά σε οποιαδήποτε πολλαπλή ισοβαθμία και δεν τον αφήνει έξω.

Κατά συνέπεια, χρειάζεται ψυχραιμία. Η πρόκριση στα πλέι οφ βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Παναθηναϊκού και οι περισσότερες πιθανότητες είναι με το μέρος του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ