23.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το μόνο σίγουρο στην Basket League είναι… τα έξοδα!

Οι μεταγραφές των δύο Ευρωλιγκαίων που είναι από μόνοι τους... άλλο κεφάλαιο, του Προμηθέα και του Περιστερίου, άρα άλλων δύο "ευρωπαίων", εσχάτως του Ηρακλή, κάτι ψιλά της ΑΕΚ και κάποιες σκόρπιες κινήσεις τριγύρω, θυμίζουν ότι την σεζόν 2020-21 προγραμματίζεται να υπάρξει μπάσκετ. Ολοι οι προαναφερθέντες, έχουν ένα κοινό, συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις. Για τις οποίες όλοι είναι βέβαιοι ότι αν η κατάσταση παγκοσμίως παραμείνει όπως είναι σήμερα, με τον ένα ή, τον άλλο τρόπο θα γίνουν. Για την basket League αντίθετα, αν βρεθεί άνθρωπος να ποντάρει με βεβαιότητα στην διεξαγωγή της, θα τον πάρουν αμέσως για επιστημονική μελέτη.

Λίγο πριν της Παναγίας οι έχοντες διεθνείς υποχρεώσεις θα αρχίσουν δουλειά, λίγο μετά λέει η λογική ότι θα άρχιζαν οι υπόλοιποι. Μεγάλη η χάρη Της, αλλά στην περίπτωσή μας ούτε αυτή δεν φτάνει. Για να μην μπερδευτούμε, που θέλει προσπάθεια, πάμε να κωδικοποιήσουμε τις εκκρεμότητες.

* Ο ΕΣΑΚΕ με την φετινή... βερσιόν της επιτροπής ανασυγκρότησης, περιμένει την Πολιτεία να του νομοθετήσει αρκετά πράγματα, μεταξύ των οποίων δύο βασικά. Να του κάνει επίσημη την δική του επιτροπή αδειοδότησης και να εγκρίνει τα +140 χιλιάρικα εγγυητικής, δίπλα στα 60 που ήδη ισχύουν. Περιμένει, περιμένει, πάντα περιμένει που έλεγε σε μία από τις θρυλικές περιγραφές του ο Μανώλης Μαυρομμάτης. Το περίφημο νομοσχέδιο που αφορά κυρίως τις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών θα έχει μέσα και τα του ΕΣΑΚΕ, αλλά νομοσχέδιο ακούμε και νομοσχέδιο δεν βλέπουμε και στον ΕΣΑΚΕ δεν ξέρουν τι ισχύει.

* Οι ομάδες περιμένουν έστω μια ένδειξη σε πρώτη φάση, του τι έσοδα μπορεί να έχουν κεντρικά, από τηλεοπτικά και κεντρικό χορηγό.  Ο ΕΣΑΚΕ θεσμοθέτησε μέχρι και σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού ή, κάπως έτσι τέλος πάντων, αλλά οι ομάδες που σε μια βδομάδα θα πρέπει, κατόπιν και της μηνιαίας παράτασης, να καταθέσουν προϋπολογισμό και τα συναφή δεν ξέρουν αν και πόσα έσοδα θα έχουν. Και περιμένουν κι αυτές, περιμένουν, πάντα περιμένουν.

*Τα οποία τηλεοπτικά έτσι κι αλλιώς είχαν... μούδιασμα από κάτι πρώτες επαφές, τώρα που φημολογείται και ότι ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει την αυτόνομη διαβούλευση και δεν θα μπει σε κεντρική διαχείριση όπως είχε υποσχεθεί, οδεύουν προς... τραγωδία. Ο Ολυμπιακός λείπει αφού τον θεωρούν... περιττό , αλλά και ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι το ίδιο θεωρεί το πρωτάθλημα και άντε να βρεις κανάλι που θα δεχτεί υπεύθυνος να βάλει υπογραφή για να αγοράσει την Basket League. Ούτε απελπισμένος, όσο κι αν τον πιέσουν. 

* Και ποιες είναι οι ομάδες που περιμένουν; Ελα μου ντε. Η Λάρισα που είχε αποβληθεί πέτυχε την ανακληση και έχει κάτι να.

περιμένειαπό τα παραπάνω. Ο Ιωνικός που έχει αποβληθεί τα βρήκε με τον Διαγόρα και περιμένει να εγκριθεί η σύμπραξη για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα το οποίο οι πληροφορίες θέλουν και ιδιαίτερα φιλόδοξο. Ο Χαρίλαος που ανέβηκε πρέπει κι αυτός να κάνει ένα σωρό δουλειές για να σφραγίσει και στα γραφεία το δικαίωμα που απέκτησε στα γήπεδα. Ο Πανιώνιος δεν έχει αποβληθεί, αλλά από πολλές κουβέντες του ιδιοκτήτη του δεν φαίνεται και πιθανό να παίξει στην επαγγελματική κατηγορία. Ε, δεν τις λες και λίγες τις εκκρεμότητες.

* Η FIBA έχει εμφανιστεί αγριεμένη για τις ομάδες που έχουν BAN και ξεκαθαρίζει ότι η απαγόρευση μεταγραφών σημαίνει ότι... απαγορεύονται οι μεταγραφές. Ανεξάρτητα από εθνικότητα, γραφεία που βρίσκεται η κάρτα του αθλητή και ό,τιδήποτε άλλο. Οπου BAN, στην Ελλάδα είναι συνώνυμο του Αρη, κι άλλοι έχουν δηλαδή αλλά ο Αρης έχει χάσει το μέτρημα. Μήπως είναι κι αυτός στους περιμένει, πάντα περιμένει, αλλά αν δεν βρει λεφτά δεν θα έχει τι να περιμένει;

* Η Πολιτεία αναμένεται και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της παρουσίας θεατών στους αγώνες. Ακόμα είναι νωρίς βέβαια, αλλά έστω με τα σημερινά δεδομένα όλοι περιμένουν μια πρώτη ένδειξη για να μπορέσουν να κάνουν ένα σχεδιασμό για τα εισιτήρια διαρκείας, που παραδοσιακά είναι η πρώτη ένεση ρευστότητας για να μπει... το κλειδί στην πόρτα.

* Σχετικό με το προηγούμενο είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί για το επόμενο πρωτάθλημα. Τι προβλέπει αυτό; Χοντρικά, ένα έξοδο της τάξης των 60 χιλιάδων ευρώ για κάθε ομάδα μέσα στην σεζόν. Εννοείται αναγκαίο με τα τεστ όλων πριν από κάθε ματς, αλλά ικανό να... γονατίσει ομάδες.

* Ολα τα παραπάνω, συγκεντρωμένα, βγάζουν το συμπέρασμα ότι ο ΕΣΑΚΕ μέχρι σήμερα για το μόνο που έχει μεριμνήσει είναι τα... έξοδα! Οι προθεσμίες έχουν πάει περίπατο, λογικά και βαρύγδουπες δηλώσεις για εφαρμογή των νόμων και των προϋποθέσεων. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια που είναι η εμπλοκή της Πολιτείας, είναι επίσης γεγονός ότι όλοι το θεωρούν ως ένα "άλλοθι" σε μια αποδεδειγμένα ανήμπορη και αναποτελεσματική διοίκηση.
Διότι αν ήταν αλλιώς, η διοίκηση και οι συνεργάτες της, σήμερα 25 Ιουλίου θα είχε ήδη βγει με αναθεωρημένο πλάνο και εξηγώντας τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν και τις εναλλακτικές λύσεις.

"Πότε", "με ποιους" και "πώς" παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα πλησιάζοντας το τέλος Ιουλίου για την Basket League. Η έναρξη του πρωταθλήματος αρχές Οκτωβρίου φαντάζει εξωπραγματική.  Και ίσως κάποια στιγμή πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί η εικόνα του "παρατημένου" μόνο καλό δεν κάνει σε ένα επί χρόνια απαξιωμένο πρωτάθλημα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ