20.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Το μπάσκετ δίνει τις απαντήσεις

Ο Παναθηναϊκός διέλυσε τη Χίμκι παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ και η δουλειά του Τσάβι Πασκουάλ έχει αρχίσει να φαίνεται.

Δεν έγινε ομαδάρα μέσα σε πέντε ημέρες το «τριφύλλι». Ωστόσο ποτέ δεν ήταν και τόσο κακή όσο νόμιζαν και την παρουσίαζαν κάποιοι. Καλώς ή κακώς το καλοκαίρι έγιναν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ. Και μία ομάδα που αλλάζει αρκετά πρόσωπα χρειάζεται την απαραίτητη πίστωση χρόνου. Στα μέσα Νοέμβρη είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνει κάποιος με ασφάλεια και με σιγουριά ένα σύνολο. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι πέρσι ακόμα και τον Απρίλη, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε... τελειωμένος αλλά συσπειρώθηκε και πήρε το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας.

Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι ένας προπονητής που όποιος τον έχει παρακολουθήσει από τα χρόνια της Μπαρτσελόνα γνωρίζει πολύ καλά ότι το μπάσκετ που του αρέσει και θέλει να παίζει η ομάδα του στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις συνεργασίες. Το μόνο που έχει αλλάξει σε σχέση με τις... εκδόσεις των «μπλαουγκράνα» είναι ότι έχει κάνει «στροφή» και δεν επιλέγει πλέον «δεινοσαύρους» για τη θέση, αλλά παίκτες που συνήθως είναι γρήγοροι. Άλλωστε πλην του Βουγιούκα δεν υπάρχει άλλος «βαρύς» παίκτης στο ρόστερ.

Με τη Χίμκι, η καλή ψυχολογία που είχαν οι «πράσινοι» μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού έπαιξε σίγουρα ρόλο. Ωστόσο για άλλη μία φορά, το πλάνο του Καταλανού ήταν ξεκάθαρο και δικαιώθηκε πλήρως. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βρέθηκε στην αρχική πεντάδα, όχι για να σκοράρει -αν και το έκανε με πέντε πόντους στο ξεκίνημα- αλλά για να περιορίσει τον Αλεξέι Σβεντ. Ο 45χρονος τεχνικός του Παναθηναϊκού γνώριζε πολύ καλά ότι αν δεν επέτρεπε στον πιο χαρισματικό σκόρερ της Ευρωλίγκας να... αναπνεύσει και να πατήσει καλά στον αγώνα, τότε το έργο της ομάδας του θα γινόταν πολύ πιο εύκολο. Όπως και συνέβη.

Η μεγάλη ευστοχία έξω από τη γραμμή των 6,75μ. δεν θα συνοδεύει κάθε βράδυ τον Παναθηναϊκό. Παρ' όλα αυτά, οι προσπάθειες δεν ήταν «σκοτωμένες» και τραβηγμένες από τα μαλλιά, αλλά βγαλμένες από συστήματα. Σκριν στον σκρίνερ σε λιγοστές περιπτώσεις, αλλά διπλά σκριν κατά μήκος της βασικής γραμμής ούτως ώστε να βγουν τα «sniper» στις καλές τους θέσεις. Είναι σημαντικό για την ελληνική ομάδα ότι είχε 17/27 τρίποντα, με τον Κέι Σι Ρίβερς σε κακό βράδυ και με τον Κρις Σίνγκλετον να έχει κυρίως αμυντικό ρόλο. 

Ο Νικ Καλάθης ήταν είναι και θα είναι ο άνθρωπος που θα καθοδηγεί την ομάδα. Αθόρυβα σημείωσε έντεκα πόντους και μοίρασε ισάριθμες ασίστ, ενώ φρόντισε να παίξει καλή άμυνα στον Σβεντ. Ο 28χρονος γκαρντ των «πράσινων» τα κάνει όλα και συμφέρει. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στον Τζέιμς Γκιστ. Ο Αμερικανός είναι εντυπωσιακός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με αυτόν τον Γκιστ δεν έχει να φοβάται τίποτα μέσα στη ρακέτα το «τριφύλλι».

Τέλος, το σόου του Μάρκους Ντένμον δεν έδωσε απαντήσεις, αλλά απέδειξε σε όλους ότι δεν χρειάζεται να βιάζονται να... τελειώσουν έναν παίκτη. Άλλωστε τις απαντήσεις τις δίνει το ίδιο το μπάσκετ που παίζει στο παρκέ κάθε ομάδα. Ο 27χρονος «μπόμπερ» δεν έπαιξε στο ΣΕΦ, αλλά δεν τον πήρε από κάτω. Κόντρα στον Πανιώνιο κανείς δεν ενθουσιάστηκε με την απόδοσή του, λόγω και της χαμηλής δυναμικότητας του αντιπάλου. Με τη Χίμκι όμως δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί κάτι εναντίον του. Ο Ντένμον αποκτήθηκε για να σκοράρει. Και ξέρει να το κάνει. Όχι μόνο με τρίποντα. Το αν θα «πιάσει» δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τον βαθμό που θα αφομοιωθεί το μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Πασκουάλ. Αν «το νερό μπει στο αυλάκι» τότε και ο Αμερικανός θα είναι πάρα πολύ χρήσιμος. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η αμφισβήτηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στα μέσα Νοέμβρη είναι πέρα για πέρα άδικο να κρίνεται ως παίκτης χαμηλότερου επιπέδου. Όχι μόνο ο συγκεκριμένος, αλλά ο καθένας. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ο σπουδαίος Ντρου Νίκολας τους πρώτους τέσσερις μήνες του στον Παναθηναϊκό ήταν κάκιστος και πολλοί έλεγαν ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα τον αντικαθιστούσε. Τι συνέβη τελικά, λογικά το θυμάστε όλοι...

Όσον αφορά τη συνέχεια ακολουθεί ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι με την Εφές. Ο Παναθηναϊκός και ο συγκεκριμένος αντίπαλος συνηθίζουν να παίζουν... παρατάσεις. Όπως σε κάθε εκτός έδρας αγώνα, έτσι και σε αυτόν, αν θέλουν οι «πράσινοι» να νικήσουν, θα πρέπει να το κάνουν μέσω άμυνας... Η μέχρι τώρα συγκομιδή τους πάντως και με βάση το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα είναι δεδομένα θετική.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ