19.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το «μυστικό» του Ολυμπιακού και οι δυο δρόμοι του Παναθηναϊκού

Κλείνοντας τον πρώτο γύρο , είναι μια ευκαιρία να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό για το τι έχουμε δει φέτος από τις ομάδες μας μέχρι τώρα στην Euroleague. ο δρόμος είναι μακρύς σίγουρα ακόμη αλλά τα “κουκιά” αρχίζουν και ξεχωρίζουν.

Ολυμπιακός: Η τέλεια εκκίνηση

Ο Ολυμπιακός μετά την περσινή σύμφωνα με τους στόχους του κακή σεζόν , άλλαξε φέτος τακτική. Η περσινή ομάδα ήταν μια ομάδα με πολλά στοιχήματα ( Harrison , Ellis και οι 3 που αναφέρω παρακάτω και ελάχιστα “σίγουρα” χαρτιά. Η περσινή έλλειψη Ελληνικών υποχρεώσεων ίσως να βοήθησε τον Ολυμπιακό στην διαδικασία της επιλογής των παικτών που θα μείνουν. Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι ότι σε μια ενδεχομένως ήττα από τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα ( μην ξεχνάμε ότι με Κάτας έφερε διπλό στο ΣΕΦ ) ίσως να άλλαζαν ριζικά οι αποφάσεις σε σχέση με το ποιοι ξένοι θα έμεναν από την περσινή ομάδα.

Ευτυχώς η ομάδα έχτισε στην περσινή χρονιά και κράτησε μερικούς από αυτούς προσθέτοντας τα κομμάτια τα οποία έλειπαν από την χημεία. Οι δρόμοι για την επιτυχία είναι πολλοί και το μονοπάτι που επέλεξε φέτος η ομάδα ήταν να κρατήσει τα όποια στοιχήματα θεώρησε ότι βγήκαν ( McKissic , Martin , Jean-Charles ) και να πάει σε μια επιλογή παικτών με συγκεκριμένο ταβάνι , η οποία όμως ήταν αρκετά πιο σίγουρο ότι θα κολλήσει και θα έχει άμεσα αποτελέσματα με τον κορμό παικτών που έμεινε από πέρσι.

Το ξεκίνημα στον πρώτο γύρο είναι σίγουρο ότι δεν το περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος της ομάδας , καθώς μετά από 1 γύρο η ομάδα είναι στις πρώτες θέσεις , έχοντας κερδίσει όλα τα must win παιχνίδια και κάνοντας και αρκετές έξτρα νίκες. Τι είναι αυτό που κάνει τον Ολυμπιακό αυτήν την στιγμή όμως να έχει αυτήν την εικόνα ;

Κοιτώντας τα στατιστικά της ομάδας και ξεκινώντας από τα βασικά , βλέπουμε ότι σήμερα ο Ολυμπιακός είναι η 2η καλύτερη επίθεση ανά κατοχή και η δεύτερη καλύτερη άμυνα πίσω από την Real Madrid. Άρα εκ πρώτης όψεως ισχύει σαφώς ότι έχει πολύ καλό βαθμό και στις 2 μεριές του γηπέδου. Φιλτράροντας όμως λίγο τα αποτελέσματα και επιλέγοντας να δούμε τι κάνει στις νίκες και τι στις ήττες θα δούμε ότι έχει την 2η καλύτερη επίθεση ανά κατοχή όταν χάνει με 1.11 ( πάνω από τον γενικό μέσο όρο !! ) αλλά είναι η δεύτερη χειρότερη άμυνα στις ήττες. Αυτό μας δείχνει ότι η κύρια αιτία που χάνει τα παιχνίδια δεν είναι η επιθετική του δυστοκία αλλά η αμυντική του ανεπάρκεια. Με λίγα λόγια αυτήν την στιγμή η άμυνα είναι το κλειδί της επιτυχίας για τον Ολυμπιακό και είναι σίγουρο ότι το αντιλαμβάνονται καθώς με κάθε ευκαιρία το αναφέρουν και οι ίδιοι. Πως όμως καταφέρνουν να κρατάνε χαμηλά τους αντιπάλους ;

Το βασικό χαρακτηριστικό στατιστικά είναι όχι πχ ότι οδηγούν τον αντίπαλο σε λάθη αλλά κυρίως τους κρατάνε σε πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας. Υπάρχουν και άλλες στατιστικές εξηγήσεις όπως η άμυνα στα σουτ θέσης. Μια ομάδα επιδιώκει να αφαιρέσει από τον αντίπαλο ένα εύκολο ανοιχτό σουτ θέσης και να το μετατρέψει σε ένα σουτ από ντρίμπλα όπου τα ποσοστά ευστοχίας είναι πολύ χειρότερα. Αυτό ακριβώς έχει κάνει με επιτυχία και ο Ολυμπιακός ο οποίος με την παρουσία του Fall αρκετή ώρα στο παρκέ με τον τρόπο που αμύνεται είναι το σουτ που “επιτρέπει” στον αντίπαλο (4ο) και οι αντίπαλοι του είναι 2οι επιθετικά χειρότεροι ανά κατοχή σε αυτόν το τομέα. Θα έλεγα ότι αυτή η προσέγγιση θυμίζει λίγο την εποχή Tavares στην Real Madrid. Σε συνδυασμό με το πολύ καλό αμυντικό ποσοστιαία ριμπάουντ που έχει αυτήν την στιγμή , χτίζει από την άμυνα πολύ καλές επιθετικές πιθανότητες.

Άρα παρόλο που σαφώς και είναι μια καλή ομάδα στην επίθεση , άποψη μου είναι ότι σε μια μέρα που ο αντίπαλος θα μπει μέσα και θα μπορεί να σπάσει την άμυνα του Ολυμπιακού , αμέσως θα μπλοκάρει και τον επιθετικό του τομέα καθώς εκεί είναι ένα σύνολο που στηρίζεται στην ομαδικότητα πιο πολύ και όχι στο εξωπραγματικό ατομικό ταλέντο 1 η 2 παικτών που μπορούν μόνοι τους να κουβαλήσουν την ομάδα σε μια δύσκολη στιγμή ( όχι ότι δεν μπορεί μια μέρα να συμβεί ) .

Ουσιαστικά η προσθήκη του Fall τους βοήθησε λοιπόν στο αμυντικό κομμάτι και η προσθήκη του Dorsey έδωσε έναν πόλο έλξης στην επίθεση , με μεγάλο έξτρα ότι είναι Έλληνας παίκτης ! Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι εξωπραγματικό ότι ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει όλα αυτά με 5 μόλις ξένους , το οποίο είναι πολύ σπάνιο να συμβεί , καθώς ο Acy ακόμη επί της ουσίας ήρθε αργότερα αλλά και ποτέ δεν τα κατάφερε να μπει σε αγώνες ακόμη και να έχει κάποια συνεισφορά.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχτισε στην περσινή του ομάδα και κατάφερε φέτος μέχρι τώρα να κάνει το βήμα παραπάνω στην εικόνα που παρουσιάζει στην Euroleague.

Παναθηναϊκός : Στόχος η επιβίωση

Για τους Πράσινους είναι μια χρονιά που μοιάζει πολύ με την περσινή. Μια ομάδα δεν είναι μόνο οι παίκτες η ο προπονητής αλλά όλος ο οργανισμός. Ο Παναθηναϊκός περνάει μια μεταβατική περίοδο καθώς είναι σε διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησίας. Η έλλειψη “αφεντικού” σε μια ομάδα όσο περίεργο και εάν φαίνεται σίγουρα έχει πολύ περισσότερη επιρροή από το να είχες κακούς παίκτες και προπονητή. Πόσο μάλιστα εάν η ιδιοκτησία ήταν τόσο πετυχημένη με πολλούς τίτλους σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι , η ομάδα επέλεξε να πάει με βασικό πρωταγωνιστή τον Nedovic ο οποίος σήμερα που μιλάμε έχει χάσει έναν μεγάλο αριθμό παιχνιδιών και ήταν καθοριστικός στις 3 από τις 4 νίκες που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Άρα όταν σου λείπει το βασικό σου “πιόνι” στην επίθεση αυτόματα επιθετικά είσαι σε μεγάλο πρόβλημα. Είναι σήμερα η 3η χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα της Euroleague. Από εκεί και πέρα αν δούμε πως τα πάει στην άμυνα και εκεί δεν έχει μια σταθερότητα καθώς είναι πολύ χαμηλά σε αποτελεσματικότητα. Προσπάθησε τις όποιες αδυναμίες είχε να τις καμουφλάρει με άμυνα ζώνης σε κάποια παιχνίδια αλλά όπως είχα γράψει μετά το ματς με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα αυτά όλα είναι ένα φάρμακο με ημερομηνία λήξης κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο προπονητής του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός έχει 2 δρόμους , ο πρώτος είναι να θυσιάσει ίσως την πορεία στου στην Ελλάδα χτίζοντας με τα χρήματα που έχει ένα roster με νέους και ταλαντούχους ξένους μέσα από την διαδικασία του scouting που έχει και ο άλλος είναι να έχει ένα roster μιας χρήσεως που θα είναι φτιαγμένο για να ανταπεξέλθει στις Ελληνικές του υποχρεώσεις αλλά δεν θα είναι αρκετό ποτέ να του δώσει το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Το αρχικό κόψιμο του Diallo αλλά και το κόψιμο στην συνέχεια του Floyd και η επερχόμενη ενίσχυση με τον Jovic δείχνει ότι η προτεραιότητα είναι η επιτυχία στις Ελληνικές υποχρεώσεις.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ