27.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Το «μαύρο κουτί» των αριθμών του Ολυμπιακού

Το σερί των πέντε νικών σταμάτησε με σκληρό τρόπο για τον Ολυμπιακό που υποχρεώθηκε χθες στη 2η πιο βαριά, εντός έδρας ήττα της ιστορίας του στην Ευρωλίγκα και συνολικά στην 8η ευρύτερη ήττα στη διοργάνωση. Τι μπορεί να πήγε όμως τόσο στραβά για τους ερυθρόλευκους;

 

Η ΑΜΥΝΑ

 

*Η άμυνα προφανώς και ήταν η βασικότερη αιτία της βαριάς ήττας. Το παθητικό των 90 πόντων αποτελεί τη χειρότερη αμυντική επίδοση του Ολυμπιακού στη φετινή διοργάνωση αφού είχε δεχτεί 89 στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα. Αυτό όμως, ίσως είναι το λιγότερο.

 

*Οι 90 πόντοι αποτελούν τη χειρότερη αμυντική επίδοση των τελευταίων 31 εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Για να βρούμε  περισσότερους, θα πρέπει να γυρίσουμε στην τελευταία αγωνιστική του ΤΟΡ16 της σεζόν 2015-16, στις 8 Απριλίου 2016, όταν δέχτηκε 99 από την ΤΣΣΚΑ (96-99).

 

*Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μπαρτσελόνα έγινε μόλις η 3η ομάδα που επισκέφτηκε φέτος το ΣΕΦ και είχε 20+ πόντους σε τρεις από τις τέσσερις περιόδους. Το είχαν καταφέρει ακόμη η Χίμκι και η Μάλαγα.

 

*Ενδεικτικό του πόσο μακριά από το αμυντικό DNA του έμεινε χθες ο Ολυμπιακός, είναι και το γεγονός ότι έκανε μόνο ένα κλέψιμο που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ περιόδου αφού είχε δύο στο παιχνίδι στο Μιλάνο. Σε κανένα ματς στο ΣΕΦ δεν είχε μείνει κάτω από τα τέσσερα κλεψίματα.

 

 

Η ΕΠΙΘΕΣΗ

 

*Οι 63 πόντοι στην επίθεση δεν είναι η χειρότερη εντός έδρας επίδοση τους στη φετινή σεζόν αφού είχαν 62 κόντρα στον Παναθηναϊκό ωστόσο οι 11 πόντοι της τελευταίας περιόδου είναι συνιστούν ισοφάριση της χειρότερης επίδοσης για τα ματς του ΣΕΦ. 11 είχαν οι ερυθρόλευκοι και στη δεύτερη περίοδο του παιχνιδιού με τη Φενέρμπαχτσε.

 

*Τα 20/66 σουτ εντός παιδιάς, προφανώς και εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τους 63 πόντους της επίθεσης. Για τον Ολυμπιακό αποτελούν αρνητικές επιδόσεις περιόδου ως προς τα παιχνίδια του στο ΣΕΦ, τόσο το 38,8% (14/36) που είχε στα δίποντα –είχε 40,54% κόντρα στον Παναθηναϊκό (15/37)- όσο και το 20% (6/30) που είχε στα τρίποντα –έμεινε στο 21,7% (5/23) στο προηγούμενο εντός έδρας παιχνίδι με την Μπάμπεργκ.

 

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου μάλιστα, μετά τα 13/17 τρίποντα του παιχνιδιού με τη Φενέρμπαχτσε μετράει 15/71 (21,1%) στα τρία προηγούμενα ματς του ΣΕΦ με Βαλένθια, Μπάμπεργκ και Μπαρτσελόνα.

 

*Επιπρόσθετα, ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε δημιουργίες μένοντας στις 11 ασίστ που αποτελούν ισοφάριση της χειρότερης φετινής, εντός έδρας επίδοσης του. Την ίδια είχε και στην πρεμιέρα με την Μπασκόνια.

 

*Μπροστά σε όλα αυτά, μοιάζουν «σταγόνα στον ωκεανό» τα μόλις οχτώ λάθη με τα οποία ισοφάρισε την καλύτερη φετινή επίδοση του. Οχτώ είχε και στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα.

 

 

ΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

*Ο Ολυμπιακός πήρε μόνο δύο πόντους στον αιφνιδιασμό, τους λιγότερους των εντός έδρας αγώνων του αφού είχε από τέσσερις στα ματς με τη Μάλαγα και τη Ρεάλ. Αρνητική επίδοση των αγώνων του ΣΕΦ και το -9 που είχε ως επιμέρους σκορ από αιφνιδιασμούς (2-11). Είχε -6 με τη Ρεάλ (4-10).

 

Στα 12 προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια του, ο Ολυμπιακός είχε μέσο όρο 7,9 πόντων από αιφνιδιασμούς οπότε οι δύο που είχε χθες, δείχνουν την αδυναμία του να βρει ανοιχτό γήπεδο και εύκολο σκορ.

 

*Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα συνεχόμενα εντός έδρας, ο Ολυμπιακός πήρε μονοψήφιο αριθμό πόντων από τα λάθη του αντιπάλου του. Οι τέσσερις μάλιστα πόντοι συνιστούν αρνητικό ρεκόρ στο ΣΕΦ και ισοφάριση της χειρότερης φετινής επίδοσης του –τέσσερις πόντους από λάθη αντιπάλου είχε και στα εκτός έδρας παιχνίδια με την Μπάμπεργκ και τη Ζαλγκίρις.

 

*Αρνητικό ήταν το πρόσημο και στο σκορ από επιθετικά ριμπάουντ (12-17). Οι 17 πόντοι των Καταλανών είναι οι περισσότεροι που σημείωσε αντίπαλος του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ με αυτόν τον τρόπο. Η Ρεάλ είχε 16 και η Μακάμπι 15.

 

*Η Μπαρτσελόνα –πέραν των 50 ριμπάουντ που είναι και η 2η μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία της στη διοργάνωση- ήταν η ομάδα με τα λιγότερα λάθη (5) και τις περισσότερες ασίστ (19) από αυτές που επισκέφτηκαν φέτος το ΣΕΦ. Από οχτώ λάθη είχαν ΤΣΣΚΑ και Μιλάνο ενώ 18 ασίστ είχαν καταγραφτεί στη στατιστική της Μπάμπεργκ.

 

*Προφανώς και οι Καταλανοί έκαναν ένα εξαιρετικό παιχνίδι κάτι που επιβεβαιώνεται από τους 114 βαθμούς τους στο σύστημα αξιολόγησης. Η προηγούμενη καλύτερη μεταξύ των ομάδων που επισκέφτηκαν το ΣΕΦ, ήταν οι 98 της ΤΣΣΚΑ.

 

Από την άλλη πλευρά, στατιστικά ο Ολυμπιακός έκανε το χειρότερο εντός έδρας παιχνίδι του στη σεζόν. Το πιστοποιούν και οι 56 βαθμοί του στο σύστημα αξιολόγησης, που είναι με διαφορά η χειρότερη επίδοση του. Είχε 70 στο ματς με τον Παναθηναϊκό.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ