16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το «αύριο» του μπάσκετ στην Πάτρα (vid+pics)

[wpvp_player src=https://basketa.gr/wp-content/uploads/2019/01/videou16-15486905781.mp4 width=640 height=360 splash=https://basketa.gr/wp-content/uploads/2019/01/videou16-15486905781.jpg][wpvp_player src=https://basketa.gr/wp-content/uploads/2019/01/videou16-15486905781.mp4 width=640 height=360 splash=https://basketa.gr/wp-content/uploads/2019/01/videou16-15486905781.jpg][wpvp_player src=https://basketa.gr/wp-content/uploads/2019/01/videou16-15486905781.mp4 width=640 height=360 splash=https://basketa.gr/wp-content/uploads/2019/01/videou16-15486905781.jpg]

Μεγάλο διεθνές τουρνουά, με τη συμμετοχή των ομάδων Παίδων της Ρεάλ Μαδρίτης, του Ερυθρού Αστέρα και της Στελατζούρα, θα διοργανώνει στην Πάτρα ο Προμηθέας.

Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν το διάστημα 1-3 Μαρτίου στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του αχαϊκού συγκροτήματος στον Καστελλόκαμπο, με το παρών να δίνουν μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του μπάσκετ, που αναμένεται να αποτελέσουν το «αύριο» του αθλήματος. «Την 1η Μαρτίου θα έχουμε τουρνουά που οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, U16, θα είναι στην Πάτρα. Η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ερυθρός Αστέρας και η Στελατζούρα θα είναι στην Πάτρα. Οι τρεις πιο δυνατές ομάδες στο U16 θα είναι στην Ελλάδα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, να καταλάβουν οι παίκτες πού βρίσκονται και να τους προετοιμάσουμε για το μέλλον, ώστε η επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ να δίνει έμφαση στα νέα παιδιά. Με οργάνωση, πλάνο και όραμα. Θα έρθουν και κανάλια από τις ΗΠΑ για να δείξουν το γεγονός. Εάν δεν έχουμε πλάνο και όραμα δεν θα καταφέρουμε τίποτα», ανέφερε ο Βαγγέλης Λιόλιος στο περιθώριο της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα (28/01) στον ξενώνα του ιδρύματος «Δημητρίου και Λιλής Σταυροπούλου».

«Είμαστε χαρούμενοι που την 1η Μαρτίου, την πρώτη ημέρα της άνοιξης για εμάς -θα ήθελα να πιστεύω- θα καταφέρουμε να δώσουμε τα φώτα ολόκληρης της Ευρώπης στην Πάτρα. Στον πυρήνα των αθλητών, με αθλητές ομάδων U16. Αυτοί είναι που πρέπει να φτιάξουν το χαρακτήρα τους και όχι μέσω μάνατζερ. Να μη φθάσουν στα 18 και στα 24 και να είναι ταλέντα, αλλά παίκτες. Από τη μεριά μου, θέλω να καλέσω όλους όσοι ενδιαφέρονται για το "αύριο" του ελληνικού μπάσκετ. Όσους θέλουν να εκφράσουν το "αύριο" του ελληνικού μπάσκετ. Εμείς θα κάνουμε πράξεις και βήματα. Εμείς θα κάνουμε πράγματα. Το χόμπι μας στην Ελλάδα είναι να γκρινιάζουμε και να φταίνε οι άλλοι. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και μας τρελαίνει να βρίσκονται στο χώρο άνθρωποι που δεν αγαπούν αυτό που κάνουν. Και θα προχωρήσουμε με τον δικό μας τρόπο, με πράξεις», συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέα Πατρών.

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ανέφερε: «Όταν ανακοινώθηκε η συνέντευξη Τύπου άλλα πράγματα ήθελα να πω. Όταν ανακοινώθηκε η συνέντευξη Τύπου δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα αναφορικά με το τι θα ειπωθεί. Εντυπωσιάστηκα και στενοχωρήθηκα, γιατί έλεγε κόσμος να βγει να τα πει ο Λιόλιος για τη διαιτησία. Να βγει να τα πει για τους μάνατζερ και τα γερασμένα μυαλά που διοικούν το μπάσκετ. Με στενοχώρησε αυτό. Τα βιώνουμε και τα ζούμε καθημερινά. Τι θα κάνουμε, όμως, θα γίνουμε γραφικοί με συνεντεύξεις Τύπου; Αυτό είναι που θέλει το ελληνικό μπάσκετ; Αυτό είναι το πρόβλημά μας; Όλα αυτά τα ξέρουμε και τα ζούμε. Να κάνει συνέντευξη Τύπου για αυτό ο Προμηθέας. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι πως ο κόσμος θέλει αίμα στην αρένα. Είναι σύνηθες από όλους να γκρινιάζουν και να προβάλουν το άσχημο. Να μην έχουμε προτάσεις και να λέμε τι κακό συμβαίνει. Μέσα από την κοινωνία βγαίνουν όλα και τα ζούμε καθημερινά. Αυτό είναι η λύση, να καταγγείλουμε; Αυτό που έχω μάθει είναι πως η λύση δεν είναι να καταγγείλλεις το σκοτάδι, αλλά να ανάψεις το φως, τα λόγια. Με στενοχώρησε που δεκάδες άνθρωποι ζητούσαν καταγγελίες. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Βλέπουμε τι συμβαίνει στο μπάσκετ. Όλοι το ξέρουμε. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το ελληνικό μπάσκετ μέρα με τη μέρα μπαίνει σε τέλμα και γεράσκει. Μέρα με τη μέρα οδηγείται προς τα πίσω, γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Τα επιμέρους προβλήματα θα τα λύσουμε μόνοι μας. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει κανέναν προσανατολισμό και όραμα. Βρείτε μου μία ομάδα από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στην Ελλάδα με τριετές πλάνο. Δεν μιλάμε για δεκαετές, θα γελάσουμε. Υπάρχει; Καμία! Απλά διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας. Μπαίνουμε σε τέλμα χωρίς όραμα. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε αφήσει χώρο στις μικροομάδες να κάνουν το δικό τους μαγαζάκι. Εμείς φταίμε, εμείς θα δώσουμε τη λύση. Με στενοχώρησαν αυτά που άκουγα, γιατί όλοι ζητούσαν αίμα στην αρένα. Δεν θα κάνουμε ποτέ συνέντευξη Τύπου για τέτοια θέματα. Άλλος είναι ο στόχος μας, πώς θα δούμε το "αύριο". Θα κάνουμε πράξεις. Χάρηκα πολύ χθες (27/01) που είδα το παιχνίδι με το Περιστέρι και είδα τον Καράμπελα να παίζει πολύ. Στενοχωρήθηκα που έγινε πρώτη είδηση. Είναι κατάντια για το ελληνικό μπάσκετ να παίζει 17χρονος και να γίνεται πρώτη είδηση. Η απάντησή μας για το μέλλον και το άσχημο παρόν που βιώνουμε είναι να δούμε το μέλλον. Θέλουμε να δώσουμε ένα όραμα και να μην βλέπουμε κόσμο να αδιαφορεί και μπάσκετ που θα παίζουν ξένοι και όχι Έλληνες. Αυτό είναι το νόημα για εμάς. Θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία φουρνιά σπουδαίων Ελλήνων. Δείτε τι μέλλον θα έχουμε σε πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Το έχετε σκεφτεί; Ο σχεδιασμός όλων είναι να δούμε τι θα γίνει φέτος. Αυτό δεν είναι πλάνο, αυτό είναι ότι ήρθαμε μέχρι να φύγουμε. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι πως έχουμε δημιουργήσει ιδιόκτητα γήπεδα που αθλούνται μόνο οι αθλητές των ακαδημιών μας. Σε αυτούς ρίχνουμε βάρος και σε αυτούς θα επικεντρώσουμε παράλληλα με την ανδρική ομάδα. Για να φτιάξεις υποδομές και το "αύριο" δεν θέλει χρήματα, θέλει χρόνο, υπομονή και μεράκι για να δεις κάτι που θα φτιαχτεί σε πέντε χρόνια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό που πετύχαμε».

https://www.youtube.com/watch?v=IrKWv5Mxesw

Όσον αφορά στο εάν η προσπάθειά τους έχει βρει συμμάχους, εξήγησε: «Τον τελευταίο χρόνο μας έκανε καλό η επαφή στο Basketball Champions League. Συνειδητοποιήσαμε γιατί κάποιες χώρες μάς προσπερνούν. Δίνουν έμφαση στο μέλλον τους επενδύοντας σε νέους αθλητές, μέσα από σωστή προσέγγιση. Είναι και ένας βασικός λόγος που ήρθαμε σε επαφή με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έχουμε προσωπική σχέση, όπως και με τις άλλες ομάδες. Στη χώρα είμαι σίγουρος πως όλοι αυτό ψάχνουν, ξέρουν ποιο είναι το μέλλον. Αυτό που λείπει, όμως, είναι ότι κάποιος πρέπει να βγει μπροστά. Το ξέρουμε. Δεν είναι μυστικά όλα αυτά. Αυτά τα βιώνουμε κάθε ημέρα, εν γνώσει μας. Είμαστε μέλη της ελληνικής κοινωνίας, ξέρουμε ποια είναι τα καλά και τα κακά. Όσο υποστηρίζεις τα αρνητικά, τα γιγαντώνεις. Βεβαίως, κουβεντιάζουμε με άλλες ομάδες και είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η επόμενη ημέρα. Οι πιο πολλοί λένε ότι είναι αδύνατο. Δεν είναι έτσι. Εάν θέλεις κάτι πολύ το κάνεις».

Ρωτήθηκε για το εάν θεωρεί πως ο Προμηθέας Πατρών λειτουργεί ως «πρέσβης» και απάντησε: «Θα απαντήσω μέσα από την καρδιά μου. Δεν είμαστε πολιτικοί ούτε διπλωμάτες. Τον Προμηθέα τον θυμάμαι από τα τοπικά, όταν πολλοί δεν μας θυμόντουσαν. Σέβομαι πιο πολύ τους παράγοντες των τοπικών. Δεν είμαστε πρεσβευτές. Είναι τόσες οι ομάδες στην Ελλάδα, που έχουν τη θέληση απλά δεν έχουν τη δυνατότητα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα. Φυσικά και δεν μονοπωλούμε εμείς την αλήθεια. Αυτή είναι η άποψή μας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ