24.7 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Το μυστικό κρύβεται στον πλουραλισμό…

Η μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μακάμπι ήρθε διότι το φετινό «οπλοστάσιο» των «πράσινων» είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια.

Η απουσία του Νικ Καλάθη έκανε τους πάντες σκεπτικούς αναφορικά με τον τρόπο που θα έβρισκε ο Τσάβι Πασκουάλ, ούτως ώστε να καλύψει το κενό στην περιφέρεια. Δεν ήταν λίγες οι «φωνές» περί απουσίας εγγυημένης λύσης πίσω από τον κορυφαίο γκαρντ των πρωταθλητών Ελλάδας. Όμως καθρέφτης είναι πάντα το παρκέ και η αλήθεια φαίνεται εκεί, με τον Παναθηναϊκό να διαθέτει πληθώρα αξιόπιστων επιλογών που όποτε χρειαστεί έχουν τη δυνατότητα να βγουν μπροστά.

Είχαμε αναφέρει από το καλοκαίρι ότι ο Καταλανός τεχνικός χτίζει μία ομάδα που θα διαθέτει «βάθος». Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Η Μακάμπι έφτασε στην Αθήνα υπολογίζοντας ότι δίχως τον Καλάθη, το ελληνικό κλαμπ θα έχανε σε δημιουργία, άμυνα, αλλά και σκοράρισμα. Μπροστά του όμως, ο Νέβεν Σπάχια -ο οποίος αποθέωσε τους «πράσινους» στη συνέντευξη Τύπου- βρήκε μία «Λερναία Ύδρα». 

Αρχικά ήταν ο Λεκαβίτσιους ο οποίος έδειξε σαν έτοιμος από καιρό να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Η εκτελεστική δεινότητα του Κέι Σι Ρίβερς δεν ήταν απρόβλεπτη σταθερά, όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο την... μπαγκέτα πήρε ο Μάρκους Ντένμον. Ο Αμερικανός ήταν εκείνος που έδωσε τις λύσεις απέναντι στην τελευταία κι απέλπιδα προσπάθεια των φιλοξενούμενων. Από DNP με την Αρμάνι Μιλάνο, ο 28χρονος γκαρντ έπαιξε σχεδόν είκοσι λεπτά και ήταν σημαντικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Παράλληλα ο Νίκος Παππάς συνέχισε τις πειστικές εμφανίσεις, με την σταθερότητα να τον διακρίνει και να τον καθιστά εξαιρετικά σημαντικό για το σύνολο.

Το δίδυμο του Γκιστ με τον Σίνγκλετον συνεχίζει να κυριαρχεί και τα είκοσι ριμπάουντ που μάζεψαν οι δυο τους, σε συνδυασμό με τους 29 πόντους που σημείωσαν μαζί, μαρτυρούν πολλά. Το επόμενο στοίχημα του Πασκουάλ είναι να βρεθεί ο ψηλός που θα κάνει το step up και θα τους βοηθήσει, ούτως ώστε να βρουν την ευκαιρία να πάρουν κάποιες παραπάνω ανάσες. 

Είναι ολοφάνερο πάντως ότι το μυστικό του φετινού Παναθηναϊκού κρύβεται στον πλουραλισμό στην επίθεση, καθώς μπορεί να κάνει outscore οποιονδήποτε αντίπαλο στο ΟΑΚΑ. Και οι δέκα μπασκετμπολίστες που χρησιμοποιήθηκαν -εξαιρείται ο νεαρός Καλαϊτζάκης που πάτησε παρκέ για 22''- σκόραραν. Αυτό συμβαίνει συνεχώς στη Stoiximan.gr Basket League, αλλά λόγω της χαμηλής δυναμικότητας των αντιπάλων, δεν αποτελεί κριτήριο. Το γεγονός όμως ότι υπάρχει η δυνατότητα να σκοράρουν όλοι -μέσα από τα συστήματα του προπονητή τους- δείχνει ότι οποιαδήποτε απουσία μπορεί να καλυφθεί. Ακόμα κι αν πρόκειται για τον Καλάθη. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα μπορούσαν οι «πράσινοι» να παίζουν μόνιμα δίχως τον MVP του μήνα Νοεμβρίου στην Ευρωλίγκα.

Θετική εντύπωση για μία ακόμα φορά προκάλεσε το πολύ καλό ποσοστό στα τρίποντα (11/26, 42,3%). Ιδιαίτερη αξία όμως είχε και η ευστοχία στις βολές (18/22, 81,8%) που έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην άνετη επικράτηση του Παναθηναϊκού και βοήθησε το «τριφύλλι» να πλησιάσει τους ενενήντα πόντους.

Από τη στιγμή που το ΟΑΚΑ έμεινε για ολόκληρο τον πρώτο γύρο απόρθητο, ο Παναθηναϊκός αν πετύχει δίχως τον Καλάθη ένα «διπλό» στα παιχνίδια με Ερυθρό Αστέρα και Βαλένθια, θα έχει διαγράψει μία πολύ καλή πορεία στα μισά του δρόμου προς τα πλέι οφ. Στο Βελιγράδι το έργο των «πράσινων» θα είναι πολύ δύσκολο, όμως το μομέντουμ είναι με το μέρος τους. Οι απαντήσεις για το αν μπορούν να αποδράσουν με το «διπλό», θα δοθούν πολύ σύντομα.

ΥΓ. Αυτή η νίκη αφιερώθηκε απ' όλους μέσα στον Παναθηναϊκό στον κύριο Τάσσο Στεφάνου ο οποίος αποτέλεσε μία σπουδαία προσωπικότητα του «τριφυλλιού», του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ