28.5 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Το Ηρακλής-Άρης του 2003 ήταν «να’ χα χίλια μάτια» (pics, vid)

Οι νίκες που σημείωσαν το περασμένο Σάββατο του επέτρεψαν να πάρουν μία βαθιά ανάσα όμως Ηρακλής και Άρης εξακολουθούν να μην αισθάνονται απόλυτη ασφάλεια, γι' αυτό και θέλουν τη νίκη στο σημερινό (17:00), εξ αναβολής παιχνίδι της 13ης αγωνιστική της Basket League.

 


Στη μακρά ιστορική διαδρομή των 104 αγώνων των δύο ομάδων από καταβολής Α' Εθνικής, υπήρξαν αρκετά παιχνίδια με χροιά θρίλερ. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό από τη σύγχρονη τουλάχιστον περίοδο αυτών των αναμετρήσεων, ήταν εκείνο που έγινε στις 11 Οκτωβρίου 2003. Πραγματικό ντέρμπι, παρουσία παικτών που το χρωμάτισαν με την προσωπικότητα τους αλλά και οπαδών και των δύο ομάδων κάτι που αποτελεί πια μια μακρινή ανάμνηση για την πραγματικότητα του ελληνικού μπάσκετ αλλά και του αθλητισμού γενικότερα.

 


Ήταν ένα ματς που έγινε για την 3η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2003-04, στην κοινή σε εκείνη σεζόν έδρα των δύο ομάδων, αφού ο Άρης χρησιμοποίησε το Ιβανώφειο σε όλη τη διάρκεια της περιόδου. Ο Ηρακλής ήταν ο νικητής σε ένα ματς που κρίθηκε στην παράταση, αφού επικράτησε με 100-99 και ενώ στη διάρκεια των 45 λεπτών και οι δύο ομάδες έκαναν αρκετές φορές το δρομολόγιο «παράδεισος-κόλαση». Πήρε με αυτόν τον τρόπο και ρεβάνς για την ήττα του στο ματς Κυπέλλου που είχαν δώσει οι δύο ομάδες, μόλις 10 μέρες νωρίτερα.

 


Έχοντας μεγαλύτερη ισορροπία κοντά και μακριά από το καλάθι, σε αντίθεση με τον Άρη που το πάλεψε ως το τέλος, στηριζόμενος σχεδόν αποκλειστικά στην περιφέρεια του, ο Ηρακλής έφτασε στην επικράτηση.

 

Αποθέωση για τον Γιώργο Παυλίδη από την «κυανόλευκη» κερκίδα μετά το θρίλερ του 2003

 


Οι «30άρες», το ιστορικό ρεκόρ του Κόμματου και τα 3D... μηνύματα

 


Το ντέρμπι είχε πολλούς πρωταγωνιστές αλλά μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν μια προσωπική μονομαχία του Γιώργου Παυλίδη με τον Νέστορα Κόμματο, αφού και οι δύο έφτασαν την 30άρα. Ο φόργουορντ του Ηρακλή είχε 30 πόντους με 6/8 βολές, 3/10 δίποντα, 6/12 τρίποντα και εννιά ριμπάουντ. Ο Κόμματος έγραψε εκείνο το βράδυ μία κορυφαία επίδοση, που παραμένει 18 χρόνια μετά, ακατάρριπτη. Ήταν εκείνη των οχτώ εύστοχων τριπόντων που είχε (σε 12 προσπάθειες) που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τον Άρη στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Ο «Νες» είχε ακόμη 1/2 βολές, 3/5 δίποντα και επτά ριμπάουντ.

 


Στους μεγάλους πρωταγωνιστές όμως ανήκε και ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Διανύοντας την τελευταία σεζόν του στον Ηρακλή πριν μεταπηδήσει και εκτοξεύσει την καριέρα του με τον Παναθηναϊκό, ο 23χρονος τότε γκαρντ έκανε 3D εμφάνιση με 28 πόντους, 13/19 βολές, 6/7 δίποντα, 1/4 τρίποντα, δύο ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ, τέσσερα κλεψίματα, δύο τάπες και 11 κερδισμένα φάουλ.

 

 

Ο Καλαϊτζίδης «γέφυρα» του ντέρμπι

 

 

Μπορεί να θεωρηθεί ο συνδετικός κρίκος των δύο εποχών. Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης ήταν παρών σε εκείνο το παιχνίδι του Οκτωβρίου του 2003 όντας παίκτης του Ηρακλή και μάλιστα πήρε χρόνο συμμετοχής όντας 18 χρόνων. 18 χρόνια μετά θα είναι παρών στο σημερινό ντέρμπι -εφόσον συμπεριληφθεί στη 12άδα- αλλά από την άλλη μεριά, αυτή του Άρη.

 


Η στατιστική του αγώνα...

 

 


Οι δύο ομάδες -με τον Λευτέρη Κακιούση στον πάγκο του ο Ηρακλής, με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή ο Άρης- συμβάδιζαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα που στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας του είχε σκορ 86-86, για να πάρει τη νίκη ο Ηρακλής με 100-99 αν και θα μπορούσε το παιχνίδι να πάει και σε δεύτερη παράταση. Στα 0,3'' πριν το τέλος και ενώ το σκορ ήταν 100-98, ο Σάββας Ηλιάδης έκανε φάουλ στον Γιάννη Λάππα που όμως ήταν εύστοχος μόνο στην πρώτη βολή.

 

Η άστοχη βολή του Γιάννη Λάππα στα 0,3'' από το τέλος, απέτρεψε τη δεύτερη παράταση

 


Ο αγώνας έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες που έγιναν στο Ιβανώφειο μεταξύ των δύο ομάδων. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε έστω κάποια κομμάτια του, για να πάρετε γεύση από ένα πραγματικό ντέρμπι της δεκαετίας του '00.

 

 

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ