34.9 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των εθνικών ομάδων!

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση της Ευρωλίγκας να προγραμματίσει αγώνες της κανονικής περιόδου της πάνω στα "παράθυρα", που έχει ορίσει η FIBA τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο για τη διεξαγωγή των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, έφτασαν μέχρι το Στρασβούργο και προκάλεσαν την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Τα μέλη της Επιτροπής Αθλητισμού, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται, ως γενικός γραμματέας μάλιστα, και ο πρώην αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και πρωταθλητής Ευρώπης του 2004, Θοδωρής Ζαγοράκης, κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει μια τέτοια απόφαση της Ευρωλίγκας στο μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Οι υπογράφοντες το κείμενο της ερώτησης υπερασπίζονται το θεμελιώδες δικαίωμα των παικτών να αγωνίζονται με τις εθνικές ομάδες τους και προτρέπουν την Κομισιόν να βάλει ένα τέρμα σε τέτοιες δράσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, αν υλοποιηθούν, θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των εθνικών ομάδων στην Ευρώπη.

Αμέσως μετά την κατάθεση της ερώτησης, τα μέλη της Επιτροπής Αθλητισμού, που την υπέγραψαν, προέβησαν στην παρακάτω κοινή δήλωση: "Για μας, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλίσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα των παικτών να αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες τους. Δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε στη διαμάχη μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας. Αντιθέτως, ευχόμαστε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών, έτσι ώστε στο τέλος το ευρωπαϊκό μπάσκετ να βγει δυνατότερο και πιο ενωμένο. Οι παίκτες και η συμμετοχή τους στις εθνικές ομάδες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης από καμία πλευρά".

Οι δύο πρόεδροι της Επιτροπής, ο Ισπανός Σαντιάγο Φίσας Αϊτσελά και ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα, συνόψισαν τα συμπεράσματά τους ως εξής: "Η διαμάχη μεταξύ διαφορετικών οργανισμών δεν πρέπει να επηρεάσει, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, το δικαίωμα των παικτών να συμμετέχουν στις διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες τους. Προσβλέπουμε στο ότι η Κομισιόν θα αποτρέψει αυτή η κατάσταση να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις για τις αθλητικές διοργανώσεις".

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ