19.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Το αφεντικό τρελάθηκε

Η μεταγραφή του Κιθ Λάνγκφορντ στην ΑΕΚ, όταν φυσικά ολοκληρωθεί, θα είναι η πιο σπουδαία από αυτές που έχει κάνει ο Μάκης Αγγελόπουλος στα πέντε χρόνια που ασχολείται με την ομάδα. Το αν θα είναι και η καλύτερη όσον αφορά τη σχέση κόστους και προσφοράς του αθλητή, θα φανεί στο γήπεδο, που είναι ο καθρέφτης των πάντων.

Όμως σίγουρα είναι η πιο ηχηρή μεταγραφή που έχει κάνει όχι μόνον ο Αγγελόπουλος, αλλά και η ΑΕΚ ως οργανισμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ξένος παίκτης με το "βαρύ" βιογραφικό του Λάνγκφορντ έχει να έρθει στην Ένωση από την εποχή των Άντονι Μπούι, Ιμπραΐμ Κουτλουάι και Άριαν Κόμαζετς στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια δηλαδή.

Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, το timing της πραγματοποίησης αυτής της μεταγραφής, ελάχιστα 24ωρα μετά τη λύση της συνεργασίας της ΑΕΚ με τους δύο κατά τεκμήριο καλύτερους Έλληνες παίκτες της, τον Ντούσαν Σάκοτα και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Διότι ακούστηκαν διάφορα μετά τις δύο εν πολλοίς αιφνιδιαστικές (ειδικά όσον αφορά τον Σάκοτα) αποφάσεις της ΚΑΕ.

Επειδή και οι δύο περιπτώσεις είχαν και οικονομική διάσταση (υπήρχαν σημαντικές οφειλές προς τους δύο παίκτες, που έπαιξαν το ρόλο τους ειδικά στην περίπτωση του Σάκοτα, ενώ σε ό,τι αφορά τον Λαρεντζάκη υπήρξε πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε αυτά που ζήτησε κάποια στιγμή ο παίκτης για να επεκτείνει το συμβόλαιό του και σε αυτά που του έδινε η ΚΑΕ), κάποιοι είπαν και πολλοί περισσότεροι υπαινίχθηκαν στη δημόσια σφαίρα (που δεν είναι απαραίτητα δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και αναρτήσεις στα social media) ότι η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Παραβλέποντας μάλιστα το ότι οι πραγματικοί λόγοι, για τους οποίους έφυγαν οι δύο παίκτες ήταν άλλοι. Ο Σάκοτα δεν ταίριαζε ηλικιακά στην ανανέωση του ελληνικού κορμού, που επιχειρείται-το είπε κι ο ίδιος άλλωστε. Ο δε Λαρεντζάκης ήθελε να μείνει του χρόνου ελεύθερος και η ΑΕΚ δεν ήθελε να τον χάσει δίχως να αποκομίσει κάτι από αυτόν.

Μπορεί, λοιπόν, να εικάσει κανείς με σχετική ασφάλεια ότι το αφεντικό... τρελάθηκε με όλα αυτά. Και θέλοντας να διαψεύσει τις Κασσάνδρες και να δηλώσει παρών, έκανε άμεσα τη ρελάνς με τον Λάνγκφορντ.

Έναν παίκτη που είχε προταθεί εδώ και μέρες, αλλά η απόφαση για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση μαζί του και να αποκτηθεί πάρθηκε τα τελευταία 24ωρα. Έναν παίκτη που μπορεί να μην πάρει τα 500 χιλιάρικα που εισέπραξε πέρυσι από τον Παναθηναϊκό, σίγουρα όμως θα έχει συμβόλαιο μεγαλύτερο από αυτά που σχεδίαζε να δώσει φέτος ο Μάκης Αγγελόπουλος και αποτελεί υπέρβαση για το μπάτζετ της ΑΕΚ. Υπέρβαση η οποία, με βάση την κοινή λογική, δεν θα μπορούσε να γίνει αν υπήρχε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Το θέμα από εδώ και πέρα και όταν ο Λάνγκφορντ στείλει υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του, είναι πόσα απίδια θα πιάσει ο σάκος στο παρκέ. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η ΑΕΚ θα αποκτήσει και τον Κέντρικ Ρέι (ένα διαδικαστικό θέμα, που δεν είναι τα δύο ban από τη FIBA, τα οποία θα αρθούν σύντομα, καθυστερεί την ολοκλήρωση της μεταγραφής του και θα χρειαστεί να περάσουν μερικές μέρες για να διευθετηθεί). Έναν εξαιρετικό παίκτη, ο οποίος είναι λίγο άτυχος, διότι η δική του μεταγραφή σκιάζεται από αυτή του Λάνγκφορντ και δεν θα κάνει τον πάταγο που θα έκανε σε άλλη περίπτωση. Έναν παίκτη που παίζει στην ίδια θέση με τον Λάνγκφορντ, είναι δηλαδή σούτινγκ γκαρντ. 

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου πάει να κάνει ένα ενδιαφέρον πείραμα στην περιφερειακή γραμμή της ΑΕΚ, την οποία στελεχώνει με δύο "πολυβόλα" πρώτης γραμμής, ικανά να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα (Λάνγκφορντ, Ρέι), αλλά και μόνον έναν καθαρό πόιντ γκαρντ. Τον Νίκο Γκίκα. Τον ρόλο του ψηλού πόιντ γκαρντ, που αναζητούσε, θα πάρει τελικά ο Χάουαρντ Σαντ Ρος, ο οποίος στην άμυνα έτσι κι αλλιώς τις περισσότερες φορές μάρκαρε τον αντίπαλο πλέι μέικερ και πέρυσι επί Μπάνκι, ενώ στην επίθεση μπορεί να κατεβάσει την μπάλα και να οργανώσει το παιχνίδι, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός ρόλος του. Ή τουλάχιστον ο ρόλος που είχε συνήθως όταν ήρθε στην Ελλάδα. 

Ο Ρέι μπορεί να βοηθήσει κι αυτός στην οργάνωση, ο Τολιόπουλος είναι επίσης combo guard, όμως καθαρός πλέι μέικερ είναι μόνον ο Γκίκας. Μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό. Είναι γεγονός πάντως πως ο Σαντ Ρος θα είναι η "κόλλα", με την οποία θα κολλήσουν (σωστά ή λάθος, από αυτόν εξαρτάται) όλα τα κομμάτια τους παζλ της περιφερειακής γραμμής της ΑΕΚ. Και πως αν οι Λάνγκφορντ και Ρέι "δέσουν" μεταξύ τους, οι αντίπαλες άμυνες θα... αναστενάξουν. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ