20.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Το ασχημόπαπο που γίνεται κύκνος

Οταν το καλοκαίρι του 2015 ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την απόκτηση (για τρία χρόνια) του 21χρονου Νίκολα Μιλουτίνοφ πολλοί απόρησαν γιατί να πάρει έναν τρίτο ψηλό πίσω από δύο θηρία που είχε τότε στη φρόντ λάιν, όπως οι Αμερικανοί Οθέλο Χάντερ και Πάτρικ Γιάνγκ.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι (οι οποίοι είναι δεδομένο ότι παρακολουθούν τα μπασκετικά δρώμενα και ασχολούνται αρκετά με το ευρωπαϊκό - και όχι μόνο - μπάσκετ πρώτα από όλα σαν φίλαθλοι) δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους, ενώ στα ψιλά της ειδησεογραφίας εκείνη την εποχή, υπήρχε η δήλωση του  - τότε - προπονητή της Παρτίζαν (οι εκπρόσωποι του Μιλουτίνοφ είχαν ζήτησει να «σπάσει» το συμβόλαιο με τον συγκεκριμένο σύλλογο λόγω των οφειλών της ομάδας προς τον παίκτη) Ντούσκο Βουγιόσεβιτς πως : "Η απώλεια ενός παίκτη σαν τον Μιλουτίνοφ είναι τεράστιο πλήγμα για τον σύλλογο».
Ο Μιλουτίνοφ βρισκόταν στο στόχαστρο τότε και του Παναθηναϊκού,  της Εφές  Αναντολού αλλά και του Ερυθρού Αστέρα.

Ο νεαρός, που είχε από τότε πρότυπο τον άσο του Παναθηναϊκού Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ο οποίος ήταν και ο βασικός σέντερ της Σερβίας, ήρθε φανερά ψαρωμένος στα μέρη μας και αυτό έκανε μπαμ από την πρώτη στιγμή.  Είχε ένα ιδιαίτερο τρόπο στην εκτέλεση των βολών ("Από το κοτσάνι την πιάνει τη μπάλα" ήταν πολλές φορές το σχόλιο από την εξέδρα αλλά και  - για να μη βγάζουμε την ουρά μας απ' έξω - από τα δημοσιογραφικά. 

Αρκετά άστοχος ακόμα και εξ' επαφής, "κοκκίνιζε" στα τάιμ άουτ αν άκουγε κάποια καλή κουβέντα από τον κόουτς Σφαιρόπουλο (και πολύ περισσότερο σε παρατηρήσεις) ενώ στα αποδυτήρια τον είχαν...υιοθετήσει κυρίως οι Ελληνες, με προεξέχοντα τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη και τους νεώτερους, να τον χαλαρώνουν περισσότερο με χιούμορ για όλες τις καταστάσεις που ενδεχομένως θα περνούσαν.

Ενα μήνα μετά την έναρξη της Ευρωλίγκας, ο θηριώδης Πάτρικ Γιάνγκ άφησε τους...χιαστούς του (και μαζί όπως αποδείχθηκε την καριέρα του στον Ολυμπιακό) στο παρκέ του Αμπντί Ιπεκτσί σε ένα παιχνίδι με την Εφές Αναντολού τον Νοέμβριο του 2915.  Από πολύ νωρίς ο νεαρός Μιλουτίνοφ έμπαινε στα...παπούτσια βασικού παίκτη, ο ρόλος του αναβαθμιζόταν από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο (που τον στήριξε πάρα πολύ από την πρώτη στιγμή) και έπρεπε να κολυμπήσει στα βαθιά όπως και έκανε με επιτυχία. 

Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς δεν του έδειξε την ανάλογη εμπιστοσύνη εκείνο το καλόκαίρι στο Ευρωμπάσκετ του 2015, αρχικά στον όμιλο του Βερολίνου όπου η ομάδα πήγαινε τρένο και στα νοκ άουτ παιχνίδια στη Λίλ της Γαλλίας όπου η Σερβία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά χάνοντας από την Λιθουανία και στη συνέχεια και (το χάλκινο μετάλλιο) από τη Γαλλία. Αν και ο νεαρός είχε πάρει - με εξαιρετική απόδοση - ήδη μετάλλιο (ασημένιο) με τα εθνικά χρώματα δύο χρόνια νωρίτερα στο Ευρωμπάσκετ U19 της Τσεχίας το 2013.

Ο νεαρός δεν το έβαλε κάτω και βοήθησε αρκετά -αναλογικά - τον Ολυμπιακό στο να φτάσει και πάλι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και στην Ευρωλίγκα όπου όμως οι Πειραιώτες έκαναν τη χειρότερη χρονιά τους μένοντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εκτός οκτάδας.

Ομως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είχε αρχίσει να δείχνει μέρος των δυνατοτήτων του και να εμφανίσει σημάδια μεγάλης βελτίωσης, τόσο στην προσωπική άμυνα όσο και στην επαφή του με το καλάθι, ακόμα και στο πως θα σούταρε βολές !

Το αποκορύφωμα ήταν στη δεύτερη χρονιά του που κέρδισε δια περιπάτου τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη του πρωτάθληματος από προπονητές, παίκτες, δημοσιογράφους και κοινό με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας να είναι συντριπτικά.  Οι Σάν Αντόνιο Σπέρς έρχονταν όλο και πιο συχνά πλέον στην Ελλάδα για να τον δουν από κοντά αφού έχουν τα δικαιώματά του και μάλιστα τον...ορέγονταν και πριν εκπνεύσει το τριετές συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό (2018). 

Ο ίδιος που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο για να φτάσουν οι Ερυθρόλευκοι μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας στην Πόλη αλλά και στον 5ο τελικό με τον Παναθηναϊκό (ήταν ο στυλοβάτης της ομάδας του στους τελικούς την ώρα που ο Κεμ Μπίρτς θύμιζε Αμερικανό τουρίστα. Ο Σέρβος έμεινε με την πίκρα του βραβείου το οποίο όπως είπε θα το άλλαζε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, απλά το θέμα είναι ότι αν δεν υπήρχε αυτός στους τελικούς οι Ερυθρόλευκοι θα είχαν χάσει τον τίτλο ίσως με 3-0 ή 3-1.

Μετά την απόφαση των Σπέρς να τον αφήσουν να εξαντλήσει το συμβόλαιό του στον Πειραιά , ο Μιλουτίνοφ δείχνει έτοιμος να κάνει την κορυφαία του χρονιά στην Ευρώπη πριν φύγει για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και στα φιλικά του καλοκαιριού ήταν εκπληκτικός. Μένει να τον δούμε και στην Ευρωλίγκα που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα.

Ο Ολυμπιακός του έκανε πρόωρη ανανέωση (με αυξημένες αποδοχές) του συμβολαίου του μέχρι το 2020 όχι μόνο για να διατηρήσει το οικονομικό όφελος από το buy out του παίκτη στο ΝΒΑ αλλά για να του δείξει παράλληλα την εκτίμηση για την προσφορά του.  Ο ίδιος θέλει να φύγει πρωταθλητής από τον Πειραιά και μένει να δούμε εάν θα μπορέσει να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του.

 

https://youtu.be/LVFJzAhsgIc

 

https://youtu.be/j9FFaRDGNH4

 

https://youtu.be/FPIa6O0XxFY

 

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ