23.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Το ντέρμπι της «κραυγής»

Ο Ταϊρίς Ράις «υπέγραψε» με την εμφάνισή του ένα από τα ωραιότερα «αιώνια» ντέρμπι όλων των εποχών και ο Παναθηναϊκός πήρε μία δύσκολη νίκη απέναντι στον μαχητικό Ολυμπιακό.

Οι «συνήθεις ύποπτοι» απέδειξαν ξανά την κλάση τους. Ο Νικ Καλάθης, ο Ντεσόν Τόμας και ο Ιωάννης Παπαπέτρου ξεχώρισαν από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη έλαμψαν οι Νίκολα Μιλουτίνοφ, Βασίλης Σπανούλης και Μπράντον Πολ. Όλοι τους παίκτες εγνωσμένης αξίας οι οποίοι φέτος έχουν πολλές καλές στιγμές και δεν προκάλεσε έκπληξη η εμφάνισή τους στο ντέρμπι.

Αυτός όμως που έκανε τη διαφορά ήταν ο Ταϊρίς Ράις. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε αμφισβητηθεί δικαίως για τις εμφανίσεις του στα περισσότερα παιχνίδια, ενώ είχε δεχτεί τα «πυρά» και για τα... νυχτοπερπατήματά του. Παρ' όλα αυτά η απόδοσή του και οι 41 πόντοι με τους οποίους τελείωσε έναν αγώνα ιδιαίτερης σημασίας αποτέλεσαν την καλύτερη απάντηση προς όλους. Ήταν η «κραυγή» ενός μπαρουτοκαπνισμένου παίκτη ο οποίος έδειξε ότι δεν αποκτήθηκε από τους πρωταθλητές Ελλάδας για να αποτελέσει έναν απλό ρολίστα.

Ο Παναθηναϊκός είχε το άγχος κόντρα σ' έναν αντίπαλο ο οποίος έτσι όπως ξεκίνησε τη χρονιά είχε θέσει ως στόχο επί της ουσίας τα δύο ντέρμπι με το «τριφύλλι», ούτως ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Βεβαίως η ανοδική πορεία του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στο ΟΑΚΑ όπου ήταν εξαιρετικός και ηττήθηκε στις λεπτομέρειες, απέναντι σ' έναν ανώτερο ποιοτικά αντίπαλο ο οποίος όμως έφτασε στα όριά του για να τον καταβάλλει. Και τελικά το πέτυχε.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν μόνο μία «κραυγή» του Ράις ότι είναι παρών, αλλά και της ηχηρής απουσίας του ντέρμπι «αιωνίων» από τις εγχώριες διοργανώσεις. Είναι κρίμα για όλους όσοι αγαπούν το μπάσκετ να μην έχουν την ευκαιρία να δουν δύο από τις πιο βαριές φανέλες στην Ευρώπη σε περισσότερες από δύο αναμετρήσεις σε μία αγωνιστική περίοδο. Κι αυτό οφείλεται στην απόφαση αποχώρησης των Πειραιωτών από την Basket League.

Ένα ακόμα γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι δεν συνέβη το παραμικρό και το κλίμα ήταν άψογο. Μοναδικό ψεγάδι τα καπνογόνα που άναψαν ορισμένοι οπαδοί των γηπεδούχων. Αυτό πάντως δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς εδώ και χρόνια το ΟΑΚΑ αποτελεί ασφαλή έδρα για τις μεγάλες αναμετρήσεις. Άλλωστε δεν είναι μακρινό το 2016 όταν οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το πρωτάθλημα σε αυτό το γήπεδο χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Μακάρι να βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι και το ΣΕΦ.

Το... καπέλο θα πρέπει να βγει πάντως και στον Ρικ Πιτίνο. Άπαντες θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που αυτός ο άνθρωπος εργάζεται στην Ελλάδα. Το καθαρό μυαλό στις δηλώσεις του αμέσως μετά το φινάλε του ντέρμπι πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα. Εκτός αν θυμάστε πολλούς προπονητές νικήτριας ομάδας σε ντέρμπι που πρώτα φρόντισαν να αποθεώσουν τον αντίπαλο για την εμφάνισή του. Μοναδικός.

Η συνέχεια θέλει τον Παναθηναϊκό με ρεκόρ 8-4 να συγκατοικεί στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι «πράσινοι» έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο πρόγραμμα όπου θα κληθούν να πραγματοποιήσουν υπερβάσεις... Αν θα τα καταφέρουν, είναι κάτι που θα φανεί σύντομα. Προς το παρόν μπορούν να γιορτάσουν την επικράτηση σε μία αναμέτρηση που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων για πολλά χρόνια...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ