15.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το «νέο αίμα» ψάχνει τις ευκαιρίες του

Η συζήτηση για την παρουσία νεαρών και ταλαντούχων παικτών και το σε ποιο βαθμό παίρνουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να δείξουν αν μπορούν να βρουν χώρο στις ομάδες τους, είναι διαχρονική στην Basket League. Όταν μιλάμε για επαγγελματικό Πρωτάθλημα πρώτο ζητούμενο δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα και η προώθηση νέων παικτών να ακολουθεί ή τουλάχιστον θα πρέπει να ακολουθεί. Το basketa.gr συγκέντρωσε τη λίστα των 17 πρωτοεμφανιζόμενων, νεαρών Ελλήνων -υπάρχουν και κάποιοι... ωριμότεροι που απλά πάτησαν σε προχωρημένη, μπασκετική ηλικία τα παρκέ της Basket League- που έκαναν φέτος την πρώτη εμφάνιση τους στη λίγκα. Ποιες ομάδες έχουν τα πρωτεία σε αριθμό, πόσο έπαιξαν αυτοί οι παίκτες στις 20 αγωνιστικές;

 



Η πρωτιά του Προμηθέα

 

Οπως και στην προηγούμενη διετία έτσι και φέτος η ομάδα της Πάτρας δίνει ευκαιρίες σε παιδιά των τμημάτων υποδομής της, να πάρουν το «βάπτισμα του πυρός». Στη σεζόν 2017-18 ήταν ο Χρυσόστομος Σανδραμάνης, Ανδρέας Σκούφης, ο Δημήτρης Καραϊσκος, ο Δημήτρης Ερμείδης, ο Άρης Σωτηρίου και βέβαια ο Λευτέρης Μαντζούκας. Στην περίοδο 2018-19 σε αυτή τη θέση βρέθηκε ο Ραφαήλ Λαναράς με ένα ματς κόντρα στην Κύμη αλλά και ο Χρήστος Καφέζας που έπαιξε στον τρίτο τελικό των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό.

 


Στην εξέλιξη του φετινού Πρωταθλήματος άλλοι πέντε πιτσιρικάδες έπεσαν στα βαθιά νερά της Basket League από τον Μάκη Γιατρά. Ήταν Νάσος Μπαζίνας (4 αγώνες), Περικλής Κουρουπάκης (3 αγώνες), Λεωνίδας Κολιός (1 αγώνας), Άγγελος Λάγιος (1 αγώνας) και Γιώργος Τσονακίδης (1 αγώνας). Δεν έπαιξαν πολύ αλλά πήραν μυρωδιά από το μπάσκετ αυτού του επιπέδου και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη για τους ίδιους.

 

 


Τριάδα ο Άρης, τριάδα και ο Ηρακλής

 

Οι δύο από τις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης έδωσαν την ευκαιρία σε παιδιά πίσω από την πρώτη γραμμή. Τόσο ο Ηρακλής όσο και ο Άρης έχουν στο ρόστερ τους τρεις παίκτες που έκαναν φέτος το ντεμπούτο τους στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

 


Οι παίκτες που πάτησαν το παρκέ της κατηγορίας για πρώτη φορά από τον Ηρακλή ήταν οι Φώτης Γεωργαλάς (έχει παίξει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον με 15 συμμετοχές), Γιώργος Φίλλιος (2 αγώνες) και Γιώργος Πετανίδης (1 αγώνας).

 


Η τριάδα των ρούκι του φετινού Άρη απαρτίζεται από τους Γιάννη Σιδηροηλία (10 αγώνες), Κώστα Βλάσιο (6 αγώνες) και Όμηρο Νετζηπόγλου (3 αγώνες).

 

 

Ο Περσίδης και οι άλλοι

 

Δεν είναι εύκολο για κανέναν ρούκι να βρει χώρο να παίξει στην κατά τεκμήριο καλύτερη ελληνική ομάδα. Ο Νίκος Περσίδης το κάνει φέτος στον Παναθηναϊκό και έχει φτάσει πια τις έξι συμμετοχές, η τελευταία εκ των οποίων απέναντι στον Ιωνικό, ήταν και η καλύτερη με 15 πόντους. Δεν τον λες και... πιτσιρικά αφού είναι στα 25 του χρόνια αλλά είναι πρωτάρης στην κατηγορία και αυτό τον κάνει εξ ορισμού ξεχωριστό, αφού δεν είναι συχνό φαινόμενο το ντεμπούτο στην Basket League για κάποιον Έλληνα με τον Παναθηναϊκό. Αρκεί να πούμε ότι στα τελευταία χρόνια βρέθηκαν σε αυτή τη θέση μόνο ο Θανάσης Αντετοκούνμπο το 2017, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης και ο Κωνσταντίνος Γόντικας το 2016, ο Κώστας Παπαδάκης και ο Μιχάλης Λούντζης το 2015, ο Γιώργος Διαμαντάκος το 2013 και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος το 2012.

 

 

Το 16/19 του Μαραγκάκη


Τη φετινή λίστα των ρούκι της Basket League συμπληρώνουν οι Ορφέας Στασινός (Ήφαιστος), Γιώργος Χατζηκυριάκος (Ιωνικός), Κώστας Τσιρογιάννης (Λάρισα), Σέργιος Τσιμπούκης (Πανιώνιος) και Παντελής Μαραγκάκης (Ρέθυμνο) με τον τελευταίο μάλιστα να έχει πάρει χρόνο συμμετοχής στα 16 από τα 19 παιχνίδι των Κρητικών. Δεν είναι πολλοί αλλά είναι κάτι. 17 νέα ή και... λιγότερο νέα παιδιά που έκαναν φέτος το πρώτο βήμα. Πέρσι πάντως ήταν περισσότεροι, 22 στο σύνολο: Νίκος Ρογκαβόπουλος (ΑΕΚ), Στράτος Βουλγαρόπουλος, Γιώργος Αγγέλου (Άρης), Θοδωρής Μπακέας, Γιώργος Γαρέζος (Ήφαιστος), Γιάννης Γκαβασιάδης (Λαύριο), Ιωσήφ Κολοβέρος, Θωμάς Ζευγαράς (Ολυμπιακός), Ιάσων Δημητρακόπουλος, Νίκος Χουγκάζ, Νίκος Καμαριανός, Ανδρέας Ρουμελιώτης (Πανιώνιος), Κώστας Ιατρίδης, Γιώργος Τανούλης και Γιάννης Κόνσουλας (ΠΑΟΚ), Βασίλης Σταυρακούκας, Τηλέμαχος Βισσαρίου, Ζώης Καράμπελας (Περιστέρι), Ραφαήλ Λαναράς, Χρήστος Καφέζας (Προμηθέας) και Δημήτρης Κουρέπης (Ρέθυμνο).

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ