15.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Το επιθετικό φαινόμενο «Προμηθέας» (pics)

Ο Προμηθέας Πατρών ξέρει πώς να συνδυάζει ουσία και θέαμα, κερδίζοντας με μεγάλο «όπλο» του όχι την άμυνα αλλά την επίθεσή του.

Όταν ο Μάκης Γιατράς δήλωνε, στην αρχή της σεζόν, πως «θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ωραίο μπάσκετ και να ευχαριστήσουμε τον κόσμο μας», δεν αστειευόταν. Το παιχνίδι της ομάδας αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή τη λογική. Να παίζει άμυνα όποτε χρειάζεται, αλλά κυρίως να βγαίνει μπροστά και να σκοράρει. Οι Πατρινοί πέρασαν και από τα Τρίκαλα, κερδίζοντας την ομώνυμη ομάδα στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Stoiximan.gr Basket League. Έφθασαν τις πέντε νίκες σε έξι ματς, με τη μοναδική ήττα τους μέχρι στιγμής να είναι στο ΟΑΚΑ από τον -μόνο αήττητο- Παναθηναϊκό. Έβαλαν 87π. και δέχθηκαν 68π., στην τελευταία περίοδο μάλιστα οι Θεσσαλοί κατάφεραν να σκοράρουν μόλις εννέα πόντους. Πρόκειται για την καλύτερη φετινή αμυντική επίδοση του Προμηθέα, σε μία περίοδο, αποδεικνύοντας πως μπορεί και να πιέσει τον αντίπαλο. Εξάλλου, έχει και η άμυνα την ομορφιά της, ειδικά όταν δεν γίνεται αυτοσκοπός και, μην ξεχνάμε, πως η επίθεση ξεκινάει και από την άμυνα, κάτι που ενίοτε εφαρμόζει και ο Προμηθέας με επιτυχία.

Το πατρινό συγκρότημα, βέβαια, δεν θέλει να στηρίζεται στα μετόπισθεν. Σκοράρει φέτος κατά μέσο όρο 83,5π. ανά αγώνα, με τους παίκτες του να μοιράζουν παράλληλα κατά μ.ό. 20 ασίστ. Τους προσπερνούν μόνο οι «πράσινοι», σε αμφότερες τις κατηγορίες, με μ.ό. 86,6π. και 22 ασίστ. Σε μέσο όρο πόντων, τρίτο είναι το Λαύριο (82,17) και τέταρτος ο Ολυμπιακός (81,8), με τους «αιώνιους» να έχουν δώσει πέντε παιχνίδια κι όχι έξι.

Τα αποτελέσματα του Προμηθέα Πατρών στη φετινή Stoiximan.gr Basket League:
ΠΑΟΚ-Προμηθέας Πατρών 73-79
Προμηθέα Πατρών-Γ.Λ. Φάρος 91-80
Πανιώνιος-Προμηθέα Πατρών 80-87
Παναθηναϊκός-Προμηθέα Πατρών 96-64
Προμηθέας Πατρών-Κύμη 93-82
Τρίκαλα BC-Προμηθέα Πατρών 68-87

Πέρυσι και φέτος

Η βασική διαφορά της περσινής ομάδας, που έχασε στις λεπτομέρειες την είσοδό της στα πλέι οφ, εν συγκρίσει με τη φετινή που έχει ξεκινήσει με πέντε νίκες σε έξι αναμετρήσεις είναι μεν η επίθεση (83,5 αντί 71,42), αλλά είναι και οι ασίστ, καθώς πέρυσι οι Πατρινοί έδιναν κατά μέσο όρο 12, ενώ φέτος -όπως προείπαμε- δίνουν 20. Επίσης, ο Προμηθέας σουτάρει με καλύτερα ποσοστά ευστοχίας (53,9% αντί 49,3% στα δίποντα) και κυρίως στα τρίποντα: οι παίκτες του είναι πρώτοι φέτος στην κατηγορία, με 42,2%, ενώ τη σεζόν 2016-2017 είχαν 31,75%. Από την άλλη, περίπου ίδια είναι τα νούμερα σε ριμπάουντ (29,88 - 31,77), κοψίματα (2 - 2,15), κλεψίματα (7,8 - 7) και λάθη (14 - 13).

Στους αγώνες του Προμηθέα Πατρών, μάλιστα, επιτυγχάνονται οι περισσότεροι πόντοι ανά ματς φέτος στο πρωτάθλημα, μ.ό. 163,3π., ενώ ακολουθούν εκείνοι του Ρεθύμνου (158,2) και του Πανιωνίου (156,5), που όμως σκοράρουν πολύ λιγότερο, κατά μέσο όρο 75π. οι Κρητικοί και 70,6 οι «κυανέρυθροι», έχοντας αρνητικό συντελεστή πόντων -49 και -91, αντίστοιχα. Οι παίκτες του Μάκη Γιατρά έχουν φυσικά θετικό, συγκεκριμένα +22, καθώς έχουν σκοράρει συνολικά 501 πόντους κι έχουν δεχθεί 479.

     

«Όπλο» η πολυφωνία

Άλλο ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει φέτος την ομάδα είναι η πολυφωνία της. Είναι χαρακτηριστικό πως πέντε παίκτες της έχουν μέσο όρο πάνω από 10π. (Έβανς 14,3, Φαγέ 14,2, Λίποβι 11, Μιλόσεβιτς 10,33 και Χολ 10,25), ενώ πολύ κοντά είναι ακόμα δύο (ο Γκίκας με 9,8 και ο Σαλούστρος με 8,17). Έτσι, οι πρωταγωνιστές στο σκοράρισμα είναι διαφορετικοί ανά παιχνίδι: με τον ΠΑΟΚ ξεχώρισαν επιθετικά οι Λίποβι 15π., Φαγέ 18π. και Σαλούστρος 15π., με το Γ.Λ. Φάρο οι Γκίκας 13π., Σαλούστρος 15π. και Έβανς 20π., με τον Πανιώνιο ήταν η σειρά των Γκίκα 17π., Τουτζιαράκη 18π. και Μιλόσεβιτς 14π. να επιδείξουν τις επιθετικές αρετές τους, με τον Παναθηναϊκό ο Μιλόσεβιτς είχε 19π., απέναντι στην Κύμη οι Λίποβι σκόραρε 16π. και ο Χολ 17π., ενώ με τα Τρίκαλα BC πέντε ήταν οι «διψήφιοι» (Έβανς 22π., Γκίκας 13π., Φαγέ 12π., Χολ 14π. και Μιλόσεβιτς 13π.).

Ας μην ξεχνάμε, από την άλλη, πως ακόμα δεν έχει μπει εντελώς στην εξίσωση ο χαρισματικός σκόρερ Τρέβορ Ρέλεφορντ, ο οποίος έχασε αγώνες λόγω τραυματισμού.

 

Τελικά, άμυνα ή επίθεση;

Ο Μπέαρ Μπράιαντ, θρύλος του φούτμπολ, είπε κάποτε: «Η επίθεση πουλάει εισιτήρια, αλλά η άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα». Η έκφραση υιοθετήθηκε από πολλούς, τη χρησιμοποίησε και ο Άλεξ Φέργκιουσον για το ποδόσφαιρο, ακούγεται ευρέως και στο μπάσκετ. Η Πατ Σάμιτ, πολυνίκης πρωταθλήτρια στην ιστορία του NCAA, την παράλλαξε κάποια χρόνια αργότερα: «Η επίθεση πουλάει εισιτήρια, η άμυνα κερδίζει αγώνες και τα ριμπάουντ φέρνουν πρωταθλήματα», ενώ ο Μάικλ Τζόρνταν «χρησιμοποίησε» τη μισή, απλώς τονίζοντας: «Η άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα». «Η νίκη σχετίζεται τις περισσότερες φορές με την καλή άμυνα και όχι με την καλή επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζακ Ράμσεϊ.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η φράση που λέει πως η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα. Αναφέρεται στη στρατηγική και, στις ημέρες μας, εφαρμόζεται σε ουκ ολίγους τομείς. «Το μπάσκετ είναι σαν τον πόλεμο: τα επιθετικά όπλα αναπτύσσονται πρώτα και παίρνει κάποιον χρόνο στους αμυνόμενους για να αντιδράσουν», είπε ο Ρεντ Άουερμπαχ, ενώ ο Τζον Μπρέιντι είχε ως μότο: «Να κριτικάρετε την άμυνα και να ενθαρρύνεται την επίθεση». Ο Προμηθέας Πατρών, κατά πώς φαίνεται, επέλεξε το δεύτερο δρόμο και έως τώρα δεν του έχει βγει σε κακό, αφού και το πρόσημο είναι θετικό και οι φίλαθλοι απολαμβάνουν να τον βλέπουν. «Παραμένουμε φιλόδοξοι, αλλά δεν κοιτάμε τόσο το αποτέλεσμα, όσο τον τρόπο με τον οποίον αυτό θα επιτευχθεί», δήλωσε το καλοκαίρι ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, Βαγγέλης Λιόλιος. «Θα πετύχει το εγχείρημα», μας είχε προϊδεάσει ο Μάκης Γιατράς, και απλώς επιβεβαιώνεται.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ