24.4 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Το δημοψήφισμα… στενεύει κι άλλο τον Βόσπορο για το μπάσκετ

Η Κωνσταντινούπολη δικαίως έχει ονομαστεί ώς η Μητρόπολη του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, για το 2017, αφού εκεί θα φιλοξενηθεί το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (19 – 21 Μαϊου) αλλά και η τελική φάση – και ένας όμιλος της προκριματικής – του Ευρωμπάσκετ τον Σεπτέμβριο.

Τα συνεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στη γείτονα χώρα και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη είναι λογικό που δημιούργησαν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν εκεί αυτές οι μεγάλες διοργανώσεις. Ηδη μάλιστα μετά το τρομερό πρωτοχρονιάτικο σοκ σε όλο τον κόσμο από την τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς στο διάσημο κλάμπ Reina πολλαπλασιάστηκαν οι αντιδράσεις ακόμα και από παίκτες που δεν θέλουν να αγωνιστούν εκεί.

Και όμως στον ορίζοντα, υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο (που μπορεί να αποδειχθεί και πιο σοβαρό στην έκτασή του) πρόβλημα το οποίο εξετάζει σήμερα και φέρνει στην επιφάνεια το Basketa.gr. Πρόκειται για κάτι που μπορεί να αλλάξει όλη την εικόνα της Τουρκίας σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και οι μπασκετικές αρχές παρακολουθούν διακριτικά μεν, αλλά με αγωνία την εν λόγω εξέλιξη.

Το Πάσχα του... Σουλτάνου

Ανήμερα του Πάσχα (ορθοδόξων και καθολικών καθώς συμπίπτει και πάλι μετά από τρία χρόνια) την Κυριακή 16 Απριλίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματίσει ένα εθνικό δημοφήφισμα στο οποίο καλεί τον τουρκικό λαό να αποφασίσει εάν ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να έχει αυξημένες αρμοδιότητες και ουσιαστικά να μετατραπεί σε Μονάρχη ή κατά το προσφιλές προσωνύμιο που ήδη έχει ο Ερντογάν σε Σουλτάνο !

Πριν από λίγες μέρες ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας, έχοντας ήδη όλο το πολιτικό σκηνικό διαμορφωμένο όπως τον εξυπηρετεί (με δικούς του ανθρώπους στη θέση του Πρωθυπουργού και των βασικών υπουργών) υπόγραψε το νόμο που αλλάζει το Σύνταγμα και ανοίγει το δρόμο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την «υπερ-προεδρία», μια συγκέντρωση εξουσίας δηλαδή στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου, σε ένα επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο στην Τουρκία !

Δεκαοκτώ τροπολογίες προβλέπουν την μετάβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα χέρια του προέδρου, χωρίς να μεσολαβεί άλλου είδους εξουσία. Αν δηλαδή κερδίσει το “ΝΑΙ”, ο Ερντογάν θα μπορεί να κυβερνάει με διατάγματα, να αποφασίζει για τον προϋπολογισμό του κράτους, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να διαλύει τη βουλή, να διορίζει τα ανώτατα στελέχη του κράτους, τους ανιπροέδρους, τους δικαστές και ταυτόχρονα θα μπορεί να διατηρεί την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμο-συντηρητικό) που κυβερνάει την Τουρκία.

Ολο αυτό είναι ένα σκηνικό που ήδη έχει αναστατώσει ολόκληρη την Τουρκία με πολλούς λόγιους ανθρώπους του πνεύματος αλλά και επιστήμονες να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα του και να μεταναστεύσουν αν συμβεί και αυτό.

Είναι φανερό ότι μέσω του τίτλου του “Υπερ-Προέδρου” ο Ερντογάν οραματίζεται να προχωρήσει ακόμα περισσότερο το νέο πρότυπο πολιτισμού στην Τουρκία καθώς η αρχή του κοσμικού κράτους που εισήγαγε ο Κεμάλ (ουσιαστικά πρόκειται για ενισχυμένο έλεγχο της πολιτικής πάνω στη θρησκεία) θεωρείται παρωχημένη από τον Ερντογάν που θέλει να γίνει ο νέος Κεμάλ και να γράψει τη δική του ιστορία ιδρύοντας – όπως σχεδιάζει – μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μαζέψτε τα πράγματά σας...

Ο Χάρης, Ελληνας που εργάζεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης όπως και αρκετοί άλλοι Ελληνες, σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρία, πρόσφατα ζήτησε άδεια από τη δουλειά του για να επιστρέψει στην πατρίδα εν’ όψει του Πάσχα.

Οπως μας εκμυστηρεύτηκε, οι επικεφαλής της εταιρίας τον συμβούλεψαν να πάρει μαζί του όλα τα πράγματά του (και από την εταιρία και από το σπίτι που μένει) καθώς δεν γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία θα είναι η χώρα μετά το δημοψήφισμα !

“Υπάρχει διάχυτη η αγωνία σε όλη τη χώρα καθώς όλοι γνωρίζουν πως ο Τούρκος ηγέτης έχει την ικανότητα να…μαζεύει ψήφους είτε πρόκειται για πολιτική θέση (Πρωθυπουργός για τρεις θητείες και μετά Πρόεδρος) είτε για δημοψήφισμα. Αν επικρατήσει το “ΝΑΙ” πολλοί φοβούνται μια άλλη εικόνα της Τουρκία για αυτό και επικρατεί τέτοια αναστάτωση” μας λέει ο Χάρης, που έχει μάθει και για άλλους συμπατριώτες μας, που έχουν το ίδιο θέμα με τις δουλειές τους.

Στην Ευρωλίγκα, αλλά και στο ΦΙΜΠΑ (η δεύτερη έχει και μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο) πάρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις για το θέμα και περιμένουν.
Δεν τίθεται θέμα αναβολής των διοργανώσεων, καθώς άλλωστε οι βασικοί χορηγοί ιδιαίτερα στο Ευρωμπάσκετ είναι από ανθρώπους που συνδέονται άμεσα (ακόμα και συγγενικά σε κάποιες περιπτώσεις) με τον Ερντογάν.

Φόβοι ακόμα και για εμφύλιο!

Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του κόμματος Ερντογάν, έχουν απειλήσει δημοσίως ότι εάν κερδίσει το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα η Τουρκία θα βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά το ακριβώς αντίθετο θεωρούν πολλοί άνθρω ποι του πνεύματος που δεν δελεάζονται από τις προεδρικές κορώνες του Ερντογάν για τη δημιουργία του Τουρκικού κράτους από την αρχή, περί νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κ.λ.π.
Φυσικά οι Κούρδοι ήδη έχουν πάρει θέση υπέρ του ΟΧΙ και η κατάσταση στη γείτονα χώρα είναι τεταμένη με τον Ερντογάν να ξέρει ότι ένα πιθανό ΟΧΙ, μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολιτικής του καριέρας.

Ενα μήνα μετά το δημοψήφισμα η Πόλη, φιλοξενεί το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, όμως ίσως τίποτε να μην είναι πια το ίδιο και η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο σε συνδυασμό και με τα κρούσματα της τρομοκρατίας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ