19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Βασιλόπουλο ο “Τελειωμένος” και ο “Αδικημένος”

Θα μπορούσε ο παραπάνω τίτλος να παραπέμπει σε ταινία γουέστερν (όπως "Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος") αλλά δεν είναι. Πρόκειται για την ιστορία τριών ανθρώπων, πρώην παικτών του Ολυμπιακού και νυν της ΑΕΚ που η μοίρα τους φέρνει να διεκδικούν ένα κύπελλο απόψε.

Οταν - ιδιαίτερα οι δύο (Βασιλόπουλος και Μαυροειδής) - φεύγοντας πρωταθλητές Ευρώπης από τους Ερυθρόλευκους δεν ήξεραν καλά καλά αν θα ξαναπαίξουν μπάσκετ  !  Ο τρίτος (Καββαδάς) απλά δεν μπόρεσε να καθιερωθεί επί εποχής Γιάννη Σφαιρόπουλου και σαφώς θέλει να δείξει ότι άξιζε περισσότερων ευκαιριών.

ΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ (ΠΟΤΕ) ΒΑΤΡΑΧΟΣ

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Μαϊου 2012 και η ώρα κόντευε μεσάνυχτα στο Σινάν Ερντέμ της Κωνσταντινούπολης. Ομως το Βασιλόπουλο δεν έγινε φτωχό (όπως η σταχτοπούτα στο ομώνυμο παραμύθι όπου τα μεσάνυχτα τελείωναν τα μάγια της καλής νεράιδας).

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ίσως ο πιο άτυχος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, ζούσε την απόλυτη αποθέωση στον πιο συναρπαστικό τελικό στην ιστορία του κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Ολυμπιακό του Ντούσαν Ιβκοβιτς να έχει επιστρέψει από το -19 και να έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με το καλάθι του Πρίντεζη στην εκπνοή (62-61).

Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Γιώργο Πρίντεζη την ώρα που έχουν πάει να σηκώσουν το κύπελλο γυρίζουν και φωνάζουν τον καλό τους φίλο και από τους πιο παλιούς παίκτες και ας μην είχε παίξει ούτε λεπτό. Αυτή ήταν ίσως η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Παναγιώτη Βασιλόπουλου (μαζί με τον θρίαμβο της εθνικής στο Βελιγράδι το 2005) και σίγουρα η πιο δυνατή συναισθηματικά.  

 

Φεύγοντας από τον Ολυμπιακό με άλλα δύο χειρουργεία από τον Λάκη Νικολάου (καθώς στο πρώτο πήρε μικρόβιο ο οργανισμός του) ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος πέρασε από Βαγιαδολίδ, Ερμή Πειραιά, Κηφισιά, Κόροιβο Αμαλιάδας, Κολοσσό Ρόδου και εφέτος Αρη και εσχάτως ΑΕΚ. Απόψε θα βρεθεί για πρώτη φορά και πάλι σε τελικό που θα μπορεί να αγωνιστεί από το 2010, όταν είχε παίξει στο Ελληνικό στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 68-64 με τους Ερυθρόλευκους να επιστρέφουν στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια (και το κύπελλο του 2002).  Το 2012 στην Πόλη ήταν ο τελευταίος νοκ άουτ τελικός που βρέθηκε σε ομάδα (καθώς ακολούθησαν και οι πέντε τελικοί με τον Παναθηναϊκό στην Α1 την ίδια σεζόν) αλλά στον πάγκο χωρίς να μπορεί να αγωνιστεί. 

Εξι χρόνια μετά, σήμερα στο Ηράκλειο θα είναι εκεί και μπορεί να παίξει και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο. Ισως πιο εντυπωσιακό ακόμα και από την ίδια τη συμμετοχή του είναι τα δεκάδες μηνύματα χθες στο διαδίκτυο αλλά στα αθλητικά σάιτ από τους φίλους του Ολυμπιακού όταν δημιουργήθηκε αρχικά ένα θέμα για το αν έχει δικαίωμα συμμετοχής ή όχι στον τελικό (επειδή είχε παίξει με άλλη ομάδα - Αρης - στην ίδια διοργάνωσης σε προηγούμενη φάση, στον ημιτελικό).

"Αυτό το παλλικάρι αξίζει τα καλύτερα και το σεβασμό μας και ακόμα και να μην έχει δικαίωμα θα πρέπει η ομάδα μας να του επιτρέψει. Είναι πάνω από όλα τρομερός άνθρωπος και μεγάλος αθλητής που τίμησε και την ομάδα μας" ήταν το νόημα των μηνυμάτων που ίσως ξαναλέμε, έχουν μεγαλύτερη σημασία ακόμα και από το γεγονός ότι θα δώσει το αγωνιστικό παρόν. Σε μια εποχή τέτοιας πόλωσης μεταξύ των οπαδών των ομάδων, η εκτίμηση και ο σεβασμός στο όνομα του Παναγιώτη Βασιλόπουλου είναι το μεγαλύτερο παράσημο γι' αυτόν.

"ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΙΞΕΙΣ ΜΠΑΣΚΕΤ"

Η ατάκα αυτή γύριζε αρκετό καιρό στο μυαλό του Δημήτρη Μαυροειδή. Οταν ήταν πιο  νέος ήθελε να γίνει γιατρός, όντας και φοιτητής ιατρικής, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αντί για το αγαπημένο του μπάσκετ για σχεδόν 20 μήνες θα ήταν μακριά από αυτό και θα ασχολιόταν με τους γιατρούς !

Στις 3/3/2013 ο διεθνής σέντερ αγωνιζόταν για τελευταία φορά με τη φανέλα του Ολυμπιακού (στην Καβάλα) καθώς λίγες μέρες μετά υποβλήθηκε σε επέμβαση από τον γιατρό του Ολυμπιακού Γιώργο Παπαγιαννόπουλο. 

Το πρόβλημα του σέντερ του Ολυμπιακού στο γόνατο ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς υπήρχε βλάβη στο χόνδρο και ο μηνίσκος ήταν εκφυλισμένος και ο στόχος ήταν μεταξύ άλλων να αναπλαστεί ο χόνδρος, αν και σε παρόμοιες καταστάσεις δεν είναι δεδομένη η 100% αποκατάσταση και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα στο μέλλον. Οπως και έγινε αφού η αποθεραπεία δεν πήγε καλά και τα νέα για τον Δημήτρη ήταν κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.  Η ειρωνεία της μοίρας, στέφθηκε και αυτός - όπως ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος - πρωταθλητής Ευρώπης στο Λονδίνο με τον Ολυμπιακό χωρίς φυσικά να μπορεί να αγωνιστεί και μερικούς μήνες μετά έλυσε το συμβόλαιό του με τους Ερυθρόλευκους (με παράλληλη υπογραφή ρήτρας εμπιστευτικότητας μάλιστα).

 Οι περισσότεροι του είχαν πει ότι δύσκολα θα ξαναπαίξει μπάσκετ, αλλά η γνωριμία του με τον νυν πρόεδρο του Πανιωνίου και ορθοπεδικό στο επάγγελμα, Σταύρο Αλευρογιάννη άλλαξε όλη του τη ζωή. Με την πρωτοποριακή μέθοδο των βλαστοκυττάρων το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και εκτός του γιατρού τον πίστεψε και η Κηφισιά και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και στις 12/10/2014, ξαναπαίζει σε επίσημο αγώνα με τη φανέλα της Κηφισιάς, κόντρα στον Παναθηναϊκό !

Κορυφαίος παίκτης του πρώτου γύρου, τρομερό πρωτάθλημα (2014-15) και τη δεύτερη σεζόν μένει στα Βόρεια Προάστεια, αλλά λίγο πιο χαμηλά στο ΟΑΚΑ όπου παίζει πλέον για την ΑΕΚ μετα τις πρώτες αγωνιστικές στην Κηφισιά. Καθιερώνεται και εφέτος είναι και πάλι από τους καλύτερους παίκτες της Ενωσης. Απόψε θα βρεθεί και αυτός στον πρώτο του τελικό μετά το 2013 και στον οποίο όμως θα μπορεί να προσφέρει αισιοδοξώντας να σηκώσει και πάλι το κύπελλο. 

ΗΘΕΛΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Ο Βασίλης Καββαδάς γνωρίστηκε με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον Πανιώνιο και όταν τον ξαναβρήκε στον Ολυμπιακό (0 νεαρός είχε υπογράψει πενταετές συμβόλαιο με τους Ερυθρόλευκους τον Νοέμβριο του 2013, αλλά τελικά αυτό λύθηκε το 2016) πίστεψε ότι εδώ είναι η ευκαιρία του. Ο ίδιος ήθελε περισσότερες, ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν είχε δει αυτά που θα ήθελε από τον υψηλόσωμο σέντερ και έτσι έπαιξε την περίοδο 2015-16 δανεικός στον Αρκαδικό όπου μάλιστα μια χαμένη του βολή στην εκπνοή του αγώνα με τον Κόροιβο έκρινε όλη την κατηγορία (καθώς η ομάδα του δεν κέρδισε με δύο πόντους ώστε να υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας) !

Εφυγε πικραμένος από τον Ολυμπιακό καθώς πίστευε ότι άξιζε την ευκαιρία και σήμερα θα έχει πολύ μεγάλο κίνητρο να το αποδείξει και στο παρκέ.

 

Πέραν αυτών των τριών προσώπων και του κοινού παρανομαστή του Ντράγκαν Σάκοτα (ο κόουτς της Ενωσης είχε παίξει τελικό κυπέλλου και με τον Ολυμπιακό το 2004) υπάρχουν και δύο συγγένειες. Ο Γιάννης Αγραβάνης (που δεν παίζει βέβαια πολύ στην ομάδα της ΑΕΚ) θα ήθελε να βρει απέναντί του απόψε τον αδελφό του Δημήτρη ο οποίος πήρε το όσκαρ ατυχίας και έχει χάσει όλη τη χρονιά λόγω τραυματισμού. Ο δε Δημήτρης Μωραϊτης επίσης της Ενωσης, ένα από τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ είναι γιος του πρώην άσου του Ολυμπιακού Κώστα Μωραϊτη.

 

Photo Credit: Eurokinissi

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ