20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Το είδε σαν παιχνίδι Ευρωλίγκας

Το μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ (το μοναδικό σε πρώτο τελικό με ντεζαβαντάζ έδρας κόντρα στο τριφύλλι) προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους των Ερυθρολεύκων που επιφύλαξαν και ανάλογη υποδοχή στους παίκτες κατά την επιστροφή τους στο ΣΕΦ.

Λες και είχαν πάρει το πρωτάθλημα, αλλά αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στις φωτογραφίες από το φαληρικό στάδιο θα δει ότι τα πρόσωπα παικτών και προπονητή του Ολυμπιακού ήταν απίστευτα ήρεμα και ελάχιστα χαμογελαστά.

Αν θέλετε χαμογέλασαν όσο επέβαλλε ο κώδικας καλής συμπεριφοράς για να μην απογοητεύσουν τους οπαδούς τους. Ουσιαστικά οι παίκτες των Πειραιωτών έμειναν συγκεντρωμένοι και μετά τα 40 λεπτά του ΟΑΚΑ, καθώς όχι μόνο ξέρουν ότι δεν έχουν πετύχει τίποτε, αλλά και πως το παιχνίδι της Πέμπτης στο ΣΕΦ είναι πολύ πιο δύσκολο !

Το διπλό επί του Παναθηναϊκού ήταν μόλις το 6ο σε τελικούς πρωταθλήματος με αντίπαλο τους Πράσινους για τον Ολυμπιακό και όμως ήταν το πιο εύκολο και χωρίς οι Πειραιώτες να πιάσουν απόδοση όπως σε άλλες νίκες τους εκεί που ήταν γκράν γκινιόλ. Θυμίζουμε ότι έκαναν για παράδειγμα διπλάσια λάθη από τους πράσινους.

Ομως ήταν μια νίκη αποτέλεσμα πνευματικής προετοιμασίας σε μεγάλο βαθμό και καθαρού μυαλού προπονητή και παικτών που κράτησαν τη σκέψη τους μακριά από την τοξικότητα των τελευταίων ημερών, ακόμα και την ώρα του αγώνα όπου οι άνθρωποι των Ερυθρολεύκων είχαν διαρρεύσει από το ημίχρονο τα έντονα παράπονά τους για τους διαιτητές.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός είχε καλύτερες διαιτησίες από τη συγκεκριμένη ακόμα και σε ήττες του στο ΟΑΚΑ, όμως το βασικό στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του το αντιμετώπισαν σαν παιχνίδι της Ευρωλίγκας και ας μην έπαιζαν οι ρέφερι από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η ψυχολογία που είχαν σε κάθε φάση του αγώνα, σε κάθε δύσκολο σημείο (ακόμα και εκεί που ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 29-19, ή στα σημεία που ένοιωθαν έντονη την αδικία) ήταν παροιμιώδης και θύμισε την εικόνα (ψυχολογικά και πνευματικά) που έχει ο Ολυμπιακός σε αυτό το γήπεδο όταν παίζει ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μετά από το νευρικό ξεκίνημα (όπου είχε 5/20 σουτ) οι φιλοξενούμενοι είχαν  19/32 (δίποντα - τρίποντα). 

Δεν ασχολήθηκαν κατά κόρον με τους διαιτητές και κυρίως δεν άφησαν σε καμία περίπτωση να πειραχθεί το μυαλό τους από όλα τα παρελκόμενα. Συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά και μόνο στο αγωνιστικό πλάνο και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό έργο Σφαιρόπουλου. 

Ο Ολυμπιακός είχε κάθε παίκτη του έτοιμο να προσφέρει ένα λιθαράκι και το παράδειγμα του Μπόγρη είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Παράλληλα ο κόουτς Σφαιρόπουλος έδωσε χρόνο στον Ρόμπερτς (που έχει κάνει τα καλύτερα του παιχνίδια σε αυτό το γήπεδο) παρά την soft άμυνα που παίζει, ενώ επέμεινε (βλέποντας και την κακή βραδιά του Σπανούλη) πολύ στον πιο φορμαρισμένο του παίκτη τον τελευταίο μήνα και ας είναι "αόρατος" στο ΟΑΚΑ. 

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς, τον δικαίωσε για την επιμονή του να τον κρατήσει περισσότερο στον αγώνα έστω και προς το φινάλε με τους μαζεμένους - κρίσιμους - πέντε πόντους την ώρα που οι γηπεδούχοι έκαναν την ύστατη προσπάθεια να μειώσουν. Για τον ελληνικό κορμό τα έχουμε ξαναπεί. Ανεξαρτήτου έκβασης τελικών πρέπει να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί.

Οι πράσινοι είναι αδύνατον να παρουσιαστούν ξανά τόσο κακοί σε κανέναν από τους επόμενους τελικούς και στον Πειραιά το γνωρίζουν. Το πιο δύσκολο κομμάτι την Πέμπτη θα είναι η διαχείριση αυτής της μεγάλης νίκης στο ΟΑΚΑ, που από μόνη της είναι απλά...σκουπίδια.

 

Photo Credit : Eurokinissi

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ