15.2 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Το λαϊκό προσκύνημα στον Παύλο (pics)

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε το πρωί της Κυριακής (10/6) σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη, βυθίζοντας μια ολόκληρη χώρα στο πένθος. Σύσσωμος ο πολιτικός, επιχειρηματικός και αθλητικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη μεγάλη απώλεια, ενώ όλη η Ελλάδα υποκλίθηκε στο σπουδαίο παράγοντα, το χαρισματικό επιχειρηματία, τον εμβληματικό ηγέτη.

Σήμερα (13/6), όσοι θέλησαν, είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον Παύλο Γιαννακόπουλο στο λαϊκό προσκύνημα στο Ναό Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου (εντός του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών). Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στις 15.00, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο.

Εκτός από τον απλό κόσμο, φίλους ή όχι του Παναθηναϊκού, πολλές είναι οι προσωπικότητες που έχουν φτάσει, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να δείχνει συντετριμμένος αναφέροντας: ««Δεν έχω λόγια να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Δεν φτάνουν οι λέξεις. Συνεργαστήκαμε για 13 χρόνια, η προσφορά του στον σύλλογο είναι τεράστια», ενώ παρών είναι και ο γνωστός οπαδός του «τριφυλλιού», ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε : «Σήμερα πενθούμε όλοι. Είμαι ένα από τα παιδιά του. Μας δίδαξε να παραμένουμε πάντα ταπεινοί και να έχουμε ήθος. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Μιχάλης Γεωργαντής, τόνισε συγκινημένος: «Τι να πούμε; Άνθρωπος. Υπάρχει μεγαλύτερη λέξη; Εάν μπορούν να βρουν μία λέξη μεγαλύτερη από μέγιστος και κάλλιστος, αυτή θα σημαίνει Παύλος Γιαννακόπουλος. Η τελευταία μου επαφή με τον Παύλο ήταν 29 ώρες πριν να φύγει. Ήταν στις εκλογές του Ερασιτέχνη, στις 8.10, ήρθε απέξω με τη σύζυγό του, την κυρία Δέσποινα Γιαννακόπουλου, με ενημέρωσε ότι είναι απέξω, πήγα και του έδειξα το γήπεδο, του είπα πρόεδρε αυτή είναι η ιστορία σου, του φίλησα το δεξί του χέρι κι έφυγα. Μετά από 29 ώρες, στις 3.10 τα ξημερώματα Κυριακής, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι έφυγε από τη ζωή. Μου έδωσε να καταλάβω ότι ήθελε τον γιο του πρόεδρο στον Παναθηναϊκό. Και μετά έφυγε, εγώ νομίζω, χαρούμενος».

Φόρο τιμής στη μνήμη του μεγαλύτερου παράγοντα του «τριφυλλιού» θέλησαν να αποτίσουν και ο Αντώνης Φώτσης, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Βασίλης Ξανθόπουλος, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, o Ντορόν Τζάμσι εκπροσωπώντας τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα.

 

Ο Αργύρης Πεδουλάκης, βγαίνοντας από τη Μητρόπολη όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία, τόνισε για τον Παύλο Γιαννακόπουλο: «Θα είναι αλησμόνητος και στον κόσμο του Παναθηναϊκού και στο φίλαθλο κόσμο. Φεύγει μια γενιά, η γενιά της θυσίας και της δημιουργίας. Πέρασαν δύσκολες καταστάσεις κι αυτά τούς έδωσαν αξίες ζωής, το να είναι απλοί και αλληλέγγυοι. Η σημερινή Ελλάδα έχει χάσει αυτές τις αξίες και θέλουμε να δώσουμε αυτές τις αξίες γιατί τις αναπολούμε. Ήταν μια οικογένεια από τη Λακωνία και το κράτησε έως το τέλος. Αυτό το έκανε και στην ομάδα, τους ένωσε και τους έκανε φαμίλια. Δεν ρωτούσε ποτέ για χρήματα, απλώς το τι κάνει η οικογένεια. Αυτές οι αρχές έκαναν τον Παναθηναϊκό οικογένεια και έφθασε εκεί που έφθασε η ομάδα. Ο κύριος Παύλος, εκτός από μία-δύο εξαιρέσεις, δεν είχε διώξει ποτέ προπονητή. Είχε αρχές και σε αυτό το κομμάτι. Ήξερε να σέβεται τη δουλειά του άλλου κι αυτό φαινόταν σε δύσκολες στιγμές. Και στη δουλειά του το έκανε αυτό. Με το χρόνο δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Όταν καταλαγιάσει το σοκ, αυτό που θα μείνει θα είναι η υπερηφάνεια για το πόσο αγαπητός ήταν και η αποδοχή που είχε. Θα αφήσει δύο πράγματα, την παιδεία των παιδιών του και την αξία του. Έφυγε γεμάτος ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Υπάρχει και ένας σύγχρονος Παύλος, ο εγγονός του. Το πιο σημαντικό είναι να αφήνεις το όνομά σου με καλό τρόπο. Είναι πάτερ φαμίλιας, αυτό εκφράζει όλη τη ζωή του. Κράτησε την οικογένεια ενωμένη, κράτησε την επιχείρησή του ενωμένη και μέσα στον Παναθηναϊκό μπόρεσε να συνθέσει τα κομμάτια».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επίσης βρίσκονται στη Μητρόπολη για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον Παύλο Γιαννακόπουλο, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και, φυσικά, τον «καπετάνιο» Γιώργο Βαρδινογιάννη, που αφίχθη εν μέσω χειροκροτημάτων.

 

«Παρών» και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Δημήτρης Ιτούδης. Την ΚΑΕ Ολυμπιακός εκπροσώπησαν ο Χρήστος Σταυρόπουλος και ο Χρήστος Μπαφές και την ΠΑΕ ο πρόεδρος, Βαγγέλης Μαρινάκης

 

Οπως και ο πρόεδρος της ΕΟΚ και στενός φίλος του εκλιπόντος, Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και σύσσωμη η ομάδα του Παναθηναϊκού φέτος, με πρώτους στη σειρά τους Τσάβι Πασκουάλ και Φραγκίσκο Αλβέρτη, επίσης έφθασαν στη Μητρόπολη

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Παναγιώτης Τριαντόπουλος, επεσήμανε για τον Παύλο Γιαννακόπουλο: «Εγώ θέλω να πω ότι τα λόγια είναι φτωχά. Δεν μπορούν να περιγράψουν όσα νιώθουμε, αλλά και το μεγαλείο του Παύλου Γιαννακόπουλου στο αθλητικό και το κοινωνικό κομμάτι. Έχει αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο, θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Είναι συγκλονιστικό πόσος κόσμος έχει έρθει για να τον αποχαιρετήσει. Θέλω να δώσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Πάντα θα την στηρίζουμε, πάντα θα στηρίζουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Θυμάμαι την πρώτη στιγμή που μου έσφιξε το χέρι και μου είπε ότι ήταν τιμή του που με γνώριζε. Σάστισα, ήμουν πολύ μικρός για να μου πει κάτι τέτοιο. Θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσέλευση στη πορεία και μεγαλύτερη εκδήλωση της λατρείας για τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του. Είναι δύσκολες στιγμές για όλους μας».

Στη Μητρόπολη έδωσε το παρών και ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, όπως και ο Ανδρέας Παπαντωνίου, ο οποίος ως παίκτης κατέκτησε εννέα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας με τους «πρασίνους». Συγκινημένος, επεσήμανε: «Νιώθω μεγάλη συγκίνηση γιατί το χτύπημα ήταν διπλό, καθώς έφυγε και ο αδερφός του Βουρτζούμη. Εγώ ήμουν από μικρός στον Παναθηναϊκό. Το 1970 τον είχαμε πάντα δίπλα μας μέχρι το 1982 που έμεινα στον Παναθηναϊκό. Για εμάς ήταν πατέρας. Είναι μεγάλη ιστορία ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας μαζί με τον Απόστολο Νικολαΐδη στον Παναθηναϊκό. Ήμασταν αδελφικά σωματεία με το Μαρούσι, δεν υπήρχε κόντρα. Αλλά με την οικογένεια ήμασταν φίλοι. Ειδικά με το Θανάση λέγαμε πολλά. Ειδικά στα μεταξύ μας ματς τού έκανα πλάκα, τον πείραζα. Ήταν ιδιαίτερες οι σχέσεις και οι στιγμές. Μικρός που πήραμε το πρώτο Κύπελλο στο Καλλιμάρμαρο, το 1979, μας πήγε σε κέντρο μας κέρασε, μας έδωσε πολλά πράγματα. Αγαπούσε την ομάδα και ήταν κοντά μας. Ήταν από τους αγνούς Παναθηναϊκούς όπως ήμασταν και εμείς, που δεν παίζαμε για τα λεφτά. Συγκινήθηκα όταν είδα προχθές την εκπομπή στον Ταγματάρχη, κατάλαβα για ακόμα μία φορά πόσο αγνός άνθρωπος ήταν και πόσο αγαπούσε τον Παναθηναϊκό. Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, να τον θυμόμαστε και εύχομαι ο Δημήτρης να πάρει τα χαρακτηριστικά του πατέρα του και να γίνει σαν αυτόν».

Ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Σταύρος Δουβής, επίσης απηύθυνε το τελευταίο αντίο στον Παύλο Γιαννακόπουλο, για τον οποίο δήλωσε: «Αντίπαλος ποτέ, ούτε στα παρκέ. Συμπαραστάτης για το καλό του αθλήματος. Ήρθα για το φίλο μου. Δεν ξέρετε πόσο φίλος μου ήταν ο Παύλος και τι εκτίμηση είχε. Το ίδιο ισχύει και για εκείνον προς εμένα. Υπήρξε ένας μοναδικός άνθρωπος. Εύχομαι να έχει καλό παράδεισο. Δεν μου αρέσει να λέω πολλά και να γυρίζω στο παρελθόν. Ελπίζω ο γιος του και όσοι συμπαρασταθούν στον Παναθηναϊκό να ακολουθήσουν το πνεύμα του». Από την ΠΑΕ παρευρέθηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

  

«Νομίζω ότι παγκοσμίως όλοι όσοι γνώρισαν τον κ. Παύλο, το συμπέρασμα είναι κοινό, για την αγάπη που του είχαν, γιατί όλοι αυτοί οι αθλητές και καλύτεροι από εμένα, μεγαλύτερου επιπέδου, έχουν γνωρίζει πολλούς επιχειρηματίες, αλλά λίγους ανθρώπους. Ο κ. Παύλος και όλη η οικογένεια των Γιαννακόπουλων πρώτα ήταν άνθρωποι και μετά επιχειρηματίες. Αυτό είναι που τον έκανε να ξεχωρίζει και αυτό είναι τελικά και το νόημα της ζωής, γιατί κάποια στιγμή όλοι εδώ θα βρεθούμε. Νομίζω ότι το δυσκολότερο αυτή τη στιγμή είναι για την οικογένειά του. Όλοι εμείς στενοχωριόμαστε βαθύτατα, αλλά τον Γολγοθά τον περνάει η οικογένειά του», ανέφερε ο πρώτος», ανέφερε από την πλευρά του ο παλαίμαχος γκαρντ/φόργουορντ, Δημήτρης Παπανικολάου.

 

Το ύστατο χαίρε είπε και ο πρώην πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Νίκος Πλυτάς αλλά και ο παλιός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος, δεν μπορούσα να κρατήσω τα δάκρυά μου. Ο Παύλος ήταν μεγάλη απώλεια για τον Παναθηναϊκό. Έκανε τα πάντα για την ομάδα. Ήταν κοντά μας ως απλός φίλαθλος από τότε που πήγα εγώ. Μετά ενεργοποιήθηκε ως παράγοντας στον Ερασιτέχνη και στην ΚΑΕ. Όταν ήταν να πάρει τον Παναθηναϊκό και στο ποδόσφαιρο, τον έχασε μέσα από τα χέρια του. Αλλά, προσέφερε πάρα πολλά στον αθλητισμό και τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει. Θυμάμαι το '63, τον πρώτο χρόνο που έπαιξα, ερχόταν με τον κουβά μέσα και μας δρόσιζε για να μην νιώθουμε ζέστη. Ήταν μεγάλος παράγοντας, δεν είχε κακία μέσα του. Προσπαθούσε για το καλύτερο. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Δημήτρης πιστεύω πως είναι ο συνεχιστής του οράματός του, κυρίως αν καταφέρει να πάρει και την ΠΑΕ, πέραν του Ερασιτέχνη».

 

Στη συνέχεια δηλώσεις έκανε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Απόστολος Κόντος: «Όλος ο ελληνικός αθλητισμός θρηνεί για έναν φίλο όλων. Όλοι θα είναι κοντά στην μνήμη αυτού του ανθρώπου». Στη Μητρόπολη και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, Μίμης Δομάζος, Βασίλης Κωνσταντίνου και Τότης Φυλακούρης, ο Αντώνης Αντωνιάδης, όπως επίσης και ο παλαίμαχος παίκτης και νυν προπονητής, Σπύρος Λιβαθηνός. «Ο Παύλος θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που με την ίδια ευκολία ανακοίνωνε τον Ουίλκινς και έβγαζε φωτογραφίες με τους φιλάθλους. Λάτρεψε τον Παναθηναϊκό και λατρεύτηκε από τους φιλάθλους του. Θα πάει στον παράδεισο, εκεί είναι η θέση του. Ένωσε τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Αφήνει παρακαταθήκη ο Παύλος. Έχει ανθρώπους συνεχιστές. Υπάρχει ο Θανάσης, ο Δημήτρης που έχει πάρει την εντολή να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Ο Παναθηναϊκός ήταν άτυχος το ’79, που ο Παύλος δεν πήρε την ΠΑΕ. Ίσως θα είχε μεγαλουργήσει, όπως έκανε και στο μπάσκετ. Θα υπάρχει συνέχεια», είπε ο Βασίλης Κωνσταντίνου.

«Για εμάς είναι οικογένεια ο Παναθηναϊκός. Μεγαλώσαμε με τον Παύλο και τον Θανάση. Κοιτούσα τις φωτογραφίες στο σπίτι μου και συγκινήθηκα ιδιαίτερα. Φωτογραφίες που με αγκαλιάζει, άλλες που ήμασταν μαζί στον πάγκο. Είναι στιγμές που δύσκολα μπορείς να ζήσεις στον Παναθηναϊκό. Έδειξα μία φωτογραφία στον Τότη που είμαι με ανοιγμένο κεφάλι και όταν αποχωρούσα από το γήπεδο με είχε αγκαλιά ο Παύλος. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε από την πλευρά του ο Σπύρος Λιβαθηνός.

Η τοποθέτηση του Τότη Φυλακούρη: «Το να πω αντίο είναι μια μεγάλη λέξη. Ήταν Θεού άνθρωπος. Έμπαινε στο γήπεδο από τη Θύρα 11. Όταν είχα πάρει μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στον Εθνικό μου είπε ότι έπρεπε να ήταν εκείνος στον Παναθηναϊκό για να με κρατήσει για πάντα. Ένα φιλί πάνω στη φωτογραφία του ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η οικογένεια Φυλακούρη και ο αθλητής Φυλακούρης απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο. Επειδή έτυχε σε πολλά γεγονότα να του ζητηθεί η βοήθεια, ήταν πάντοτε εκεί. Εύχομαι να είναι εκεί ψηλά και να μας βλέπει, η οικογένειά του να τον θυμάται και να πάρει τη σκυτάλη ο Δημήτρης, ώστε να φύγουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Εγώ τον ικετεύω. Δημήτρη, μη μας αφήσεις ποτέ. Αιωνία η μνήμη του. Ήταν ένας μεγάλος παράγοντας και μεγάλος άνθρωπος».

Συντετριμμένοι ήταν παλαιοί υπάλληλοι της ΒΙΑΝΕΞ που βρέθηκαν από το πρωί στη Μητρόπολη, όπως και ο παλαίμαχος βολεϊμπολίστας Γρηγόρης Μαλουσάρης, ο οποίος μίλησε με σπαστή φωνή: «Πράγματι τα λόγια βγαίνουν πολύ δύσκολα. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ενσάρκωνε την ιδέα του Παναθηναϊκού όλων των τμημάτων και ειδικά του Ερασιτέχνη. Ήταν οραματιστής και πάρα πολύ συνεπής με τα λόγια του. Εργατικός και πάντα ήθελε το τέλειο. Απλός άνθρωπος και πέρα από οικογενειάρχης είναι παράδειγμα όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά και για όλους τους προέδρους όλων των ομάδων στην Ελλάδα. Την Παρασκευή ήμουν στις εκλογές και ήταν μια σπίθα ότι κάτι θα γίνει. Όταν άκουσα αυτή την είδηση έμεινα, δεν ήξερα τι να πω, έλεγα πώς είναι δυνατόν. Αυτό που θα μου μείνει στη μνήμη ήταν ότι ήταν πολύ δίκαιος και ήταν πολύ κοντά στους αθλητές και στους προπονητές. Δεν παρέμβαινε στο έργο των προπονητών. Αυτό μου έκανε εντύπωση, καθώς πλέον όλοι κάνουν το αντίθετο. Ήμασταν μια οικογένεια. Το όνειρό του ήταν ένας ενιαίος Παναθηναϊκός. Είναι διαχρονικός. Ο κόσμος μάς ξεσήκωνε. Ο Παύλος είναι ο πατριάρχης του συλλόγου μας».

 

Συντετριμμένος ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, έφθασε στη Μητρόπολη.

Ακολούθησε η άφιξη του καταβεβλημένου Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από την επαρχία, άνθρωποι μικροί και μεγάλοι, για να «αποχαιρετήσουν» τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Χιλιάδες τα στεφάνια από τον αθλητικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

 

Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος Β’.

Ο κόσμος συνόδευσε τη σορό του Παύλου Γιαννακόπουλου μέχρι το Α’ Νεκροταφείο, χωρίς όμως να μπει μέσα, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά του.

Δεν σταμάτησε να φωνάζει συνθήματα στη μνήμη του, με το Δημήτρη Γιαννακόπουλο να βγαίνει και να λέει συγκινημένος: «Σας αγαπούσε τόσο πολύ. Εσείς του δίνατε δύναμη. Πραγματικά, σας αγαπούσε και τον αγαπούσατε πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό που κάνατε».

Η ταφή πραγματοποιήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ