Σειρά αφιερωμάτων στις 14 ομάδες που συμμετείχαν στην Basket League ξεκίνησε ο ΕΣΑΚΕ. Η αρχή έγινε με την νεοφώτιστη Δόξα Λευκάδας που έγινε η πρώτη ομάδα που υποβιβάστηκε.
Ειδική αναφορά γίνεται στους κορυφαίους της Δόξας μέσα στην σεζόν και τα ρεκόρ που επετεύχθησαν.
Αναλυτικά:
Η Δόξα Λευκάδας ήταν η τρίτη νεοφώτιστη ομάδα του πρωταθλήματος και εκείνη που κλήθηκε να καλύψει το κενό που δημιούργησε η αποχώρηση της Κηφισιάς. Παράλληλα είναι η πρώτη εκπρόσωπος των νησιών του Ιονίου Πελάγους στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ. Η χρονιά για τους νησιώτες άρχισε με... σπριντ ώστε να προλάβουν να είναι έτοιμοι στην πρεμιέρα όμως το ξεκίνημά τους ήταν ονειρεμένο, καθώς στην πρώτη τους παρουσία στη λίγκα στις 8/10/2016 επικράτησαν του ΠΑΟΚ στη Λευκάδα με 84-78. Μάλιστα δύο εβδομάδες αργότερα παραλίγο να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο... θόρυβο όταν έφτασαν ένα σουτ (το τρίποντο που έβαλε ο Γκριν) μακριά από τη νίκη κόντρα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό!
Το φινάλε του πρώτο γύρου βρήκε τη Δόξα στη 14η θέση αλλά με μία μόλις νίκη διαφορά από την 9η. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη με τους νησιώτες να κάνουν ρεκόρ 1-12 στον δεύτερο γύρο και να γνωρίζουν τον υποβιβασμό.
Η Δόξα «έγραψε» και δύο αρνητικά ρεκόρ στη σεζόν. Αυτό με τις περισσότερες συνεχόμενες ήττες καθώς μέτρησε οκτώ διαδοχικές από τις 21/1/17 ως και τις 11/3/17, αλλά και αυτό με τα περισσότερα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα έχοντας έξι σερί εντός έδρας ήττες από τις 26/11/16 ως και τις 4/3/17.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 4 νίκες - 22 ήττες - 14η θέση.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τα ηνία της ομάδας στην πρώτη της παρουσία στη λίγκα ανέλαβε ο Χάρης Μαρκόπουλος, που μετά από δύο χρόνια στην Αμαλιάδα και τον Κόροιβο «μετακόμισε» λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα. Ο Μαρκόπουλος αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία στις 17/2 μετά από την ήττα από τον Παναθηναϊκό Superfoods έχοντας ρεκόρ 3-15. Στη θέση του προωθήθηκε ο Φώτης Τακιανός, τεχνικος της ομάδας και στην Α2 αλλά rookie στην STOIXIMAN.GR Basket League. Το δικό του «κοντέρ» έγραψε μία νίκη, αυτή επί του Απόλλωνα Carna αλλά και επτά ήττες.
Ο ΜVP: Ο Σάνον Σκοτ ήταν ο ένας από τους δύο ξένους που έμεινε όλη τη σεζόν στη Λευκάδα και ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας 273 μονάδες στο ranking τελειώνοντας με 8 πόντους, 4,3 ριμπάουντ, 4,1 ασιστ και 2 κλεψίματα ανά αγώνα. Ωτσόσο ο Ιβάν Μάρας που αγωνίστηκε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος είχε 18,8 μ.ό. στο ranking στους 10 αγώνες που συμμετείχε. Ο Σκοτ τελείωσε τη σεζόν ως δεύτερος κορυφαίος πασέρ στο πρωτάθλημα, πρώτος «κλέφτης», αλλά και τρίτος στα λάθη.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Ντέζμιν Ουέλς αποχώρησε μετά από εννέα αγώνες έχοντας 16,8 πόντους ανά αγώνα, ο Ιβάν Μάρας που τελείωσε τη σεζόν είναι 15 πόντους, όμως συνολικά πρώτος σκόρερ της σεζόν ήταν ο Τζάστιν Ρόμπινσον με 226 πόντους σε 19 αγώνες (11,9 μ.ό.).
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Μέλσαμ Μπασάμπε μέχρι να αποχωρήσει είχε 8,9 ριμπάουντ στα 11 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Εκείνος όμως που έφτασε εν τέλει σε τριψήφιο αριθιμό ριμπάουντ ήταν ο Σάνον Σκοτ με 112 (4,3 α.α.) σε 26 παιχνίδια.
Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Σάνον Σκοτ με τις 106 ασιστ συνολικά ή 4,1 ανά παιχνίδι δεν ήταν απλώς ο πρώτος πασέρ της Δόξας τη φετινή σεζόν αλλά αναδείχθηκε και δεύτερος κορυφαίος συνολικά στο πρωτάθλημα πίσω από τον Νικ Καλάθη.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στο πρώτο παιχνίδι του 2017, στις 7/1 στο Ρέθυμνο ο Γιάννης Ψαθάς... έσπασε τα κοντέρ. Ο φόργουορντ της Δόξας έκανε ρεκόρ καριέρας με 27 πόντους (κορυφαία επίδοση Έλληνα παίκτη φέτος) με 10/10 δίποντα και 12/13 συνολικά εντός παιδιάς. Στους 27 πόντους σταμάτησε και ο Ντέζμιν Ουέλς στην 3η αγωνιστική απέναντι στον Ολυμπιακό στη Λευκάδα.
Τα 15 ριμπάουντ που μάζεψε ο Μέλσαμ Μπασάμπε στην Αμαλιάδα κόντρα στον Κόροιβο είναι η καλύτερη επίδοση για παίκτη της Δόξας και μία από τις 10 καλύτερες στο φετινό πρωτάθλημα.
Παρότι σε τρία παιχνίδια της Δόξας τρεις διαφορετική παίκτες (αντίπαλοι) τελείωσαν με 11 πόντους (Μπράουν, Σπανούλης, Λ. Χολ) η καλύτερη επίδοση για τους νησιώτες ήταν οι 8 που μοίρασε ο Σάνον Σκοτ στην εκτός έδρας ήττα από τον Άρη.
Photocredits: Eurokinissi