22.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Το μπάτζετ δεν εγγυάται την επιτυχία

Είναι της μόδας ειδικά στην Ελλάδα να γίνεται κουβέντα για τον προϋπολογισμό της κάθε ομάδας. Οι περισσότεροι μάλιστα -ακόμα κι αν δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με το άθλημα- βιάζονται να κρίνουν με βάση τα πόσα χρήματα έχει ρίξει στο τραπέζι το κάθε κλαμπ τόσο το καλοκαίρι όσο και κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η φετινή σεζόν αποδεικνύει περίτρανα ότι εκτός από το... ρευστό σημασία έχει το πλάνο και το μπασκετικό σχέδιο. Όχι μόνο του προπονητή, αλλά και της κάθε διοίκησης. Η Βαλένθια αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα για που αντικρούει το κλισέ που θέλει τις ομάδες να φτιάχνονται αποκλειστικά με λεφτά. Με μπάτζετ 12.500.000 ευρώ θα έπρεπε να έχει βλέψεις μέχρι την τέταρτη θέση. Άλλωστε η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Μπασκόνια είχαν σαφώς υψηλότερο. Κι όμως και τις τρεις οι «νυχτερίδες» τις απέκλεισαν σε σειρά αγώνων στα ισπανικά πλέι οφ κι απέδειξαν στο παρκέ ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν καλύτερο σύνολο.

Ωστόσο το συγκρότημα του Πέδρο Μαρτίνεθ είναι ένα από τα πολλά φετινά παραδείγματα. Στη Γαλλία, η Στρασμπούρ και η Σαλόν που συγκρούονται στους τελικούς έχουν σαφώς μικρότερο μπάτζετ από τη Μονακό που έμεινε εκτός συνέχειας στα... προημιτελικά. Στην Ιταλία, Τρέντο και Βενέτσια -αν έπαιζαν βασικό ρόλο τα μπάτζετ- δεν θα έπρεπε να κατέβαιναν καν να παίξουν κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο. Οι δύο πρώτες όμως τώρα παλεύουν για το πρωτάθλημα και όχι οι πλούσιοι Λομβαρδοί. Στην Τουρκία, η Φενέρ πήρε μεν τον τίτλο, αλλά απέναντί της βρήκε στους τελικούς την Μπεσίκτας. Ομάδα που είχε τον τέταρτο μεγαλύτερο προϋπολογισμό πίσω από τους πρωταθλητές Ευρώπης, την Εφές και την Νταρουσάφακα.

Στην Ελλάδα δυστυχώς χρησιμοποιείται πολύ συχνά η δικαιολογία περί μπάτζετ. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός απέχουν έτη φωτός από τους υπόλοιπους οι οποίοι όμως δεν πρέπει να επικαλούνται τον προϋπολογισμό τους για το γεγονός πως δεν μπορούν να φανούν -σχεδόν- ποτέ ανταγωνιστικοί. Το σχέδιο, το σκάουτινγκ και η όρεξη λείπουν. Αν βρεθούν αυτά, τότε θα επιστρέψουμε στις εποχές που οι «μεγάλοι» δεν έχαναν μόνο στα ντέρμπι κι αυτομάτως το πρωτάθλημα θα γίνει ξανά πιο ελκυστικό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ