21.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Το νίκησε, δεν το “έκλεψε” (vids)

Ο Ολυμπιακός λοιπόν τα κατάφερε , έκανε άλλη μια μεγάλη νίκη και δίνει το παρόν ακόμη σε έναν μεγάλο τελικό . Εκεί θα διεκδικήσει αυτό που φάνταζε βουνό στην αρχή της σεζόν , την κατάκτηση της EUROLEAGUE .

Πέρα από τα τεχνικά στοιχεία του αγώνα τα οποία σίγουρα όπως είπαμε και χθες είναι σημαντικά το ποιο σημαντικό ήταν η πίστη στην νίκη . Αν σκεφτεί κανείς ότι έχοντας παίξει φέτος με την CSKΑ 120 λεπτά αγώνα ( 3 ματς ) ήταν πίσω στο σκορ σχεδόν στα 115 αυτό καταδεικνύει αυτό που κατά κόρον λέγεται , ότι στα μεγάλα ματς αλλάζουν τα πάντα . Εδώ επειδή σήμερα θα γραφτούν ως συνήθως πολλά για το πόσο κακή ομάδα είναι η CSKA , να πούμε ότι το παιχνίδι κρίθηκε ουσιαστικά στην κόψη του ξυραφιού . Εάν ευστοχούσε ο Teodosic στο τρίποντο τώρα θα λέγαμε τα ακριβώς ανάποδα ; Πάλι ο Ολυμπιακός θα είχε μια εξαιρετική παρουσία στον ημιτελικό , δεν θα αφαιρούσε τίποτα αυτό από την καταπληκτική εμφάνιση . Αυτό το αναφέρουμε γιατί πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην προσπάθεια αλλά και στον αντίπαλο και όχι να μηδενίζουμε τα πάντα . Ας δούμε κάποια απλά τεχνικά σημεία πάνω στα χθεσινά σχόλια για τα σημεία κλειδιά .


1) ΕΠΙΘΕΣΗ εναντίον ΑΜΥΝΑΣ
Είχαμε πει ότι η CSKA είναι η πιο γρήγορη ομάδα στην ΕΥΡΩΠΗ . Παίζει στις 75 περίπου κατοχές . Το χθεσινό παιχνίδι κρίθηκε στις 67 περίπου , ξεκάθαρα πήγε στον ρυθμό του Ολυμπιακού . Ένας λόγος που ποτέ δεν μπόρεσε το ματς να ανοίξει είναι ένα άλλο σημείο που φέτος αποτέλεσε βασικό όπλο του Ολυμπιακού , το επιθετικό rebound . Αυτό που έγινε λοιπόν σήμερα δεν ήταν κάτι που μας προκάλεσε έκπληξη καθώς ο Ολυμπιακός έκανε το ίδιο πράγμα που ουσιαστικά τον κράτησε στην διάρκεια της σεζόν , ενώ είχε χαμηλά ποσοστά κατάφερε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα πηγαίνοντας με ορμή στα επιθετικά rebound . Σύμφωνα με το SYNERGY SPORTS ο Ολυμπιακός 25 (!!) επιθέσεις - πολύ επάνω από τον μέσο όρο των ομάδων στην EUROLEAGUE - στα τελευταία 4 δευτερόλεπτα της κατοχής . Όταν λοιπόν καταφέρνει ο Ολυμπιακός αυτό που θέλει για 35 λεπτά να έχει επαφή στο σκορ , στο τέλος του αγώνα είναι όπως λέμε ένα άλλο παιχνίδι που όλα μπορούν να συμβούν . Να σημειώσω εδώ ότι ο Ολυμπιακός επιθετικά έπαιξε αρκετά επάνω από τους πόντους ανά κατοχή της σεζόν και κατάφερε και έριξε την CSKA ένα κλικ πιο κάτω . Θα λέγαμε άρα ότι η CSKA αμυντικά δεν μπόρεσε να Σταματήσει τον Ολυμπιακό κάτι που γράφτηκε , ότι δηλαδή δεν εμπνέει αμυντικά σιγουριά , δεν είναι το βασικό της όπλο .


2) Pick and Roll
Θα λέγαμε ότι εδώ η CSKA κατάφερε να περιορίσει τον Σπανούλη και να τον κρατήσει μακριά από αυτό που θέλει να κάνει . Αντίθετα η CSKA από αυτά έβρισκε λύσεις και με τον Teodosic να ευστοχεί σε κάποια σουτ από dribble και με τον DeColo να επιτίθεται στο καλάθι και να ευστοχεί η να κερδίζει φάουλ . Δεν είχαμε εκπλήξεις από κανέναν στην αντιμετώπιση . Το γεγονός αυτό θα λέγαμε ότι ίσως τελικά ευνόησε αυτόν που νικάει καθώς στο τελευταίο κρίσιμο κομμάτι της αναμέτρησης μην βλέποντας κάτι που να μην περιμένεις , έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι είσαι στον σωστό δρόμο , δεν έχεις δεύτερες σκέψεις .


3) POST GAME


Εδώ ήταν το σημείο κλειδί που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι . Ήταν το σημείο που χρησιμοποίησε ο Ολυμπιακός για να μείνει ενεργός μέχρι το τέλος και μετά να αναλάβουν με τα τρίποντα οι Green και Σπανούλης . Θα δείτε και χαρακτηριστικά κλιπ , ο Ολυμπιακός ουσιαστικά πάτησε πολύ δυνατά στο παιχνίδι στο post , είτε απευθείας με τον Πρίντεζη είτε σε κάθε ευκαιρία σε mismatch η χτύπημα σε αλλαγές . Φάνηκε έτοιμος στην επιλογή της CSKA για παγίδα από την δυνατή πλευρά και μάλιστα η εντολή ήταν ξεκάθαρη για επιστροφή της μπάλας με μηδενικό ρίσκο στον παίκτη από τον οποίο έρχεται η βοήθεια με ενίοτε περιστροφή της μπάλας μέχρι και στην τελευταία πάσα απέναντι για να αναγκάσουν τους αμυντικούς σε ολική περιστροφή . Ήταν πολύ πιστός σε αυτό το πλάνο ο Ολυμπιακός και πολύ σημαντικό ότι δεν έγιναν ποτέ λάθη στην έξοδο της μπάλας από την παγίδα .

Το μεγάλο μέρος των τρίποντων έγιναν από αυτήν την διαδικασία . Η CSKA ίσως εκεί θα μπορούσε βλέποντας ότι ο Ολυμπιακός είναι σε έναν ρυθμό στα σουτ να πάρει πίσω την εντολή για παγίδα πιο γρήγορα και να πάει σε κάτι άλλο ( όπως και έκανε ) πιο νωρίς . Δεν ήταν όμως μόνο η παγίδα το πρόβλημα αλλά ήταν αυτό το κλείσιμο της ρακέτας σε κάθε πάτημα η προσπάθεια της μπάλας να πατήσει ρακέτα . Υπήρχαν φάσεις που ο Ολυμπιακός κοιτούσε να βάλει μέσα στην ρακέτα την μπάλα και από την αδύνατη πλευρά έκλειναν αρκετά βαθιά με συνέπεια να υπάρχει ανοικτό σουτ η επίθεση στο close out του παίκτη της CSKA . Αυτό το καλάθι παρόλο ήταν ένα ανοικτό πχ σουτ χρεώνεται στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να πατήσει ρακέτα . Εντυπωσιακή συνέπεια ΟΛΩΝ των ψηλών του Ολυμπιακού να κλειδώσουν τον παίκτη τους επίσης στις SKIP πάσες . Είναι χαρακτηριστικές φάσεις σημαντικές στο 4ο δεκάλεπτο που καλά κλειδώματα των ψηλών του Ολυμπιακού από SKIP κατέληξαν σε επιθετικά rebounds στην συνέχεια της φάσης . Είναι αυτό που λέμε τα μικρά πράγματα που τελικά δεν είναι μικρά και τα δουλεύεις ασταμάτητα όλη την σεζόν . Η επίθεση και η υπομονή στην δουλειά στο low post και η αντίστοιχη απουσία post παιχνιδιού από τη CSKA κατά την άποψη μου ήταν το καθοριστικό σημείο στο χθεσινό παιχνίδι . Η CSKA δεν μπορούσε ποτέ να πατήσει μέσα στην ρακέτα του Ολυμπιακού και με κομμένο το transition παιχνίδι και πηγαίνοντας σε πιο πολλές επιθέσεις μισού γηπέδου από ένα σημείο και μετά έγινε προβλέψιμη μην έχοντας post , αλλά ούτε πχ και βγαλσίματα από σκριν , κάτι το οποίο να αλλάξει λίγο τον ρυθμό και να συνεισφέρει στην επίθεση τους ( η οποία ήταν κάτω από τα φετινά επίπεδα ) .


4)FOUL GAME
Εδώ δεν τα πήγε καλά ο Ολυμπιακός , έγιναν κάποια αχρείαστα φάουλ , η CSKA πήγε αρκετές φορές στην βολή και μάλιστα έγιναν και φάουλ επάνω σε σουτ 3π πόντων η σε καταστάσεις με φάουλ να δώσει ο Ολυμπιακός . Σίγουρα στο επόμενο ματς θα πρέπει να προσέχει σε αυτό το σημείο αν και η FENER δεν ήταν ομάδα που πήγαινε συχνά στην βολή , αλλά αυτά θα τα δούμε αύριο .


5)ΛΑΘΟΣ
Φανερά πιο προσεκτικός από τα παιχνίδια της regular season , δεν έδωσε με αβίαστα λάθη την μπάλα στους αντιπάλους άρα στέρησε και εύκολους πόντους από την CSKA . Είχε πολύ χαμηλότερο μέσο όρο λάθους ανά κατοχή από τα παιχνίδια της regular season , μια ακόμη ένδειξη της πίστης στο πλάνο αλλά και της εμπειρίας του Ολυμπιακού να πηγαίνει σε αυτά τα μεγάλα παιχνίδια έτοιμος να κάνει αυτό που πρέπει .

Εδώ είχα αναφέρει και εχθές ότι το επιθετικό rebound ήταν η διόρθωση στα χαμηλά ποσοστά του Ολυμπιακού όλη την σεζόν . Ακριβώς αυτό έγινε και εχθές . Ο Ολυμπιακός σημάδεψε και πήγαινε πάντα με 3 παίκτες το επιθετικό rebound και ιδιαίτερα οι παίκτες του Teodosic αλλά και του DeColo πηγαίναν με μανία στο rebound . Σε αυτό το βοήθησε το γεγονός ότι πηγαίνοντας πάντα στο τέλος των επιθέσεων ο Ολυμπιακός ήταν βέβαιο ότι με την αλλαγή οι προαναφερθέντες μάρκαραν σίγουρα ψηλότερο παίκτη . Ήταν και οι πρωταγωνιστές από τα περισσότερα επιθετικά rebound που κέρδισαν οι παίκτες του Ολυμπιακού . Μαζί με το post game εχθές το επιθετικό rebound ήταν το δεύτερο κλειδί της νίκης .

 


Κλείνοντας θα έλεγα ότι αυτήν την φορά η αίσθηση που είχαμε όλοι ήταν ο Ολυμπιακός αυτήν την φορά δεν έκλεψε το παιχνίδι . Ήταν ισάξιος , πάλευε το παιχνίδι στα ίσια . Οι μεγάλοι διαφορά βγάζοντας τους σταρ των 2 ομάδων , DeColo Teodosic και Σπανούλη , Πριντεζη , βλέποντας τους “υπόλοιπους” είδαμε στο γκρουπ των “άλλων” παικτών καθοριστική συμβολή του πάγκου στην νίκη του Ολυμπιακού . Είναι σήμα κατατεθέν του coach Σφαιρόπουλου όπου και εάν έχει δουλέψει ότι όλοι έχουν έναν ρόλο στην ομάδα και στην νίκη . Όχι στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα και ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν αυτό που πρέπει όταν χρειαστεί . Από την άλλοι πλευρά οι Ρώσοι παίκτες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν είχαν συνεισφορά στο παιχνίδι . Η CSKA και ο coach Ιτούδης έπαιξαν καταπληκτικό μπάσκετ φέτος αλλά στις λεπτομέρειες ο Ολυμπιακός τα κατάφερε και έτσι θα διεκδικήσει για ακόμη μια φορά το τρόπαιο της EUROLEAGUE .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ