15.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Το μπάσκετ δεν είναι παιχνίδι των ψηλών

Νίκησε το Περιστέρι, επέκτεινε το αήττητο του στην κανονική περίοδο του Πρωταθκήματος στα 57 παιχνίδια -η τελευταία ήττα του ήταν στις 17 Οκτωβρίου 2016 από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ- όμως μία από τις λεγόμενες “δευτερεύουσες” κατηγορίες της στατιστικής του χθεσινού, προκαλεί ομολογουμένως εντύπωση για τον Παναθηναϊκό. Οι “πράσινοι” σημείωσαν μέσα από τη ρακέτα 22 πόντους λιγότερους από τον αντίπαλο τους.

 


Ο Παναθηναϊκός είχε 26 πόντους μέσα από το “ζωγραφιστό” έναντι 48 του Περιστερίου. Ήταν η τρίτη φορά στα επτά παιχνίδια Πρωταθλήματος, που το πρόσημο ήταν αρνητικό σε αυτή τη στατιστική κατηγορία για τους “πράσινους” μετά το 28-48 με τον Ήφαιστο και το 30-32 με τον Άρη.

 


Το σκορ μέσα από τη ρακέτα δεν είναι ασφαλώς δουλειά αποκλειστικά των ψηλών ωστόσο το χθεσινό -22 έναντι του Περιστερίου ήταν απόρροια και της ισχνής συμμετοχής των ψηλών στο επιθετικό παιχνίδι. Τέσσερις πόντοι από τον Λάσμε και τον Βουγιούκα, δύο από τον Γκιστ και τον Παπαγιάννη, χωρίς πόντο ο Μήτογλου. Με λίγες σχετικά προσπάθειες αφού οι πέντε τους είχαν συνολικά 4/12 δίποντα και 0/3 τρίποντα.

 


Ήταν μία καλή αφορμή για να αναζητήσουμε τον βαθμό συμμετοχή τους στο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, συνολικά στη φετινή σεζόν. Η καταγραφή των αριθμών δεν απέχει πολύ από αυτό που διακρίνει κανείς και δια γυμνού οφθαλμού, παρακολουθώντας δηλαδή τα παιχνίδια της ομάδας. Η πεντάδα των Γκιστ, Λάσμε, Βουγιούκα, Μήτογλου και Παπαγιάννη, των παικτών δηλαδή που παίζουν στις θέσεις “4” και “5” -αφήνοντας εκτός τους Τόμας, Αντετοκούνμπο και Παπαπέτρου που αγωνίζονται ως κατά συνθήκη “4άρια” αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν παίκτες ρακέτας- έχει μικρή συμμετοχή στο σκοράρισμα των “πράσινων”.

 


Ιδού οι απόλυτοι αριθμοί και οι μέσοι όροι τους...

 

 

Στο -11,34% η συμμετοχή στο σκοράρισμα

 

Οι πέντε αυτοί παίκτες έχουν σημειώσει 171 από τους 620 πόντους της ομάδας στο Πρωτάθλημα, δηλαδή το 27,5% ενώ έχουν 211 από τους 870 στην Ευρωλίγκα δηλαδή το 24,2% των πόντων του Παναθηναϊκού. Το ποσοστό συμμετοχής των πέντε ψηλών του φετινού ρόστερ στο σκοράρισμα της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ είναι εμφανώς μικρότερο από το αντίστοιχο περσινό. Στη σεζόν που πέρασε -έχοντας περισσότερους παίκτες ρακέτας στο ρόστερ του και κυρίως τον Σίνγκλετον που έκανε κατά βάση τη διαφορά- οι Γκιστ, Σίνγκλετον, Βουγιούκας, Πέιν, Γκάμπριελ, Όγκαστ και Μήτογλου σημείωσαν αθροιστικά 983 από τους 2.701 πόντους του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, δηλαδή το 36,39%. Οι έξι από αυτούς αφού ο Πέιν δεν αγωνίστηκε εκεί, είχαν στο Πρωτάθλημα συνολικά -σε κανονική περίοδο και πλέι οφ- 1.224 από τους 3.220 πόντους του, δηλαδή το 38%!

 


Αν προσθέσουμε τους αριθμούς -είναι αδόκιμο αλλά χρήσιμο για να διαπιστώσουμε την απόσταση της παραγωγικότητας των ψηλών του Παναθηναϊκού πέρσι με φέτος- Πρωταθλήματος και Ευρωλίγκας και συγκρίνουμε τα ποσοστά συμμετοχής της φετινής και της περσινής frontline στο σκοράρισμα, βλέπουμε ότι η φετινή είναι στο -11,34%.

 

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ