25.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Το δικαίωμα στο όνειρο (pics)

Το νέο σύστημα διεξαγωγής των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, όπως καθιερώθηκε από φέτος από τη FIBA, δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες με μικρή μπασκετική παράδοση να κερδίσουν τη θέση τους στο «χάρτη».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γουινέα. Η χώρα της Δυτικής Αφρικής έχει πιο δημοφιλές άθλημα το ποδόσφαιρο, με τις επιτυχίες της στο μπάσκετ να είναι ανύπαρκτες. Αν και ιδρυτικό μέλος της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης δεν έχει να επιδείξει αξιοπρόσεκτη παρουσία ούτε καν στις διοργανώσεις της ηπείρου. Βρίσκεται στην 111η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είναι 21η σε σύνολο 36 χωρών στην Αφρική, με μόλις πέντε παρουσίες στο Αφρομπάσκετ από το 1962 έως σήμερα. Το 2017, μάλιστα, επέστρεψε στη διοργάνωση μετά το 1985, αλλά έμεινε 16η και τελευταία.

Στους πρώτους τρεις αγώνες της στα προκριματικά, στον Α’ Όμιλο της Αφρικανικής Ζώνης, γνώρισε τρεις ήττες από την Τυνησία, το Καμερούν και το Τσαντ, με μ.ό. 37,3 πόντους! Η κατάσταση δεν φαίνεται ιδανική στη Γουινέα κι, όμως, στη χώρα πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι επόμενοι αγώνες θα γίνουν στο Ράντες, με τον Νταουντά Βίνσον Κόντε να δεσμεύεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της FIBA για καλύτερες εμφανίσεις τους: «Θα πάμε στην Τυνησία για να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να δείξουμε στους φιλάθλους μας και τους χορηγούς μας, πίσω στην πατρίδα, πως το μπάσκετ στη Γουινέα έχει μέλλον. Ο στόχος μας είναι να δείξουμε σε όλους πως μπορούμε να περάσουμε στον επόμενο προκριματικό γύρο και παράλληλα να αποδείξουμε πως το άθλημα αξίζει να έχει θέση στην ποδοσφαιρόφιλη χώρα μας».

Η πρόκριση δεν είναι αδύνατη, απλώς δύσκολη. «Φυσικά έχουμε την ευκαιρία μας να περάσουμε στον επόμενο γύρο. Στους προηγούμενους αγώνες μας στα προκριματικά είχαμε πολλούς νέους παίκτες. Έχουμε καινούρια ομάδα και δεν προλάβαμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Τώρα, μπορούμε να ονειρευόμαστε για τη "μεταμόρφωση" της Εθνικής. Η πρόκρισή μας θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του μπάσκετ στη χώρα. Εάν μπορούμε; Σίγουρα, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στους επόμενους αγώνες μας και φυσικά αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε. Δεν θα πάμε στην Τυνησία απλώς για να δώσουμε το παρών», εξήγησε ο 25άχρονος φόργουορντ.

Η συμμετοχή της Γουινέας στα προκριματικά αποτελεί μεγάλη υπόθεση για τη χώρα, αλλά η πρόκριση στον επόμενο γύρο θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο εγχώριο μπάσκετ. «Είναι τρελό, εάν σκεφτείς πως μέχρι πριν από δύο χρόνια κανείς δεν μας υπολόγιζε. Αλλά τώρα, με τα προκριματικά, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες. Θέλουμε να "μεταμορφώσουμε" το μπάσκετ στη χώρα. Είναι ευλογία που παίρνουμε μέρος στα προκριματικά και διεκδικούμε κάτι τόσο μεγάλο για τη Γουινέα. Όταν παίζεις για τη χώρα σου, δεν παίζεις για εσένα. Παίζεις για την οικογένειά σου, τους φίλους σου, σε βλέπει ολόκληρος ο κόσμος. Είναι τιμή. Δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο στον αθλητισμό από το να είσαι μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας σου. Το να παίζω στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σημαίνει τα πάντα για εμένα. Με κάνει υπερήφανο. Υπηρετώ την πατρίδα μου με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ», συμπλήρωσε ο διεθνής παίκτης της Κονιάκ, η οποία συμμετέχει στην τέταρτη κατηγορία του γαλλικού μπάσκετ.

Κλείνοντας, μίλησε για τη συνύπαρξή του στην Εθνική με τον αδερφό του, Τζορτζ Μαχάτμα Γκάντι Κόντε. «Λατρεύω να παίζω μαζί με τον αδερφό μου. Πρόκειται για μια εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια», τόνισε σχετικά ο Νταουντά Βίνσον Κόντε.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ